Wpis z mikrobloga

Kolegi,

#python #programowanie i chyba #bigdata

Z CSVa odczytuje sobie wartości - ledwie około 1100, bo to próba, docelowo ma być ich.... no, średnio 16200.
Chcę sobie wyrzucić te wartości na matplotlibie, tak by po x był czas a po y wartość. Taka wizualizacja logów.

Problem w tym,że załadowanie tych 1100 wartości stanowi spory problem dla matplot liba. Trwa to długo, a wykres jest nieczytelny. Pytanie, co można zrobić, by utworzyć z tego czytelny wykres?
Na teraz odczytuje wszystko, nie pomijam, nie uśredniam. Dwie tablice [x] = czas z logu, [y] = wartość, po dokładnie 1084 elementów każda.
kamil_zdun - Kolegi, 

#python #programowanie i chyba #bigdata

Z CSVa odczytuj...

źródło: comment_DxyM6TxldUwqjZ9eoJfN2WUC1J5obd48.jpg

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kamil_zdun to co powyżej. 1100 wpisów to z punktu widzenia danych tyle co nic. Może po drodze robisz jakieś zasobożercze transformacje? Albo odczyt jest źle przeprowadzony? Albo CSV źle skonstruowany?
  • Odpowiedz
@kamil_zdun:

1. tak jak radzi @ludi889, najpierw zmierz czas - jabym sprawdził czas wykonywania poszczególnych fragmentów kodu:
- wczytywania pliku
- pętli wyciągającej dane z odpowiednich
  • Odpowiedz
moge, to tylko i wyłącznie moja fantazja ten program.
Ideą było wystawienie danych jako elementów w tablicy, łatwych dla matplot liba, ale spróbuję z pandasami i konwersją do flołtów! Stay tuned!

@pp555:
  • Odpowiedz
Jeszcze jedna rzecz, skoro was tutaj mam.

Zakładamy, że wartości z konkretnych kolumn odczytujemy w pętli do listy przechowującej wartości.

Użytkownik na początku deklaruje ilość parametrów jaką chce nanieść na wykres np.parameters = 4

Robimy
  • Odpowiedz
@kamil_zdun nie możesz inicjalizować listy w pętli, bo będzie nadpisywania. Jeśli uważasz że będzie to popularny feature, możesz inicjalizować listę jako placeholder razem z innymi. A całkowicie optymalnie będzie ją tworzyć w ifie (jeśli użytkownik chce wybrać listę z określoną ilością parametrów, inicjalizujesz listę). Różnica raczej niewielka w kwestii zarządzania zasobami.
  • Odpowiedz
@ludi889: no właśnie chodzi mi o to, żeby program tworzył x list gdzie x podany przez użytkownika, po to, żeby móc tam zapisywać wartości z csv. W jaki inny sposób można to zdefiniować?
  • Odpowiedz
@ludi889: Nie, zupełnie nie.
Zobacz, że w tej chwili mam na sztywno stworzone dwie listy y i y2.
Użytkownik wybiera sobie dwa parametry które chce narzucić na wykres i dziękuję pozdrawiam.

A chcę, żeby ilość list była definiowana przez użytkownika. Żeby program stworzył n list, zapytał o n parametrów od odczytu, odczytał tych n parametrów a potem nałożył na
  • Odpowiedz