Aktywne Wpisy

andbatros +34
Neuropki sobie wmówiły że Konfa chciała wejść po cichu w koalicje z PiS po wyborach i teraz dostają jakiegoś niezdrowego podniecenia, że im się to nie udało. Co z tego, że całą kampanię Konfa punktowała PiSiorów tak samo jak inne partie z opozycji, a TVP nie zapraszał konfy do programów w telewizji. Co z tego, że wiadome było, że PiS jest skompromitowaną partią jeszcze przed wyborami i nie warto się z nimi

- Rake (wiele projektów JSowych używa tego do konkatenacji kodu)
- Guard (obserwowanie zmian w plikach i odpowiednie reagowanie na to, aktualnie jedyna metoda by uruchomić LiveReload na Linuksie)
- Sass/SCSS (jeden z najpopularniejszych preprocesorów CSS)
- Sinatra (dużo lżejszy i mniej skomplikowany framework do web)
- Faye (na razie implementacje tylko w Rubym i Node)
- Vagrant (superpotężne narzędzie do zarządzania maszynami wirtualnymi w projekcie)
@siepet: zdecydowanie python, nie dość że ma dużo szersze spektrum zastosowań i dużo bardziej czytelną składnię (+ pep8), to powstało w nim jeszcze więcej użytecznych narzędzi i bibliotek niż w ruby :)
Ok, ok, ja tego nie neguję. Pisałem bardziej pod kątem "co potem można robić w pracy jak się nauczy danego języka". A tutaj niestety ruby dużo więcej nie oferuje.
Z tą czytelnością też się nie zgodzę. Do Rubiego masz https://github.com/bbatsov/ruby-style-guide. Ogólnie ostatnio napisałem wpis na blogu, nt. off-side rule w programowaniu http://lukasz.niemier.pl/post/54984282328/off-side-rule i uważam, że składnia poprzez
for i in range(1,n)
f(i)
do kodu
def f(n):
print(n)
# w tym miejscu
nie zawsze da jednoznaczny wynik. Co do styleguide to Ruby ma podaną przeze mnie wcześniej zrobioną przez Bozhidara Batsova wersję, która jest rozwijana przez społeczność, która jak na moje jest dużo bardziej jednorodna i zgodna co do stosowanych praktyk niż
def f(n)to chcesz mieć o jeden tab dalej. .Jeśli przed i po miejscu w które wklejasz są 2 wcięcia, to wiadomo że chcesz na drugim wcięciu. W 99% przypadków wywnioskowanie o ile wklejany kod powinien być wcięty w stosunku do reszty jest banalne, gorzej gdy
pi
gp), ale nie zmienia to mojego pogardliwego stosunku do języków programowania, które wymagają off-side rule (no może z 2 wyjątkami,
Makefilei (częściowo) Haskell). Uważam, że ta zasada działa tylko w
@Hauleth: Do tego nawiązałem na początku, jak ktoś na stronę nie wkleił bez wcięć to wklejając do IDE nic się nie ma prawa rozjechać, nie ważne czy stosujesz 2/4/8 spacji czy taby. W drugim komentarzu pisałeś już o wklejaniu w odpowiednie miejsce w bloku to do tego
@Hauleth: mógłbyś rozwinąć myśl? dlaczego sądzisz że jest to idiotyczna idea?
def foo(a: 'boo', b: 'goo')
...
end
pisać po staremu
def foo(a = 'boo', b = 'goo)
...
end
W ten sposób rozwijamy składnię, a nie ją rozszerzamy.