Wpis z mikrobloga

Dzieeeń dobry, Wykop!

Kłania się Michał Gołkowski - pisarz science-fiction i fantastyki, tłumacz symultaniczny języków kilku, ostatnio lepiej znany jako "ten gość od tłumaczenia Trumpa".

Poza tym, że od kilkunastu lat zarzucam czytelników książkami (podobno 35+ książek, ktoś to kiedyś policzył), to ostatnio w ramach wypadku przy pracy zdarzyło mi się popełnić reportaż o dekonstrukcji ruskiej propagandy, w ramach prac nad którym pojechałem do walczącej Ukrainy, żeby tam porozmawiać z ruskimi jeńcami wojennymi, a całość trafiła do książki pod znamiennym tytułem "Russkij Mir".

Jakby tego było mało, to działam w gamedevie, gdzie firmy Sylen Studio i Red Square Games zajmują się wydawaniem gier wideo, TTRPGów oraz planszówek.

No i na czubek tłumoczę symultanicznie w ustawieniu polski-rosyjski-angielski oraz *z* ukraińskiego, najczęściej live na antenie TVN24 albo KanałuZero.

W najbliższy wtorek, 3go lutego od 18tej, zapraszam was na AMA z moją skromną osobą tutaj, na Wykop.pl. Zostanę z Wami tak długo, jak starczy mi klawiatury, odpowiadając na... no... ja wiem, że to Wykop i że to poważna deklaracja, ale na *wszystkie* pytania - związane z tłumaczeniami, zdrowiem psychicznym Trumpa i moim, stanem umysłu Rosjan, grami, książkami i całą resztą.

Będzie fajnie, wbijajcie tłumnie - a żegnam się z Wami moim ukochanym cytatem z książki.

"J*bać zło, Putin c!uj".

:v
michal-golkowski - Dzieeeń dobry, Wykop!

Kłania się Michał Gołkowski - pisarz scienc...

źródło: 079n

Pobierz
  • 178
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@michal-golkowski: Wczoraj słuchałem życiorysu Roosvelta i olśniło mnie. Trump chce być jak Roosvelt. Co o tym pan myśli?
Roosvelt był twardzielem, człowiekiem sukcesu, narzucał bardzo szybkie tempo w polityce, po postrzale w czasie kampani wyborczej najpierw skończył wiec i dopiero pojechał do szpitala. Kampanię wygrał na hasłach propracowniczych i skupiając się na problemach zwykłych ludzi, ale już jako prezydent kład ogromny nacisk na zwiększanie pozycji USA na świecie. Był anty
  • Odpowiedz
@michal-golkowski: Szczerze musiałem nazwisko sprawdzić w google, ale na półce leży "Ołowiany Świt" :D, który dostałem już parę dobrych lat temu od kuzyna pod choinkę. Pamiętam że byłem świeżo po 'Metro" Głuchowskiego i wtedy ten klimacik mnie wciągał i w sumie jest tak do teraz ( ͡° ͜ʖ ͡°). Niech Pan doda tagi, bo inaczej nikt nie zobaczy tego posta!. Pozdrawiam.
  • Odpowiedz
@michal-golkowski: pomijając treść Twojego wpisu, to jak się z tym czujesz, że piszesz na portalu, gdzie moderacja nie banuje roSSyjskich trollów? Pozwala im na szerzenie propagandy i działanie na rzecz obcego kraju?

Pierwszy z wielu @Metris
  • Odpowiedz
1. co ktoś taki jak Ty robi w takim miejscu jak to? XD
2. bardziej sf czy fantasy i dlaczego? zarówno jako pisarz jak i cztelnik
3. co swojego poleciłbyś na początek, jeśli ktoś nie zna Twojej twórczości?
4. czy wspomagasz się ai? ( ͡º ͜ʖ͡º)
5. "dobry putin to martwy putin?-akcja książki wokół tego motywu? :)
  • Odpowiedz
bo moderacja przypiela post na główną stronę ręcznie

@Rad-X: i dobrze, że to zrobili, bo OP choć zielonka i choć w wykopowe niuanse nie kuma, to jednak jest znakomity autor i szkoda, żeby przeszło bez echa.
  • Odpowiedz