Wpis z mikrobloga

#python #naukaprogramowania mam takie pytanie może głupie a może ciekawe nie wiem. Jest dajmy na to jakaś stroną z hostingiem, powiedzmy cba.pl . Czy da się za pomocą skryptu w pythonie, automatycznie zalogować się do hostingu cba.pl, wejsc na FTP , usunąć stary plik (dajmy na to index.html) , i wstawić aktualny nad którym akurat pracujemy ? Coś takiego jak się robi live server w VS code tylko żeby automatycznie aktualizowało konto na hostingu w ścieci ( może udało by się nawet ustawić skrypt tak żeby za każdym razem to robił jak zapisuje plik w VS codzie). Teraz pytanie, czy da się to zrealizować w pythonie bez korzystania z biblioteki #selenium czy raczej selenium to jedyne sensowne rozwiązanie ? nie wiem ,możę jakieś FTPlib ?
J.....L - #python #naukaprogramowania mam takie pytanie może głupie a może ciekawe ni...

źródło: comment_EotpxSVPt5CdCoAKblbla0UBNN2vZyEY.jpg

Pobierz
  • 13
@Xirate: właśnie próbowałem tu zastosować ftplib (z tutoriala od Sentdex'a) z serwisem cba.pl ale niestety nie udało mi się połączyć .może to kwestia tego, że tam trzeba dwa razy się logować (ftp na cba nie jest dostępne w panelu głownym zaraz po zalogowaniu) ?
@dziekuje: nie wiedziałem , że cos takiego w ogóle jest . Dopiero co instalowałem brackets, teraz dopiero odkryłem live server extension VS codzie... Ale chyba na próbę będę wolał sobie sam coś takiego w pythonie napisać bo chyba ten server gdzie trzeba się zalogować to po prostu ftp.cba.pl i jako użytkownik daje się nazwę loginu . A taki ręcznie napisany skrypt da mi ciekawe opcje automatyzacji oraz customizacji więc w to
@dziekuje: tak racja, natomiast co do servera to widzę, że i tak muszę gdzieś wykupić sobie hosting bo odnoszę wrażenie że hosting na cba.pl źle działa podczas odtwarzania hostowanych witryn na urzędzeniach mobilnych. takie mam przynajmniej podejrzenie
@JungleJamPL: Ja swego czasu używałem WinSCP który ma opcje synchronizacji. I możesz sobie ustawić jak ma to działać i da się wyexportować komendę do pliku .bat. Możemy sobie ustawić synchronizacje jedno lub dwustronną ( ͡° ͜ʖ ͡°)