Wpis z mikrobloga

dziura to niepotrzebny otwór, otwór to potrzebna dziura - tak mnie nauczył pan od techniki ( ͡° ͜ʖ ͡° )*:
  • Odpowiedz
  • 2
@to_jest_chyba_kurcze_zart W czasach mojego technikum, na lekcjach mechatroniki nasz nauczyciel dostawał wylewu za każdym razem jak ktoś zamiast przełącznik lub włącznik powiedział prztyczek. Strasznie go to w-------o i najczęściej odpowiadał "prztyczka to masz w majtkach, a to jest włącznik!" ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
  • 1
Pamiętam, jak na studiach wyczulali nas, żeby nid mówić 'rura' tylko 'przewod'. Nigdy nie slyszalam na budowie, żeby ktos powiedział na rurę 'przewód'. Chyba by mnie wysmiali ()
  • Odpowiedz
@to_jest_chyba_kurcze_zart
Ale z dziurą w dupie to się mylisz.
Dziura to przerwanie ciągłości materiału
na skutek obciążenia lub eksploatacji.
A otwór to zaplanowana rewizja albo prześwit mający konkretną zaplanowaną funkcję.
I to właśnie dlatego dziura to może być w na przykład w moście, a otwór masz właśnie w dupie drogi kolego!
  • Odpowiedz
albo spaw zamiast spoina ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Mortheus: I to jest prawda która co gorsza wchodzi na starość w krew, jak ostatnio na jakimś filmiku na głównej usłyszałem:

brzydkie spawy

to do tej pory mnie skręca ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@modelatorcyfrowy: u mnie na studbazie gość od analizy matematycznej zawsze kwitował takie pomyłki w ten sposób (skorzystam z przykładu kabla i przewodu):

Różnica między kablem a przewodem jest taka jak między kompromisem a kompromitacją

;)
  • Odpowiedz