Aktywne Wpisy

gharman +376
W tym roku 33% pracowników bedzie zarabiac minimalna. 3 lata temu bylo to zaledwie 11%.
Nastepuje coraz wieksze splaszczanie wynagrodzen w Polsce i powstaje coraz wieksza przepasc: specjalisci z kilku branz (lekarze, programisci, wlasciciele firm) i cala reszta - nie wazne czy maja jakiekolwiek wyksztalcenie i umiejestnosci czy nic, bo i tak duzo osob trafi na minimalna
sadzicie ze to dobre zjawisko?
#praca #zarobki #ekonomia #gospodarka
Nastepuje coraz wieksze splaszczanie wynagrodzen w Polsce i powstaje coraz wieksza przepasc: specjalisci z kilku branz (lekarze, programisci, wlasciciele firm) i cala reszta - nie wazne czy maja jakiekolwiek wyksztalcenie i umiejestnosci czy nic, bo i tak duzo osob trafi na minimalna
sadzicie ze to dobre zjawisko?
#praca #zarobki #ekonomia #gospodarka

Mircy, zbliżają się urodziny mojej dziewczyny. jako że jesteśmy razem prawie rok to zażyczyła sobie iPhone 15, a ja jako że zarabiam najniższą to jedyna opcja na zakup to raty. I tu moje pytanie czy lepiej wziąć na raty prosto ze sklepu typu Media Markt czy lepiej skorzystać z platformy typu Klarna? Nie zarabiam dużo, ale mieszkam z rodzicami więc te parę stówek mogę spokojnie płacić. No i jescze czy warto dopłacić

Jest po 6 a on ma wyłączony telefon xD
Fajnie tak, ale też chciałabym się przespać po 12h pracy. Nawet nie mam już jedzonka, żeby zostać jeszcze jakiś czas, a jestem głodna. No i w sumie na 18 znów przychodzę.
Ciekawe kiedy się obudzi xD
#pracbaza #gorzkiezale
Spoko, to tylko wykopki.
U nich dogadac sie z kolega - coz... Trzeba by miec jakies umiejetnosci interpersonalne/kolegow xD
Dla niektorych zachlanie na imprezie czy zaspanie u dupy to pojecie abstrakcyjne. No coz.
Nie macie w ogole jakiegos utrzymania ruchu? Niech chlopaki zrobia cos pozytecznego.
Bo jak znam zycie w niedziele #!$%@? sie ze az sie kurzy ;p
Jeśli to nie jest jakiś januszex, to powinien być system dyżurów na takie sytuacje, przecież to się będzie zdarzać.
@NexciaK: zaspanie czy złe samopoczucie to raczej norma i dość zrozumiała rzecz, ale zachlanie? Jeśli ktoś pije i wie, że następnego dnia ma do pracy, ale mimo tego uwalasz się jak świnia i jest prawdopodobieństwo, że rano nawet nie ogarnie, że ma wyłączony telefon to sorry, ale jest bezmózgim idiotą xD
@konsumatumest: też bym nie dzwoniła
@Nidor: To ze kogos poniesie fantazja to nie znaczy od razu ze jest idiota.
Wiem ze tu kazdy jest przodownikiem pracy z kijem w dupie, ale juz nie przesadzajmy.
Zwlaszcza w wieku 2X. Zreszta
@NexciaK: Jak się ma pracę to trzeba być jednak odpowiedzialnym a nie że kogoś fantazja poniosła.
@NexciaK: jeśli chlejesz przed pracą i przez to do niej nie wstajesz - owszem, jesteś idiotą. Małe piwo to nie jest zachlanie, tylko małe piwo, więc wiesz. Odpowiedzialność przede wszystkim, chlać możesz sobie przed dniem wolnym, przynajmniej wtedy twój zmiennik nie będzie za ciebie odwalał nadgodzin.
Na szczescie u siebie mam ulozonych ludzi i jak kogos nie ma - nie wazne z jakiego powodu - to jakos nie ma z tym problemu.
Jeszcze zebyscie mi nie rzucily smutami - o wiele czesciej to ja kogos zastepowalem niz ktos mnie.
Zyje, mam sie dobrze, po fakcie albo przychodzilem odpowiednio pozniej/bralem dzien wolnego(jesli bralem cala zmiane i robilem
@NexciaK: przez taką jednorazową sytuację twój zmiennik trzyma twoją zmianę po skończeniu skowej, która trwała 12h. Faktycznie nic strasznego.
@NexciaK: wiesz, ja też nie miałabym problemu, aby kogoś przez chwilę zastąpić, gdy dana osoba poczuła się
@Nidor: Zalezy od wieku. Fakt jesli ma sie 50/60 lat(a tyle chyba musisz miec, ze jest to jakis super problem) to moze byc ciezko. Jesli OPka jest operatorka i co jakis czas zmienia tylko parametry na nowa patrie/na utrzymaniu ruchu i nie ma zaplanowanej jakiejs przerabanej roboty na ten dzien - to pociagnalbym
@NexciaK: ale to nie są nadgodziny tylko ona po prostu zastępuje na boku swojego ziomka, więc nie tylko nie będzie miała zapłacone nadgodzin, ale w ogóle nie będzie miała zapłacone