Aktywne Wpisy

Teuvo +31
czy naprawdę jako ludzkość zaliczyliśmy tak ogromny upadek że w 2025 roku nie istnieje ani jedna dobra przegladarka internetowa rwa mać

kluha666 +604
Właśnie wróciłem przed chwilą z rozmowy o pracę. Zostałem przyjęty! Nie jest to pracą marzeń, bo to pracownik ochrony, ale lepsze to niż siedzenie w domu na rencie.
#chwalesie #schizofrenia #depresja #praca #pracbaza
#chwalesie #schizofrenia #depresja #praca #pracbaza

Kolega @fizyk20 opisuję i wylicza Opóźnienie Shapiro (efekt Shapiro) – opóźnienie sygnału radiowego pod wpływem grawitacji.
W oryginalnym eksperymencie zaproponowanym przez Irwina Shapiro do potwierdzenia ogólnej teorii względności wysłany został sygnał radiowy z Ziemi w kierunku znajdującej się po drugiej stronie Słońca Wenus, z powodu obecności Słońca zniekształcającego przestrzeń sygnał musi przebyć nieco dłuższą drogę.
Link do znaleziska: https://www.wykop.pl/link/4899465/symulowanie-opoznienia-shapiro/
Znalezisko dodał: @fizyk20
#swiatnauki #gruparatowaniapoziomu #liganauki #ligamozgow #nauka #fizyka #astronomia #ciekawostki #zainteresowania
źródło: comment_EUyEIvnDDzKLH2KsZNeUy0JZZQG2HJDE.jpg
PobierzTreść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Dla takich jak Ty zawsze.
Tylko masz od dziś jeden problem, będę Cię wołał do swoich foliowych pomysłów naukowych :)
Widzę że się znasz, takie pytanko mnie męczy, może mondre, może gupie, nie wiem.
Rakieta leci z 0,1 prędkości światła do celu odległego o 10 lat świetlnych. (Pomijamy rozpędzanie). Czyli doleci tam za rok.
Ale rok dla astronauty w rakiecie czy rok dla obserwatora z Ziemi?
A dla kogo te 100 lat minie to też mnie męczy
@Jarem12 co
(Sorry, że nie odpisywałem wcześniej, jakoś przegapiłem powiadomienie.)