Aktywne Wpisy

fornson23 +87
Według mnie każde dziecko powinno się zapoznać z religią i chodzić do kościoła. Ok, gdy podrośnie, może zostać wojującym ateistą, protestantem, memiarzem żółtego papieża, whatever. Ale nauki Chrystusa uczą etyki i to zostaje do końca życia. Według mnie Ewangelie są najlepszymi książkami uczącymi etyki i moralności człowieka, nawet jak to uznamy, że są pod płaszczykiem wiary (jak dzieci wierzą w Św. Mikołaja) #religia #dzieci #rodzicielstwo #
źródło: duchowosc-i-religia-rece-zlozone-do-modlitwy-na-swieta-biblie-w-koscielnym-pojeciu-wiary_1150-12945
Pobierz
Telgar +15
Korzystając z wolnego dnia od pracy, chciałem nieco ogarnąć samochód... Wyszło średnio (╯°□°)╯︵ ┻━┻
#zalesie #motoryzacja #szczecin
#zalesie #motoryzacja #szczecin
źródło: PXL_20251210_112741690.MP
Pobierz

Widać czemu Chińczycy są tacy wkur... zdenerwowani na Zachód i czemu wykazują tendencje rewizjonistyczne.
Ponad 100 lat czekali na powrót na należne im miejsce, w okres ten nazywają "Wiekiem Upokorzenia".
Wtedy Imperium Brytyjskie wymusiło na Chinach swobodę sprzedaży na ich terenie Opium, wytwarzane w ogromnych ilościach w Indiach, za srebro. Toczono o to nawet wojny i przyniosło to gigantyczne zyski Imperium, które w dodatku zyskało Hong Kong "po wsze czasy".
Zabawną ironią losu jest to, że dziś coraz częściej mówi się o uzależnieniu ludzi od smartfonów (nie trzeba siedzieć na nim cały dzień, wystarczy że bez niego nasze funkcjonowanie jest upośledzone) a ich największym producentem są Chiny, które również odnoszą na tym ogromne zyski, jak kiedyś Imperium Brytyjskie na handlu opium.
#ciekawostki #historia #geopolityka #chiny #ekonomia
źródło: comment_lu74S78abyzehbNAbEcu0AvTBVM2WjSn.jpg
Pobierzźródło: comment_KwxiFKwoQxeYsq4IZ2Mnv1Ai28w91s09.jpg
Pobierz@Aedemkun: na razie mamy do czynienia z wielkim upokorzeniem UK, Niemiec i Francji, które kiedyś stanowiły łącznie prawie 25% PKB świata a dziś poniżej 10%.
http://m.statisticstimes.com/economy/projected-world-gdp-capita-ranking.php
@Aedemkun: nie. Nadal jest większe, ale rośnie dużo wolniej. W linku który wrzuciłaś nie ma nawet podanych Chin, więc nie wiem jak wyczytałeś tam przewagę nad tym krajem Niemiec, Francji i Wielkiej Brytanii.
PKB per capita 2018:
Niemcy: $48 670
Francja: $42 931
Chiny: $9
@Aedemkun: Podobnie mówiono o Japonii w latach 60, a o Korei płd na początku lat 90., a byli w dużo gorszej sytuacji. USA sobie poradzi, ale Europa obiektywnie przegrywa.
Niemiec, mając PKB per capita na poziomie 48 tysięcy dolarów, odczuł przyrost o 1000 dolarów dużo słabiej, niż Chińczyk, który miał 10 tysięcy dolarów, a dostał dodatkowe 500 dolarów.
Chińczyk odczuwa swój wzrost bogactwa 2,5 razy bardziej niż
@Strzelec_Kurpiowski: Kolego, to ty masz problemy z matematyką. :D To, że Chińczyk odczuje bardziej wzrost jest wynikiem tylko i wyłącznie tego, że jest biedakiem. Niemcy będą już zawsze bogacić się o wiele
Komentarz usunięty przez moderatora
@Aedemkun: Nie. To jest wynikiem tego, że ma większy procentowo wzrost gospodarczy niż Niemcy i Francuzi.
XD
Ale Chiny procentowo rozwijają się za wolno, co już potwierdziłam.
Dam ci zadanie logiczne. Niemcy wzrost w 2018 1.1%. Chiny 6.5%. Pkb per capita z 2018 wez z danych. Podaj dokladny rok w ktorym pkb pc Niemiec i Chin bedzie takie samo zakladajac, ze beda sie rozwijac co roku tak jak w 2018. Jestes takie cos w stanie obliczyc?
@Aedemkun: nie powiedziałaś. Ja potwierdziłem, że rozwijają się szybciej niż Niemcy i Francja. Ba, potwierdziłem to na podstawie twoich danych.
PKB 2018 (mln USD)
Chiny: 13 457 267
Niemcy: 4 029
Po raz kolejny wklejasz cos i nawet nie rozumiesz jak sie interpretuje takie dane.
@Strzelec_Kurpiowski: co? xD Masz tu przykład: Bogaty rośnie w tempie 2% rocznie(majątek 100 zł), a biedny 5% (majątek 5 zł). Różnica w ich majątku wynosi 95 zł. Po 10 latach majątek bogatego wyniesie 121,89 zł, a biednego 8,14 zł. Różnica w majątku wyniesie 113,75 zł na korzyść bogatego i wyniesie więcej niż 10 lat temu. XD
@