Wpis z mikrobloga

PKB różnych państw jako odsetek PKB całego świata.

Widać czemu Chińczycy są tacy wkur... zdenerwowani na Zachód i czemu wykazują tendencje rewizjonistyczne.

Ponad 100 lat czekali na powrót na należne im miejsce, w okres ten nazywają "Wiekiem Upokorzenia".

Wtedy Imperium Brytyjskie wymusiło na Chinach swobodę sprzedaży na ich terenie Opium, wytwarzane w ogromnych ilościach w Indiach, za srebro. Toczono o to nawet wojny i przyniosło to gigantyczne zyski Imperium, które w dodatku zyskało Hong Kong "po wsze czasy".

Zabawną ironią losu jest to, że dziś coraz częściej mówi się o uzależnieniu ludzi od smartfonów (nie trzeba siedzieć na nim cały dzień, wystarczy że bez niego nasze funkcjonowanie jest upośledzone) a ich największym producentem są Chiny, które również odnoszą na tym ogromne zyski, jak kiedyś Imperium Brytyjskie na handlu opium.

#ciekawostki #historia #geopolityka #chiny #ekonomia
S.....i - PKB różnych państw jako odsetek PKB całego świata. 

Widać czemu Chińczyc...

źródło: comment_lu74S78abyzehbNAbEcu0AvTBVM2WjSn.jpg

Pobierz
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bialy100k: Też lubię takie zestawienia, ale jak robimy porównania między krajami lepiej używać wartości nominalnych, niż mierzonych parytetem siły nabywczej. Wiem, że Polska znacznie lepiej wypada w drugim przypadku, bo prawie wszystko jest u nas tanie, ale wtedy wychodzą kwiatki takie jak na załączonym obrazku- gdzie w statystykach na osobę wypadamy na równi z Turcją (kto widział wschodnią Turcję nie uwierzy, nawet jeżeli średnią zawyżają bogacze z wybrzeży i Stambułu).
  • Odpowiedz
Liczę na powtórne 'Wielkie Upokorzenie' ChRL.

@Aedemkun: na razie mamy do czynienia z wielkim upokorzeniem UK, Niemiec i Francji, które kiedyś stanowiły łącznie prawie 25% PKB świata a dziś poniżej 10%.
  • Odpowiedz
A PKB per capita nadal rośnie szybciej w tych krajach niż w Chinach ( )

@Aedemkun: nie. Nadal jest większe, ale rośnie dużo wolniej. W linku który wrzuciłaś nie ma nawet podanych Chin, więc nie wiem jak wyczytałeś tam przewagę nad tym krajem Niemiec, Francji i Wielkiej Brytanii.
  • Odpowiedz
Sugerowanie, że ten kraj kiedykolwiek dogoni cywilizowany Zachód ( ͡º ͜ʖ͡º)

@Aedemkun: Podobnie mówiono o Japonii w latach 60, a o Korei płd na początku lat 90., a byli w dużo gorszej sytuacji. USA sobie poradzi, ale Europa obiektywnie przegrywa.
  • Odpowiedz
@Aedemkun: podajesz tu przyrost nominalny, a ważniejszy jest przyrost procentowy.

Niemiec, mając PKB per capita na poziomie 48 tysięcy dolarów, odczuł przyrost o 1000 dolarów dużo słabiej, niż Chińczyk, który miał 10 tysięcy dolarów, a dostał dodatkowe 500 dolarów.

Chińczyk odczuwa swój wzrost bogactwa 2,5 razy bardziej niż
  • Odpowiedz
Matematyka nie jest twoją mocną stroną, co nie?

Z twoich danych wynika, że niemieckie PKB per capita rośnie o 2% rocznie, francuskie o 1,2% rocznie, a chińskie o prawie 5% rocznie, więc jak najbardziej ten kraj ma szanse dogonić Zachód.

@Strzelec_Kurpiowski: Kolego, to ty masz problemy z matematyką. :D To, że Chińczyk odczuje bardziej wzrost jest wynikiem tylko i wyłącznie tego, że jest biedakiem. Niemcy będą już zawsze bogacić się o wiele
  • Odpowiedz
To, że Chińczyk odczuje bardziej wzrost jest wynikiem tylko i wyłącznie tego, że jest biedakiem

@Aedemkun: Nie. To jest wynikiem tego, że ma większy procentowo wzrost gospodarczy niż Niemcy i Francuzi.

Niemcy będą już zawsze bogacić się o wiele szybciej od chińczyków, którzy to będą im składali najnowsze modele
  • Odpowiedz
@Strzelec_Kurpiowski:

Jeśli ja mam 1000 zł a ty 100 000 zł, ale ja będę miał przyrost 10% rocznie, a ty 1%, to nie dość że cię dogonię majątkowo to jeszcze przegonię. Tak działa matematyka.

XD
Ale Chiny procentowo rozwijają się za wolno, co już potwierdziłam.
  • Odpowiedz
@Aedemkun Matematyka na takim poziomie to byla w liceum. Naprawde nie umiesz procentow liczyc?
Dam ci zadanie logiczne. Niemcy wzrost w 2018 1.1%. Chiny 6.5%. Pkb per capita z 2018 wez z danych. Podaj dokladny rok w ktorym pkb pc Niemiec i Chin bedzie takie samo zakladajac, ze beda sie rozwijac co roku tak jak w 2018. Jestes takie cos w stanie obliczyc?
  • Odpowiedz
Ale Chiny procentowo rozwijają się za wolno, co już potwierdziłam. Przykład nietrafiony.

@Aedemkun: nie powiedziałaś. Ja potwierdziłem, że rozwijają się szybciej niż Niemcy i Francja. Ba, potwierdziłem to na podstawie twoich danych.

Niemckie PKB per capita między 2018, a 2019 urośnie o $1022, a chińskie
  • Odpowiedz
@Taidonk: Nie ma sensu zakładać, że każdego roku będą się rozwijały o tyle samo, co w roku ubiegłym. Wzrost nie jest stały.

PKB 2018 (mln USD)
Chiny: 13 457 267
Niemcy: 4 029
  • Odpowiedz
@Aedemkun Ja mysle, ze powinienes sie nauczyc podstaw matematyki. Albo sie nie wypowiadac i nie robic z siebie durnia w kazdym kolejnym wpisie.
Po raz kolejny wklejasz cos i nawet nie rozumiesz jak sie interpretuje takie dane.
  • Odpowiedz
5% wzrostu zawsze przegoni 2% wzrostu i to jest podstawowa wiedza z gimnazjum.

@Strzelec_Kurpiowski: co? xD Masz tu przykład: Bogaty rośnie w tempie 2% rocznie(majątek 100 zł), a biedny 5% (majątek 5 zł). Różnica w ich majątku wynosi 95 zł. Po 10 latach majątek bogatego wyniesie 121,89 zł, a biednego 8,14 zł. Różnica w majątku wyniesie 113,75 zł na korzyść bogatego i wyniesie więcej niż 10 lat temu. XD

@
  • Odpowiedz