Aktywne Wpisy

diszpetri +127
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

zazdrosny +74
w sumie to pierwszy knockout widziałem jak miałem 10 lat.
2005 rok. w nocy z 7/8 marca oczywiście stary był nabombiony jak Messerschmitt i robił trzodę na chacie, jakieś rękoczyny, wyzwiska, więc mama zamknęła się w łazience i zadzwoniła po policję. godzina trwała jak wieczność, ale przyjechali i starego na izbę.
8 marca, dzień kobiet, godzina popoludniowa, jakieś ciotki u nas, kuzyni, kuzynki i nagle ktoś puka do drzwi. mama mówi do
2005 rok. w nocy z 7/8 marca oczywiście stary był nabombiony jak Messerschmitt i robił trzodę na chacie, jakieś rękoczyny, wyzwiska, więc mama zamknęła się w łazience i zadzwoniła po policję. godzina trwała jak wieczność, ale przyjechali i starego na izbę.
8 marca, dzień kobiet, godzina popoludniowa, jakieś ciotki u nas, kuzyni, kuzynki i nagle ktoś puka do drzwi. mama mówi do

źródło: duchowosc-i-religia-rece-zlozone-do-modlitwy-na-swieta-biblie-w-koscielnym-pojeciu-wiary_1150-12945
Pobierz@fornson23: no to od tego jest w szkole taki przedmiot: etyka
Dzieci powinny byc wolne od indoktrynacji.
@gorzki99: słuchaj, doszedłem do tego wniosku mając już prawie 4-letnie dziecko. W kościele byłem ostatni raz na jego chrzcinach 3 lata temu. Chcę go wychować na chrześcijanina choć sam nie chodzę do kościoła.
@fornson23: to jest często powtarzany mit, w szczególności przez katechetów.
Nie ma ani podstaw teoretycznych - nie ma nic unikalnie etycznego w chrześcijaństwie, ani praktycznych - chrześcijanie nie są ani troche lepsi od nie-chrześcijan
@fornson23: to akurat tylko świadczy o twoim liceum ;)
ten przedmiot jest jako alternatywa dla religii od momentu jej wprowadzenia do szkół w pierwszej połowie lat 90.
@thorgoth: być może, ale jeśli o wychowanie syna, taką podjąłem decyzję. (nie jestem katolikiem, powiedzmy, że mam osobistego Jezusa :) )
@kubako no tak, po prostu nie było takich nauczycieli. Tak samo mnie zgermanizowali w podstawówce, bo nie było nauczycieli od anglika :)
ogólnie wiadomo, że z tym był zawsze problem, cały budżet pochłania kościół katolicki, a etyka ma byc organizowana nie wiadomo z czego, w związku z tym mimo, że obowiązek jest chyba od 7 chętnych uczniów w szkole, to często etyki nie było.
Niemniej nieprawdą jest, że religia w szkołach jest niezbędna do nauki etycznego postępowania.
BTW, ja miałem etykę przez jakiś czas dostępną w
@fornson23: A dlaczego nie chcesz go wychowac na czlowieka? Na dobrego czlowieka? Do tego Ci ani kosciol ani chrzescijanstwo (ani zadna inna religia) nie jest potrzebna. Po co robic dziecku balagan w glowie?
@visionsense i je pozna gdy będzie starszy. Mówię wciąż o moim 3,5-letnim synku. Tak samo mnie rodzice uczyli. I co? Stałem się głupim, starym, wrednym dziadem? No raczej nie.
@fornson23: No niestety robisz. Pokazujesz ze jedynie religia chcrzescijanska ma monopol na bycie dobrym. Indoktrynujesz w jednym kierunku.
Nie przekazujesz wartosci pozytywnych ogolnie (jako same w sobie wynikajace z bycia czlowiekiem) tylko pokazujesz ze wynikaja one z bycia chrzescijaninem. Dziecko to jest dziecko. Sporo czasu minie zanim zacznie samo interpretowac.
@fornson23: Ogladales moze serial "dr house"? To byl taki bardzo niemily doktor ktory walil prosto z mostu i raczej nie dbal o to czy to jest mile czy nie. Zazwyczaj trafial z diagnoza i leczyl.
Jakiego lekarza wolisz? takiego housa czy takiego co cie glaszcze po glowie ale problemu nie
@Ranger: no jest coś w tym, ale być może to właśnie uczy dziecko, że nie wszystko co robi jest dobre. Wiesz, bym się z Tobą nawet zgodził, dopóki nie urodziło mi się dziecko i zmienił się cały światopogląd :)