Wpis z mikrobloga

Według mnie każde dziecko powinno się zapoznać z religią i chodzić do kościoła. Ok, gdy podrośnie, może zostać wojującym ateistą, protestantem, memiarzem żółtego papieża, whatever. Ale nauki Chrystusa uczą etyki i to zostaje do końca życia. Według mnie Ewangelie są najlepszymi książkami uczącymi etyki i moralności człowieka, nawet jak to uznamy, że są pod płaszczykiem wiary (jak dzieci wierzą w Św. Mikołaja) #religia #dzieci #rodzicielstwo #chrzescijanstwo
fornson23 - Według mnie każde dziecko powinno się zapoznać z religią i chodzić do koś...

źródło: duchowosc-i-religia-rece-zlozone-do-modlitwy-na-swieta-biblie-w-koscielnym-pojeciu-wiary_1150-12945

Pobierz
  • 274
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@fornson23: Do jakiejkolwiek religii powinno sie podchodzic po uzyskaniu pelnoletnosci (jak do alko czy innych rzeczy robiacych wode z mozgu)

Dzieci powinny byc wolne od indoktrynacji.
  • Odpowiedz
  • 17
@kubako: 15 lat temu, jak chodziłem do szkoły, takiego przedmiotu w moim liceum nie było.

@gorzki99: słuchaj, doszedłem do tego wniosku mając już prawie 4-letnie dziecko. W kościele byłem ostatni raz na jego chrzcinach 3 lata temu. Chcę go wychować na chrześcijanina choć sam nie chodzę do kościoła.
  • Odpowiedz
Ale nauki Chrystusa uczą etyki i to zostaje do końca życia

@fornson23: to jest często powtarzany mit, w szczególności przez katechetów.
Nie ma ani podstaw teoretycznych - nie ma nic unikalnie etycznego w chrześcijaństwie, ani praktycznych - chrześcijanie nie są ani troche lepsi od nie-chrześcijan
  • Odpowiedz
jak chodziłem do szkoły, takiego przedmiotu w moim liceum nie było.

@fornson23: to akurat tylko świadczy o twoim liceum ;)
ten przedmiot jest jako alternatywa dla religii od momentu jej wprowadzenia do szkół w pierwszej połowie lat 90.
  • Odpowiedz
  • 4
to jest często powtarzany mit, w szczególności przez katechetów.

@thorgoth: być może, ale jeśli o wychowanie syna, taką podjąłem decyzję. (nie jestem katolikiem, powiedzmy, że mam osobistego Jezusa :) )

to akurat tylko świadczy o twoim liceum ;)

@kubako no tak, po prostu nie było takich nauczycieli. Tak samo mnie zgermanizowali w podstawówce, bo nie było nauczycieli od anglika :)
  • Odpowiedz
@fornson23: to taki żarcik był ;)
ogólnie wiadomo, że z tym był zawsze problem, cały budżet pochłania kościół katolicki, a etyka ma byc organizowana nie wiadomo z czego, w związku z tym mimo, że obowiązek jest chyba od 7 chętnych uczniów w szkole, to często etyki nie było.

Niemniej nieprawdą jest, że religia w szkołach jest niezbędna do nauki etycznego postępowania.

BTW, ja miałem etykę przez jakiś czas dostępną w
  • Odpowiedz
Chcę go wychować na chrześcijanina choć sam nie chodzę do kościoła.

@fornson23: A dlaczego nie chcesz go wychowac na czlowieka? Na dobrego czlowieka? Do tego Ci ani kosciol ani chrzescijanstwo (ani zadna inna religia) nie jest potrzebna. Po co robic dziecku balagan w glowie?
  • Odpowiedz
  • 12
@gorzki99: czemu bałagan? W sobotę Św. Mikołaj wrzucił mu pod poduchę zabawkę i słodycze. Robię mu bałagan w głowie? Nie przesadzaj.

@visionsense i je pozna gdy będzie starszy. Mówię wciąż o moim 3,5-letnim synku. Tak samo mnie rodzice uczyli. I co? Stałem się głupim, starym, wrednym dziadem? No raczej nie.
  • Odpowiedz
czemu bałagan? W sobotę Św. Mikołaj wrzucił mu pod poduchę zabawkę i słodycze. Robię mu bałagan w głowie? Nie przesadzaj.

@fornson23: No niestety robisz. Pokazujesz ze jedynie religia chcrzescijanska ma monopol na bycie dobrym. Indoktrynujesz w jednym kierunku.
Nie przekazujesz wartosci pozytywnych ogolnie (jako same w sobie wynikajace z bycia czlowiekiem) tylko pokazujesz ze wynikaja one z bycia chrzescijaninem. Dziecko to jest dziecko. Sporo czasu minie zanim zacznie samo interpretowac.
  • Odpowiedz
To był niemiły komentarz.

@fornson23: Ogladales moze serial "dr house"? To byl taki bardzo niemily doktor ktory walil prosto z mostu i raczej nie dbal o to czy to jest mile czy nie. Zazwyczaj trafial z diagnoza i leczyl.

Jakiego lekarza wolisz? takiego housa czy takiego co cie glaszcze po glowie ale problemu nie
  • Odpowiedz
  • 2
raczej zamartwiania się i ciągłego poczucia winy

@Ranger: no jest coś w tym, ale być może to właśnie uczy dziecko, że nie wszystko co robi jest dobre. Wiesz, bym się z Tobą nawet zgodził, dopóki nie urodziło mi się dziecko i zmienił się cały światopogląd :)
  • Odpowiedz
  • 4
@gorzki99: tak, oglądałem doktora House'a. I byłem taki jak ty w liceum po bierzmowaniu. Teraz jestem 33-letnim starcem z 3-letnim dzieckiem. Moja optyka na świat się zmieniła. Piszesz do mnie jakbym był nawiedzonym katolem, gdy ostatni raz w kościele byłem 3 lata temu xddd Mam swojego personalnego Jezusa, ale też staram się żyć tak jak Jezus mnie nauczył.
fornson23 - @gorzki99: tak, oglądałem doktora House'a. I byłem taki jak ty w liceum p...
  • Odpowiedz