Wpis z mikrobloga

Odnośnie wiecznej wojny Windows vs Linux:

Skoro Windows ma przewagę na Linuxem, że można na nim używać niedostępnych w Linuxie programów i gier,
a Linux nie szpieguje użytkownika, to dlaczego tak mało osób robi tzw. "dual boot"-a?
Polega to na zainstalowaniu 2 systemów na 1 kompie/lapku. I są one niezależne o siebie (nie mylić z Virtualbox-em - tu pojawiają się straty na wydajności). Na starcie wybierasz który system BIOS ma odpalić i lecisz z tematem.

Chcesz robić rzeczy, które są możliwe na Ubuntu/Mincie/ogólnie Linuxie? Odpalasz Linuxa.
Chcesz pograć/używać programów niedostępnych na Linuxie? Odpalasz Windowsa.

Kompy mają takie dyski, że spokojnie 2 albo i nawet 3 systemy spokojnie pomieszczą.
Proste? Proste ( ͡ ͜ʖ ͡)

#windows #windows10 #linux #informatyka #ubuntu
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ironiczny_qwert: Właściwie to wojna jest wymyślona i MS z Linuxem nie walczy ;) To jak bardzo Windows szpieguje można sprawdzić za pomocą Diagnostic Data Viewer - moim zdaniem nie jest tak strasznie. No i zawsze jest WSL/Docker/Kontenery jak ktoś potrzebuje narzedzi z linuxa w Windowsie - działam sobie bez problemu w ten sposób ;)
  • Odpowiedz
@ironiczny_qwert: Ja na Windowsie tylko gram, edytuje grafikę muzykę, wideo, odtwarzam multimedia, przeglądam internet, programuję, tworzę dokumenty, słucham muzyki, komunikuje się z ludźmi i uczę się. Wszystko pozostałe robię na Mincie :P
  • Odpowiedz
a Linux nie szpieguje użytkownika, to dlaczego tak mało osób robi tzw. "dual boot"-a?

@ironiczny_qwert: Po pieresze: mało? Po drugie są o wiele lepsze rozwiązania np maszyny wirtualne. Po trzecie: nawet to microsfot z----ł i raz na jakiś czas psuje ci dualbot.
  • Odpowiedz
@Koliat: Dlatego napisałem wpadka a nie celowe zagranie. Problem jest taki, że te ich wpadki się często zdarzają. Mimo powolnego udostępniania własnego kodu na wolnej licencji dalej grają przeciwko linuksowi, dalej są zamknięci na rynek, dalej też go tracą. No należy pamiętać, że tu nie ma żadnej sympatii. Wszystko co robi microsoft obecnie nawet dla linuksa to nie ich dobrotliwość a jedynie interesy. Doskonale widać to w sferze konsumenckiej, że
  • Odpowiedz
@Koliat: Z tą utratą rynku to był skrót myślowy. Miałem na myśli to, że microsoft jest mistrzem psucia własnych produktów a tym bardziej własnego wizerunku. Ich produkty w ostatnich latach są coraz bardziej niedopracowane i nie mam tutaj raczej na myśli windowsa 10.

No i wielu aspektach dla dobra ogółu byłoby lepiej po prostu jakby microsoft się wycofał - ale tak, to raczej pobożne życzenie no bo dopóki rynek nie
  • Odpowiedz
@Koliat: O wielu. Spora część z nich został uśmiercona by wprowadzić ich odpowiedniki pod inną nazwą. Pierwsze z brzegu Games For Windows Live, Sklep Microsoftu, Windows Phone niezależnie od wersji ( i piszę to, mimo, że bardzo lubię ten system). Wiele aplikacji po przejściu na nową platformę microsoftu - UWP także została solidnie upośledzona np windows media player. Sama nakładka w win10 pod względem responsywnosci i problematyczności to ogromny krok
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Sklep MS powinien ruszyć do przodu niedługo, wprowadzili niedawno paczkowanie "MSIX" czyli firmy mogą przerobić swoje klasyczne .exe łatwo na pliki Windows Store. Też żałuję że ubili Windows Phoney, ale czekam na coś co ma być Surface Phonem w przyszłości. Właściwie większość inwestycji MS robi w Azure teraz i daje się to odczuć przez braki w innych dziedzinach
  • Odpowiedz