Wpis z mikrobloga

#informatyka #pracbaza

Chce się przebranżowić do IT. W obecnej branży dobiłem do sufitu jeżeli chodzi o zarobki ale nie jestem zadowolony. Mam w c--j wolnego czasu - wolne weekendy i pracę 9-15 w tygodniu. Mam czas, cierpliwość i nie muszę się martwić o pieniądze aż tak bardzo. Tylko teraz tak - czy kursy typu sdacademy mają sens? 10 tys zł to nie w kij dmuchał za 7 miesięczny kurs. Pytanie tylko jaka jest alternatywa? Samodzielna nauka może być trudna a w internecie ciężko o fachową poradę dla laika i cierpliwość do głupich pomysłów. Jakieś alternatywy albo inne pomysły na naukę? Zdecydowałem się na #java. Na ile to ma sens w wieku około 30 lat? Pracuje obecnie w takiej branży że moje doświadczenie i znajomość logiki biznesowej byłaby przydatna także w IT. Ma #naukaprogramowania

#naukaprogramowania
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@The_Riddler: Ja nie polecałbym żadnych kursów ani bootcampów ani udemy.

Przede wszystkim na start solidna książka, dokumentacja, google i stackoverflow. Najpierw staraj się samemu opanować podstawy i zrobić jakiegoś hello worlda. Jak ci się to uda to dopiero zobaczysz czy programowanie jest dla ciebie.R-----------ą mnie takie tematy. Nie spróbowałeś nawet nigdy nic nie zaprogramować, a już stwierdzasz, że programowanie jest dla ciebie i oczywiście w javie, bo javowcy zarabiają 15k po
  • Odpowiedz
  • 0
@piotrlionel Nie, nie mają. I nie pracuje stricte w zawodzie, nie jestem radcą czy adwokatem. Po prostu dobiłem do sufitu, więcej niż 8k miesięcznie nie wyciągnie. Stąd pomysł przebranżowienia.
  • Odpowiedz
@The_Riddler: A jesteś gotowy na mniejszy hajs ? Bo wiesz, że na start nie dostaniesz 8k ? Btw, żeby być klepaczem programistą 15k i wincyj to trzeba trochę pasji do tego zawodu. Jednak to jest moje osobiste zdanie. Jak nie lubisz usiąść poklepać kodu, douczyć się to będzie Ci ciężko takie stawki wyciągnąć.
  • Odpowiedz
@CukrowyWykop: co Ty wkrecasz xd. Wszyscy znajomi którzy siedzą ponad 5 lat mają minimum 110netto na B2B więc będzie po odliczeniu koło 15k. Jest dużo juniorów dlatego może są takie stawki które podałeś. Ale jak ogarniasz to pieniądze są dobre.
  • Odpowiedz
@piotrlionel: przejdź się do takich dużych korp co biorą dużo ludzi(jakaś nokia). 15k tam zobaczysz jako external, a jako dev to zobaczysz to raczej jako brutoo i to leader. Przeważnie 6-8 k to pensja.

Ale jak ogarniasz to pieniądze są dobre.

Hasło klucz. Do tego dodaj że liczba potrzebnych seniorów jest mniejsza. To że masz kolegów co zarabiają 15k to nie znaczy że każdy. Sprawdziłem midów w javie na payscale
  • Odpowiedz
@CukrowyWykop: kto by chciał iść do Sii (°° ?

Ale co fakt to fakt, znajomi ogarniają i teraz był przypadek mocny w ostatniej firmie :D. SQL Dev, 20 lat doświadczenia i był midem za 5800 netto ().

@The_Riddler jeśli nie chcesz być w/w devem to musisz to polubić ( ͡° ʖ
  • Odpowiedz
@CukrowyWykop: Asseco Poland też dużo zatrudnia, jednakże Matko Boska Developerska chroń od tej firmy i od ichniejszego kodu ...

To, że ktoś dużo zatrudnia nie oznacza, że jest fajnym korpo ... Ponadto sam piszesz 0-6 lat Junior ? Szanujmy się ..., chyba że liczą okres inżynierki / magisterki do tego jako oddzielne lata ...
  • Odpowiedz
@The_Riddler: skoro chcesz iść w kierunku IT mając doświadczenie w biznesie, masz pewnie też dobrze rozwinięte umiejętności miękkie. W IT brakuje osób potrafiących dobrze zarządzać projektami, może lepiej kurs w stylu PRINCE2 z zarządzania biznesowego i za cel obrać sobie Project Managera?
  • Odpowiedz
@The_Riddler: a tak btw zanim pójdziesz w jakiś język. To zapoznaj się z architekturą komputera.(pamięć, procesor, dysk twardy itp) jak to działa od podszewki. A wtedy podczas nauki języka i ogólnego programowania , będzie ci dużo latwiej. A tak btw. Każdy kto programuje , tak naprawdę bawi się napięciem. ()
  • Odpowiedz
sięczny kurs. Pytanie tylko jaka jest alternatywa? Samodzielna nauka może być trudna a w internecie ciężko o fachową poradę dla laika i cierpliwość d

@The_Riddler: Gdybyś zdecydował się iść na kurs do SDA, to pójdź najpierw na takie spotkanie wprowadzające. Organizują takie od czasu do czasu żeby zebrać chętnych. Jeżeli podpiszesz na miejscu umowę, to zejdą Ci o 1,5 tys z ceny. Potem jeszcze możesz starać się o dofinansowanie z
  • Odpowiedz
@The_Riddler: Jeżeli nie masz studiów kierunkowych to o pracy w Javie/ogólnie backendzie możesz zapomnieć. Takich jak Ty to ja podczas rekrutacji mam 300 na jedno miejsce.

dobrzy zawodnicy nie mają problemów ale jak w każdym zawodzie najwięcej jest średniaków i nie każdy może dyktować 15k. Z resztą pseudo seniorów też nie brakuje.

@CukrowyWykop: Większość w IT to średniacy. Jak w każdej branży to tak wygląda. Są ludzie którym
  • Odpowiedz