Wpis z mikrobloga

Siema,

Gdzie mogę znaleźć jakieś informacje na temat tego jak poprawić wyniki w Płaskiej, OHP, MC i siadzie?
Nie mam tu na myśli samej techniki tylko bardziej informację na temat ćwiczeń w których progresowanie wpływa na poprawę wyniku w bojach.

Np: Poprawa wyniku w pompkach na poręczach = lepszy wynik na płaskiej itd.

Dobrze kombinuję?

Jest coś takiego?

#mikrokoksy
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@MartwyGoryl: ćwiczenia pomocnicze dobiera się pod słabe punkty które ograniczają cie w boju. Musisz oglądać albo czytać jak je dobierać. Wpisuj w Google nazwę ćwiczenia weak link czy coś podobnego i szukaj.
  • Odpowiedz
@MartwyGoryl: Poprawa wyniku na płaskiej = poprawa wyniku na płaskiej. Musisz zobaczyć gdzie masz sticking point (miejsce, gdzie sztanga zaczyna zwalniać). W przysiadzie z reguły będzie to głębokość lub tuż powyżej (ale nie zawsze), wiec siady z pauzą, pin squaty pomogą. Przy ciągach pauzy tuż nad ziemią, pod kolanem (z reguły bardziej ok dla tych, którzy ciągną z garbem), deficyt, gumy. Do wyciskania jest milion akcesoriów. Praca w tempie też
  • Odpowiedz
wyniki w Płaskiej, OHP, MC i siadzie?

@MartwyGoryl: odkąd na triceps robię WYŁĄCZNIE wyciskanie wąsko, płaska podskoczyła mi o 7 kg po kilku miesiącach stagnacji.

Na wyniki w MC ma wpływ siad, do siadu, tak jak kolega pisał - ass to grass i pauzy
  • Odpowiedz
@vela nie do końca się zgodzę, większość osób nie wykona frontów z odpowiednio wysokim ciężarem żeby w jakikolwiek sposób przełożyło się to na martwy ciąg.
Poza tym kąty w jakich pracują mięśnie są mega niespecyficzne do siebie.
We front squacie kolano jest bardzo zgięte, biodro mało.
W martwym ciągu biodro jest bardzo zgięte a kolano mało. Nawet biorąc na tapetę sumo, front squat jest bardzo niespecyficzny.
  • Odpowiedz
@bst pytanie tylko czy to działa dlatego bo jest tam sensowna periodyzacja głównych bojów czy dlatego że fronty tak pomagają w ciągach? Nie zrozum mnie źle, nie chcę tutaj wszystkiego negować, po prostu są ćwiczenia które są bardziej optymalne i mają większy transfer na martwy ciąg niż przysiady przednie.
  • Odpowiedz
@masz_ty_rozum_i_godnosc: akurat w nSuns trzeba patrzec na calosc i tam mix HB sumo MC fronty ladnie sie uzupelnia. Oczywiscie wychodza slabe punkty, od tego sa tam asysty, ale wydaje mi sie, ze warto miec fronty w programie, bo mocno wzmacniaja core. Sumo znowu nadaje sie dobrze do nabicia volume, znacznie lepiej niz klasyk.
Dla sredniozaawansowanego wydaje mi sie ze taki uklad jest fajnym punktem wyjscia.
  • Odpowiedz
@masz_ty_rozum_i_godnosc: dlaczego większość osób nie wykona frontów z odpowiednim ciężarem? w momencie, w którym masz okropny front, prawdopodobnie masz też beznadziejny zwykły siad, a w takim przypadku i tak nie ma sensu robić wariacji. a jeżeli front jest po prostu relatywnie słaby to można go szybko zwiększyć i benefitować też z korekcyjnego charakteru tego ćwiczenia.

nie wszystkie ćwiczenia trzeba też robić pod odpowiednim kątem. wiem, że siła jest specyficzna dla
  • Odpowiedz
@masz_ty_rozum_i_godnosc: akurat w nSuns trzeba patrzec na calosc i tam mix HB sumo MC fronty ladnie sie uzupelnia. Oczywiscie wychodza slabe punkty, od tego sa tam asysty,

@bst: Ale ładnie się uzupełniają w porównaniu z czym? Wszyscy walą taką samą bazę, więc jak można powiedzieć że ćwiczenie X działa lepiej, niż ćwiczenie Y? Gotowce z neta mogą być dla kogoś optymalne jedynie przez przypadek, jeśli mówimy o trójboju.
  • Odpowiedz
@urak666: > Bo napisałeś, że używamy mniejszego ciężaru, więc mniej obciążamy CUN, co jest bez sensu.
no nie jest bez sensu. front jest z reguły lżejszy, jeżeli ktoś chce używać mniej ciężaru z określonego powodu, to jest okej opcja. wiem, że są inne, po prostu taka jest cecha tego ćwiczenia.

To samo, z dwa razy większym ciężarem (wiadomo, że przesadzam, ale ciężar na sztandze jest jednak dużo większy). I właściwie to
  • Odpowiedz