Wpis z mikrobloga

W nawiązaniu do tego postu :
https://www.wykop.pl/wpis/35538295/prawojazdy-oblalem-spoko-zdarza-sie-nie-przejmuje-/125121563/#comment-125121563

Ogólnie większość osób się ze mnie śmiała. No bo jak to jechać prosto i dawać kierunkowskaz w lewo? Niedorzeczne.
Zachęcony jednak postem @Nieszkodnik który jako jedyny bronił mojego zachowania pod względem przepisów napisałem maila do wydziału ruchu drogowego w Lublinie. Dokładnie opisałem im sytuację, jaką drogą i w jaką drogę zjeżdżając oraz wszystkie szczegóły.
Okazało się jednak, że miałem rację i moje wątpliwości były słuszne. W takiej sytuacji należy dać kierunkowskaz.
Link do tego skrzyżowania.
https://www.google.pl/maps/@51.4071876,21.9741084,3a,75y,16.86h,88.57t/data=!3m6!1e1!3m4!1s182M9LZP0s1rVsSZeC63EQ!2e0!7i13312!8i6656

Oraz podsumowanie z oficjalnej odpowiedzi :
"Reasumując, w sytuacji przedstawionej przez przez pana kierujący jadący na wprost, czyli opuszczający drogę z pierwszeństwem przejazdu ma obowiązek sygnalizować zamiar wykonania ww. manewru poprzez wlączenie kierunkowskazu. "

Pozwolę sobie zawolać garstkę osób które najżywiej uczestniczyły w dyskusji.
@aandrzej @absinth @eragonn14 @catch
@Agemaker (jak coś to twierdził, że kierunek był słuszny)
#prawojazdy
#przepisydrogowe
#ruchdrogowy
sprawa - W nawiązaniu do tego postu : 
https://www.wykop.pl/wpis/35538295/prawojazdy...

źródło: comment_pQdGqmNFeCQgfhoXhYCSMRK78cnAxFXK.jpg

Pobierz
  • 92
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Powiedz mi gdzie jest kolizja z pojazdami na tym skrzyżowaniu, przy założeniu, że jedziesz prosto, a nikt z naprzeciwka nie sygnalizuje skrętu w lewo?

@catch: a pomyślałaś o innych uczestnikach ruchu drogowego? Czyli pieszych wchodzących na to drugie przejscie?
Sytuacja opisywana przez OPa odnosi się do sytuacji kierowców jadących z drugiej strony - gdzie musisz zajechać drogę kierowcom mającym pierwszeństwo, więc nie odwracaj kota ogonem...
  • Odpowiedz
@Nieszkodnik: No, a po drugiej stronie mogła tez stać krowa, a po lewej wielbłąd xD Pojazd za tobą ma obowiązek zachować bezpieczną odległość, a mając świadomość istnienia przejść dla pieszych, musi wiedzieć, że może nastąpić hamowanie pojazdu poprzedzającego. Totalnie argumentów zaczyna ci brakować. Piesi są też na innych drogach. Jeśli jedziesz prostą drogą o długości 2 kilometrów, bez żadnych dróg bocznych, to też włączasz kierunkowskaz dojeżdżając do przejścia dla pieszych,
  • Odpowiedz
Nie zmieniasz kierunku ruchu i tyle. Pasa też nie zmieniasz

@radziol88: przeczytaj definicję pasa, ze zrozumieniem, potem popatrz na źródłowy wpis i znaki drogowe.
Protip, nie powinieneś kupować tyle chipsów...
  • Odpowiedz
@catch: Zaraz zaraz. Czy on powiedział, że gdzieś w PORD jest mowa o sygnalizowaniu zmiany kierunku jak skręcamy "w prawo" lub "w lewo"? Gdzie niby?

5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.

Gdzie tu coś o prawo czy lewo? Wyraźnie napisane o zmianie pasa ruchu. Linia ze skrzyżowania, o którym dyskutujemy wyznacza pas ruchu
  • Odpowiedz
@Nieszkodnik: @krootki: @sprawa: Jakie to jest fascynujące, jak macie mnóstwo źródeł, a do tego cudowne narzędzie jakim jest google, a nadal gadacie głupoty i nie dociera do was jak jest naprawdę.

http://info-car.pl/infocar/artykuly/kierunkowskazy-na-pierwszenstwie-lamanym.html

https://autokult.pl/30560,jak-uzywac-kierunkowskazow-na-skrzyzowaniu-z-pierwszenstwem-lamanym-nie-wprowadzaj-innych-w-blad

@Nieszkodnik: Dokładnie, poczytaj o pasach i ich zmianach.
catch - @Nieszkodnik: @krootki: @sprawa: Jakie to jest fascynujące, jak macie mnóstwo...
  • Odpowiedz
Literalnie interpretując przepisy przy tym skrzyżowaniu należało raz lub dwa "mrygnąć" kierunkiem (jadąc na wprost) i wtedy może byłoby to lepiej interpretowane przez kierowców wyjeżdżających z prawej strony.

@krootki: No tak, bo ty najlepiej wiesz, co należałoby, ciekawe, że jeszcze nie masz jakiejś ciepłej posadki jako znawca przepisów i ich interpretacji, bo ten Dworak taki głupi i w ogóle, gada jakieś farmazony, a przecież ty lepiej wiesz ile i gdzie
  • Odpowiedz
a mając świadomość istnienia przejść dla pieszych,

@catch: w jaki sposób kierujący ma mieć świadomość istnienia przejścia dla pieszych, którego nie jest w stanie zobaczyć (ani znaku)?
Ech, nie życzę nikomu jazdy w tej samej okolicy i w tym samym czasie co ty.
I na tym kończę tą bezowocną dyskusję z tobą. Howgh.
  • Odpowiedz
@sprawa: wiesz co? Idź za ciosem... Prześlij link do tej dyskusji do WRD z prośbą o ustosunkowanie się do tych wypowiedzi oraz z prośbą o przesłanie pytania do kompetentnej instytucji (jeśli oni się za taką nie uważają).
  • Odpowiedz
to by było nie poważne wysyłać link do wykopu do instytucji państwowej.

@sprawa: nie masz racji. Jeśli WRD zależy na bezpieczeństwie na drogach, to w ich interesie jest doprowadzenie do świadomości użytkowników dróg poprawnej i jednolitej interpretacji przepisów UoRD.
  • Odpowiedz
wiesz co? Idź za ciosem... Prześlij link do tej dyskusji do WRD z prośbą o ustosunkowanie się do tych wypowiedzi oraz z prośbą o przesłanie pytania do kompetentnej instytucji (jeśli oni się za taką nie uważają).

@Nieszkodnik: No chociaż jedno w czym się zgadzamy xD
  • Odpowiedz
@piszczalka: Dzięki ci dobry człowieku, ale nie wiem, czy to cokolwiek zmieni. Dworak już się wypowiadał, podałam linki do dwóch filmików z tym zagadnieniem. Oni nie biorą pod uwagę jego zdania.
  • Odpowiedz
@Nieszkodnik: według sądu najwyższego nie zmieniasz pasa przy skręcie w lewo (gdy droga z pierwszeństwem idzie prosto)

W szczególności nie stanowi o tym art. 22 ust. 4 p.r.d., który dotyczy tylko zmieniającego pas ruchu, a nie – kierunek jazdy.

więc nie może też być zmianą pasa ruchu jazda prosto przy łamanym pierwszeństwie.
  • Odpowiedz
Gdzie tu coś o prawo czy lewo? Wyraźnie napisane o zmianie pasa ruchu. Linia ze skrzyżowania, o którym dyskutujemy wyznacza pas ruchu. Zwróć uwagę na słowo LUB. W tym przypadku nie zmieniamy kierunku jazdy (bo jedziemy na wprost) ale zmieniamy pas ruchu (wyznaczony przez znak poziomy P1, powtarzam kolejny raz). I taka czynność również wymaga sygnalizacji.

@krootki: opuszczenie pasa ruchu nie jest zmianą pasa ruchu
  • Odpowiedz