Wpis z mikrobloga

W nawiązaniu do tego postu :
https://www.wykop.pl/wpis/35538295/prawojazdy-oblalem-spoko-zdarza-sie-nie-przejmuje-/125121563/#comment-125121563

Ogólnie większość osób się ze mnie śmiała. No bo jak to jechać prosto i dawać kierunkowskaz w lewo? Niedorzeczne.
Zachęcony jednak postem @Nieszkodnik który jako jedyny bronił mojego zachowania pod względem przepisów napisałem maila do wydziału ruchu drogowego w Lublinie. Dokładnie opisałem im sytuację, jaką drogą i w jaką drogę zjeżdżając oraz wszystkie szczegóły.
Okazało się jednak, że miałem rację i moje wątpliwości były słuszne. W takiej sytuacji należy dać kierunkowskaz.
Link do tego skrzyżowania.
https://www.google.pl/maps/@51.4071876,21.9741084,3a,75y,16.86h,88.57t/data=!3m6!1e1!3m4!1s182M9LZP0s1rVsSZeC63EQ!2e0!7i13312!8i6656

Oraz podsumowanie z oficjalnej odpowiedzi :
"Reasumując, w sytuacji przedstawionej przez przez pana kierujący jadący na wprost, czyli opuszczający drogę z pierwszeństwem przejazdu ma obowiązek sygnalizować zamiar wykonania ww. manewru poprzez wlączenie kierunkowskazu. "

Pozwolę sobie zawolać garstkę osób które najżywiej uczestniczyły w dyskusji.
@aandrzej @absinth @eragonn14 @catch
@Agemaker (jak coś to twierdził, że kierunek był słuszny)
#prawojazdy
#przepisydrogowe
#ruchdrogowy
sprawa - W nawiązaniu do tego postu : 
https://www.wykop.pl/wpis/35538295/prawojazdy...

źródło: comment_pQdGqmNFeCQgfhoXhYCSMRK78cnAxFXK.jpg

Pobierz
  • 92
  • Odpowiedz
@sprawa: oczywiście, ze zrobiłeś dobrze, w takiej sytuacji sygnalizujemy taki manewr i pamiętam to jeszcze z prawa jazdy swojego bo lubili #!$%@?ć jak ktoś nie dał :)

wykop to kiepskie miejsce na takie pytania. 3/4 osób tutaj uważa, że jak jedziesz w lewo na rondzie to powinieneś przed rondem dać lewy kierunek xD
  • Odpowiedz
Dokładnie opisałem im sytuację, jaką drogą i w jaką drogę zjeżdżając oraz wszystkie szczegóły.

@sprawa: Pokaż co im napisałeś dokładnie, wtedy podyskutujemy.
  • Odpowiedz
@Anox: Po cholerę wrzucać tam kierunkowskaz jadąc prosto? Sygnalizujesz zjazd na garaże? Skąd pojazdy naokoło mają wiedzieć, czy jedziesz prosto, czy skręcasz na garaże?
@sprawa: O takie rzeczy nie pyta się policji, bo oni sami zwykle nie wiedzą, tylko ministerstwo czy GITD.
  • Odpowiedz
@sprawa: banda kretynów, która uważa się za kierowców/znawców i cię wyśmiała nie mając racji wcale mnie nie dziwi dlatego, że nie bez powodu są kretynami.
  • Odpowiedz
@sprawa: sorry, ale już samo uzasadnienie jest z dupy. Powołują się na artykuł:

5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.

Nie zmieniasz kierunku ruchu i tyle. Pasa też nie zmieniasz.
  • Odpowiedz
@sprawa: O takie rzeczy nie pyta się policji, bo oni sami zwykle nie wiedzą, tylko ministerstwo czy GITD. A pan bagiet się myli, bo nie zmieniasz tam kierunku jazdy, ani nie zmieniasz pasa ruchu. Grafika na znaku pokazuje wyłącznie przebieg pierwszeństwa, a nie rozrysowuje pasy, które zmieniasz. Zmiana pasa zachodzi, kiedy masz inne pasy w tym samym kierunku do wyboru i chcesz jechać po tym drugim, lub w przeciwnych kierunkach i
catch - @sprawa: O takie rzeczy nie pyta się policji, bo oni sami zwykle nie wiedzą, ...
  • Odpowiedz
O takie rzeczy nie pyta się policji, bo oni sami zwykle nie wiedzą, tylko ministerstwo czy GITD.

@catch: ministra się osobiście pytasz? Kto odpowiada za nadzór nad ruchem drogowym? Coś o tym napisano w UoRD? Może nawet stworzono jakieś wydziały ruchu drogowego w komendach policji?
Wiesz, lepiej milczeć i tylko wyglądać na idiotę, niż napisać to co ty na wykopie i udowodnić to bez żadnych wątpliwości...
  • Odpowiedz
Po cholerę wrzucać tam kierunkowskaz jadąc prosto? Sygnalizujesz zjazd na garaże? Skąd pojazdy naokoło mają wiedzieć, czy jedziesz prosto, czy skręcasz na garaże?

@catch: Choćby po to, żeby jadący za tobą mógł spodziewać się zwolnienia lub wręcz zatrzymania pojazdu ponieważ w takim przypadku należy ustąpić pierwszeństwa jadącemu z naprzeciwka po drodze z pierwszeństwem.
  • Odpowiedz
@catch: > Skąd pojazdy naokoło mają wiedzieć, czy jedziesz prosto, czy skręcasz na garaże?

Pojazdy naokoło? To czy skręcam czy nie interesuje tylko tych z naprzeciwka, a kierunek włączam po to, żeby oni nie musieli czekać aż wszyscy zjadą ze skrzyżowania, bo w godzinach szczytu można tam do wieczora czekać, mimo że praktycznie wszyscy jadą na wprost. No i zmieniam pas ruchu o czym mówi znak oraz linia pojedyncza przerywana.
  • Odpowiedz
Podobnie jest u mnie w mieście, jak wyobrażacie sobie jazdę prosto bez wrzucenia kierunku w prawo? Dziwne, że niektórym to trzeba tłumaczyć.

@Anox: Tu jest trochę inaczej ponieważ masz namalowane linie przerywane. W tym przypadku w zasadzie nie ma miejsca na interpretacje ;)
  • Odpowiedz
Choćby po to, żeby jadący za tobą mógł spodziewać się zwolnienia lub wręcz zatrzymania pojazdu

@krootki: Ty tak trollujesz? Po co się zatrzymywać jadąc prosto? Zjeżdżając z drogi z pierwszeństwem?
  • Odpowiedz
@Anox: @krootki: Ja proponuję udać się ponownie na kurs. Linie? Człowieku, czy ty w ogóle wiesz po co są takie linie? Jak nie ma miejsca na interpretację? Strach wyjechać na ulice z takimi geniuszami jak wy.
  • Odpowiedz
@catch: Ponieważ jadący z naprzeciwka jest po naszej prawej stronie, on nie zjeżdża z drogi z pierwszeństwem, jedzie cały czas po niej i ma pierwszeństwo?
  • Odpowiedz