Wpis z mikrobloga

W nawiązaniu do tego postu :
https://www.wykop.pl/wpis/35538295/prawojazdy-oblalem-spoko-zdarza-sie-nie-przejmuje-/125121563/#comment-125121563

Ogólnie większość osób się ze mnie śmiała. No bo jak to jechać prosto i dawać kierunkowskaz w lewo? Niedorzeczne.
Zachęcony jednak postem @Nieszkodnik który jako jedyny bronił mojego zachowania pod względem przepisów napisałem maila do wydziału ruchu drogowego w Lublinie. Dokładnie opisałem im sytuację, jaką drogą i w jaką drogę zjeżdżając oraz wszystkie szczegóły.
Okazało się jednak, że miałem rację i moje wątpliwości były słuszne. W takiej sytuacji należy dać kierunkowskaz.
Link do tego skrzyżowania.
https://www.google.pl/maps/@51.4071876,21.9741084,3a,75y,16.86h,88.57t/data=!3m6!1e1!3m4!1s182M9LZP0s1rVsSZeC63EQ!2e0!7i13312!8i6656

Oraz podsumowanie z oficjalnej odpowiedzi :
"Reasumując, w sytuacji przedstawionej przez przez pana kierujący jadący na wprost, czyli opuszczający drogę z pierwszeństwem przejazdu ma obowiązek sygnalizować zamiar wykonania ww. manewru poprzez wlączenie kierunkowskazu. "

Pozwolę sobie zawolać garstkę osób które najżywiej uczestniczyły w dyskusji.
@aandrzej @absinth @eragonn14 @catch
@Agemaker (jak coś to twierdził, że kierunek był słuszny)
#prawojazdy
#przepisydrogowe
#ruchdrogowy
sprawa - W nawiązaniu do tego postu : 
https://www.wykop.pl/wpis/35538295/prawojazdy...

źródło: comment_pQdGqmNFeCQgfhoXhYCSMRK78cnAxFXK.jpg

Pobierz
  • 92
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Poszło do Dworaka.

@piszczalka: "Fajnie" napisane. "Zjeżdżamy z drogi z pierwszeństwem", "co by było gdyby, z lewej strony również była droga". To już wiadomo, jaka będzie odpowiedź :)

@radziol88: Który przepis PORD definiuje opuszczanie pasa ruchu?
  • Odpowiedz
@krootki: żaden nie musi definiować. Gdyby opuszczenie takiego pasa na skrzyżowaniu było równoznaczne ze zmianą pasa, to PoRD nie musiałby w ogóle mówić o sygnalizowaniu zmiany kierunku lub pasa ruchu, bo każda zmiana kierunku byłaby też zmianą pasa.
Skoro PoRD wprowadza dwa takie terminy, to znaczy, że nie są one tożsame.
  • Odpowiedz
"Fajnie" napisane. "Zjeżdżamy z drogi z pierwszeństwem", "co by było gdyby, z lewej strony również była droga". To już wiadomo, jaka będzie odpowiedź :)

@krootki: Co jest dla Ciebie niejasne? To jest alternatywne pytanie. Przebieg drogi z pierwszeństem się nie zmienia. Zresztą Dworak wypowiadał się już na ten temat. Nie liczę na odpowiedź.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Noiser13 nie no nic. Mam drugi termin. Temat nie dotyczy mojego prawka tylko chcę jasno wiedzieć ze 100% pewnością jak mam się zachować w danej sytuacji.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Noiser13 były tam też inne błędy, nie tylko jeden. Ogólnie koleś szukał pretekstu tylko bo widać było że chciał u----c.
Podczas parkowania przy wyjezdzaniu dotknalem tylnimi oponami krawężnika i uznał to za błąd. Innym razem podczas wyjazdu z parkowania puścił mnie jakiś typek a a egzaminator powiedział że zmusiłem kolesia do zatrzymania się. Chyba trzeba bylo powiedzieć że korzystam z uprzejmości kierowcy czy coś.
Potem po wyminieciu samochodu który stał 3
  • Odpowiedz
@Nieszkodnik:

Pas ruchu – każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczony znakami drogowymi

Zmiana pasa ruchu - Manewr ten polega na zmianie położenia pojazdu względem krawędzi jezdni, bez zmiany kierunku ruchu pojazdu.

To są definicje pasa ruchu i jego zmiany. Zarówno linie pomocnicze rozrysowane na jezdni, jak i znaki drogowe pokazują rzeczywisty przebieg pierwszeństwa na drodze przez skrzyżowanie, a nie przebieg pasów
  • Odpowiedz
To są definicje pasa ruchu i jego zmiany.

@catch: ech, złamałem swoją obietnicę... Niech ci będzie. Masz wyobraźnię przestrzenną? To zaczynamy. Prosta droga. Jednopasmowa i jednokierunkowa. Widzisz oczyma wyobraźni? Widzisz tą prostą krawędź jezdni? Zadanie było proste, więc pewnie tak. Teraz wyobraź sobie, że droga wije się wśród pól i masz zakręt w prawo. Co robi krawędź jezdni? Zaiwania w prawo. Mam rację czy nie? Teraz wytęż wyobraźnię i dodaj
  • Odpowiedz
@Nieszkodnik: Jesteś trudnym człowiekiem z prawkiem z czipsów, więc faktycznie nie ma sensu z tobą dyskutować, skoro nawet definicje nadinterpretujesz i naginasz na swoją modłę.

• Odpowiedz
Jesteś trudnym człowiekiem z prawkiem z czipsów, więc faktycznie nie ma sensu z tobą dyskutować, skoro nawet definicje nadinterpretujesz i naginasz na swoją modłę.

@catch: a możesz, tak po prostu, bez złośliwości pod moim adresem, odpowiedzieć na moje pytania? Przecież to dla ciebie bułka z masłem...
To ty mnie wołałaś do odpowiedzi, więc bądź tak dobra i wskaż błędy w moim rozumowaniu. :-)
  • Odpowiedz
No ok, rozrysuj mi jak ta droga przebiega,

@catch: naprawdę nie potrafisz sobie wyobrazić tego, co opisałem? To będziesz musiała trochę poczekać, aż się do kartki papieru dorwę...
  • Odpowiedz
@Nieszkodnik: Potrafię, tylko z opisu wynika, że prowadzisz sobie krętą drogę i do niej doczepiasz odchodzące drogi. W pewnym momencie należy zacząć się zastanawiać, czy droga doczepiona na zakręcie drogi jest skrętem w lewo, czy może kontynuacją tej drogi na wprost. Wszystko zależy od sytuacji. Oczywiste jest, że jeśli mamy drogę w kształcie litery Y, to sygnalizowanie, czy pojedziemy prawą, czy lewą odnogą jest właściwe. Konstrukcja drogi ma duże znaczenie.
  • Odpowiedz
@sprawa: o chui wydział ruchu drogowego wprowadza w błąd oficjalnym pismem podpisanym przez naczelnika, ktoś tu oberwie za nieznajomość podstawowych przepisów
  • Odpowiedz
W pewnym momencie należy zacząć się zastanawiać, czy droga doczepiona na zakręcie drogi jest skrętem w lewo, czy może kontynuacją tej drogi na wprost. Wszystko zależy od sytuacji.

@catch: przecież jasno określiłem - jest sobie droga (główna) od której, na jej zakręcie w prawo odchodzi leśna droga (podporządkowana). Czyli dokładnie taki znak, jak ten, który rozpoczął dyskusję. Ja twierdzę, że dla jadących główną drogą, krawędź jezdni również skręca w prawo
  • Odpowiedz
@Nieszkodnik: Jeżeli tworzy się rozwidlenie, to zadaj sobie pytanie, czy doczepiona jest droga po lewej (biegnąca prosto), czy po prawej (skręcająca). Powtórzę:

Pas ruchu – każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczony znakami drogowymi

Każdy z PODŁUŻNYCH pasów jezdni, i tu nie ma znaczenia, czy ten pas dostanie w pewnym momencie odnogę w prawo i zacznie mu krawędź uciekać, liczy się to,
  • Odpowiedz