Aktywne Wpisy
Schwarzfahrer +10
Też was na jesień łapie deprecha?
Listopad, ciemno buro i c-----o, za oknem mgła i zapach zgniłych liści
A w takim Los Angeles mają 25 stopni i heja banana
Zawsze
Listopad, ciemno buro i c-----o, za oknem mgła i zapach zgniłych liści
A w takim Los Angeles mają 25 stopni i heja banana
Zawsze
kasiaret +95
#slubodpierwszegowejrzenia mam wrażenie, że kobiety są dużo bardziej ogarnięte i stabilne życiowo niz dobrani partnerzy. Dziewczyny są wykształcone, mają prace, mieszkania i są samodzielne.
Największym kontrastem jest dla mnie biznesmen, który wydaje się osoba zakompleksiona, która bardzo chce się wyrwać ze swojego środowiska, dawnego życia. Być może ma kompleks związku z majętnością. W dzisiejszym odcinku rzuciło mi się w oczy jak bardzo podobało mu się u rodziców Karoliny. Jakby kalkulował
Największym kontrastem jest dla mnie biznesmen, który wydaje się osoba zakompleksiona, która bardzo chce się wyrwać ze swojego środowiska, dawnego życia. Być może ma kompleks związku z majętnością. W dzisiejszym odcinku rzuciło mi się w oczy jak bardzo podobało mu się u rodziców Karoliny. Jakby kalkulował

Chcąc się przywitać w antycznym Rzymie wystarczyłoby powiedzieć Salve (w przypadku jednego odbiorcy) lub Salevete, jeśli witalibyśmy większą grupę osób. Naturalnie można byłoby użyć także słowa Ave. Ave i Salve przetłumaczyć można po prostu jako „Cześć”.
Jeżeli dla odmiany chcielibyśmy się pożegnać moglibyśmy po prostu powiedzieć Vale do jednej osoby lub Valete, jeśli byłoby więcej odbiorców.
Jeżeli chodzi o wymówienie tych słów – zgodnie z wymową restytuowaną (pronuntiatio restituta), czyli sposobem mówienia, jaki panował w antycznym Rzymie, literę „v” przeczytamy jako „ł”. Tak więc:
• Ave – Ałe
• Salve – Salłe
• Salvete – Salłete
• Vale – Łale
• Valete – Łalete
https://www.imperiumromanum.edu.pl/ciekawostka/jak-sie-witano-i-zegnano-w-antycznym-rzymie/
#rzym #antycznyrzym #imperiumromanum #historia #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #ciekawostkihistoryczne #rzym #ciekawostki
--------------------------------------------------------------------------------------
Podobają Ci się treści? Wesprzyj IMPERIUM ROMANUM!
https://www.imperiumromanum.edu.pl/dotacje/
źródło: comment_y8fSkPnfOTCWvAyP7hd4tC6rkgpg2vDV.jpg
Pobierz@IMPERIUMROMANUM:
to kupidyn xD
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez autora
@NapalInTheMorning: to młody Randy Marsh, jeszcze przed rakiem jąder (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Z tego co kojarzę to Oktawian August
źródło: comment_fCp6OCxmjR1SdTSIje1HjsLnAG7V4l98.jpg
Pobierzźródło: comment_ZJgvQT7mMWjR0gq8DdmSR9gMGS8ehw6p.jpg
Pobierzzostały jakieś nagrania z tamtego okresu czy coś? :D
@IMPERIUMROMANUM: Kompletna bzdura.
@NapalInTheMorning: 181cm vs 175cm