Aktywne Wpisy
mirekpngtif +12
Czy tylko mnie przeraża, że kupujesz maszynę w sensie nowe auto o wartości 100+ tys. zł, które ma ci z założenia służyć z 15 następnych lat i dostajesz 2-3 lata gwarancji? Chyba szukanie następnego auta zacznę od ograniczenia się do tych z długą gwarancą. Czy coś w Europie przebije 7 lat gwarancji marki Kia?
#pytanie #motoryzacja #samochody #kia #technologia
#pytanie #motoryzacja #samochody #kia #technologia

Mirki. Jaki byście chcieli limit prędkości na autostradzie i ekspresówkach?
A także wasza propozycja prędkości, w innych miejscach: Teren niezabudowany, Teren zabudowany, Strefa zamieszkania itd.
Piszcie w komentarzach?
Moje
A także wasza propozycja prędkości, w innych miejscach: Teren niezabudowany, Teren zabudowany, Strefa zamieszkania itd.
Piszcie w komentarzach?
Moje
źródło: autostradazdjecie
Pobierztwoja propozycja
- 80 km/h lub mniej 4.5% (7)
- 100 km/h 1.3% (2)
- 120 km/h 10.9% (17)
- 130 km/h 6.4% (10)
- 140 km/h 26.3% (41)
- 150 km/h 10.9% (17)
- 160 km/h 11.5% (18)
- 180 km/h 4.5% (7)
- BEZ LIMITU SZYBKOŚCI 23.7% (37)

Chcąc się przywitać w antycznym Rzymie wystarczyłoby powiedzieć Salve (w przypadku jednego odbiorcy) lub Salevete, jeśli witalibyśmy większą grupę osób. Naturalnie można byłoby użyć także słowa Ave. Ave i Salve przetłumaczyć można po prostu jako „Cześć”.
Jeżeli dla odmiany chcielibyśmy się pożegnać moglibyśmy po prostu powiedzieć Vale do jednej osoby lub Valete, jeśli byłoby więcej odbiorców.
Jeżeli chodzi o wymówienie tych słów – zgodnie z wymową restytuowaną (pronuntiatio restituta), czyli sposobem mówienia, jaki panował w antycznym Rzymie, literę „v” przeczytamy jako „ł”. Tak więc:
• Ave – Ałe
• Salve – Salłe
• Salvete – Salłete
• Vale – Łale
• Valete – Łalete
https://www.imperiumromanum.edu.pl/ciekawostka/jak-sie-witano-i-zegnano-w-antycznym-rzymie/
#rzym #antycznyrzym #imperiumromanum #historia #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #ciekawostkihistoryczne #rzym #ciekawostki
--------------------------------------------------------------------------------------
Podobają Ci się treści? Wesprzyj IMPERIUM ROMANUM!
https://www.imperiumromanum.edu.pl/dotacje/
źródło: comment_y8fSkPnfOTCWvAyP7hd4tC6rkgpg2vDV.jpg
PobierzA faktycznie, możesz mieć rację, nie będę się kłócił, tak po prostu kiedyś czytałem :D
@Sepia wyjaśnij czemu :D bo może jednak się okaże że jednak miałem rację :D