Wpis z mikrobloga

Mirki wyrosło mi dziwne znamię na brzuchu jakieś 5mm (jakby pieprzyk, ale brzydko czarny lekko wystający, ogólnie niepokojący). Chcę to wyciąć, ale Luxmed pracodawcy mówi że to odpłatna usługa i chcą prawie 5 stów. Trochę drogo jak za znieczulenie miejscowe i 20 min roboty. Pozbywaliście się gdzieś znamion, pieprzy, polecicie inne miejsce czy normalna cena i robić tam?

#nfz #medycyna #zdrowie #pytaniedoeksperta #pomocy #kiciochpyta
@ #lekarz #krakow
cebula12klocuch13 - Mirki wyrosło mi dziwne znamię na brzuchu jakieś 5mm (jakby piepr...

źródło: comment_q28ivN3v2CHQg3VwbIHGCY8bEKF6sIyo.jpg

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cebula12klocuch13: Bierzesz skierowanie od rodzinnego i idziesz do pierwszego z brzegu chirurga. Robiłem tak już cztery razy w Poznaniu. Zabieg dosłownie od ręki, najdłużej się czeka.
  • Odpowiedz
@cebula12klocuch13: tak, na NFZ. Nie wiem czy tak jest w każdym gabinecie, ale u mnie badanie histopatologiczne było "w cenie". Chirurg po wycięciu wysyłał do laboratorium i przy okazji zdjęcia szwów odbierałem wynik.
  • Odpowiedz
@corkagrazyny: "od ręki"? Ogólnie faktycznie to kwestia 20 minut i ogólnie bez spiny, bólu etc? Pytam, bo nie wiem czy brać urlop czy wpaść na luzaka z marszu i potem mogę wracać moto.
@lano: dzieki za info, o tym nie pomyślałem. Ciekawe czy jak jestem w #luxmed to mogę iść do byle jakiego, są jakieś tam obostrzenia, blokady lojalnościowe (?) nigdy tego nie ogarniałem
  • Odpowiedz
@cebula12klocuch13: Z racji, że udało mi się znaleźć chirurga dosłownie 3 minuty pieszo od mojego miejsca pracy zrobiłem to podczas przerwy na papierosa. Wyszedłem ze znamieniem, wróciłem z opatrunkiem.

Jeśli luxmed może wystawić skierowanie do chirurga na NFZ to możesz to tą drogą załatwić. To jedyny papier który potrzebujesz.
  • Odpowiedz
@lano: @cebula12klocuch13: Luxmed nie może wystawić skierowania na NFZ. Zmiana zawsze będzie wysłana na hist-pat. Możesz dopytać dla pewności, jakbyś trafiła na jakieś pato miejsce :D

Rodzinny -> chirurg.

W zależności od wielkości to wydaje się być normalna cena, choć pewnie znajdziesz gdzieś taniej, może ~350zł, ale pewnie wymagana będzie wcześniej konsultacja z chirurgiem za ~100-150 :)
  • Odpowiedz
@lano: jakie miasto, ile mniej więcej czeka się na takie coś na NFZ? Przyznam że trochę spanikowałem, ale jeżeli to kwestia tygodnia to mogę poczekać, szkoda i 5 stów.
@bialegomisa: nie mam swojego rodzinnego chyba, myślałem że moim rodzinnym jest teraz luxmed. Rodzinny to internista z byle placówki na NFZ?
  • Odpowiedz
@cebula12klocuch13: to jaki Ty masz pakiet w tym luxmedzie? ja wycinałam znamię w medicover, gdybym chciała to zrobić na życzenie, to musiałabym płacić, ale poszłam do dermatologa, dostałam skierowanie i usługa była bezpłatna
  • Odpowiedz
@cebula12klocuch13: "rodzinny" czyli lekarz podstawowej opieki zdrowotnej to ten, co właśnie na to ma podpisaną umowę z NFZ. Składasz deklarację, że on Cię będzie ogarniał. Możesz go zmieniać 2x do roku bezpłatnie. On dostaje hajs za sam fakt zapisania się do niego.

Tu możesz znaleźć wszystkich: https://zip.nfz.gov.pl/GSL/GSL/POZ

Docelowe mają to być lekarze ze spec. medycyny rodzinnej (w praktyce pediatra lub właśnie internista).
  • Odpowiedz
@Stella9803: nie wiem, widocznie #!$%@?. Nie mogę znaleźć takiej informacji w panelu www. Z tym że ja właśnie poszedłem do dermatologa i to on sklasyfikował te znamię do wycięcia (nie kosmetyczne widzimisię, a zdrowotne powody). Skierowanie brzmi:

"Operacja skóry - radykalne wycięcie zmiany do 1.5 cm ze wskazań medycznych"

@bialegomisa: dziękuję za informację, przejdzie jak podzwonię po placówkach i popytam na kiedy mają terminy na taką usługę i
  • Odpowiedz
@cebula12klocuch13: miałam wycinane znamię dwa razy, raz z piersi a drugi raz z podeszwy, za drugim razem założony był szew, wszystko na jednej wizycie, trwało kilkanaście minut, znieczulenie miejscowe. Po tygodniu wizyta że ściągnięciem szwu i dostałam wynik histpat (ale to było prywatnie, za pierwszym razem na nfz termin czekania na wynik to minimum 2tygodnie). Za wizytę z usunięciem szwu płaci się osobno, ale razem raczej powyżej 300nie wyniosło.
  • Odpowiedz