Wpis z mikrobloga

Tak się zastanawiam jak to jest, że firmom opłaca się inwestować w reklamy z gwiazdami. Serio są ludzie, którzy widzą lewandowskiego w reklamie i sobie myślą: o kurła, Lewy ma hłałeja, se kupie tez. Albo Penelope Cruz pijąca Karmi - ło taka ładna i sławna, se wypije.
Potrafi to ktoś wyjaśnić?
#reklama #marketing #kiciochpyta troche #heheszki
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@memento_mori: No tak, ale nijak to sie ma do elektroniki czy samochodów. Jeśli faktycznie jest jak mówisz a może tak być, to nie jest mi potrzebny do tego Lewandowski tylko ktokolwiek. Tak ki sie wydaje
  • Odpowiedz
@FELIX90: Tak jak koledzy pisali, sama rozpoznawalność marki jest ważna. Dodatkowo pozytywne skojarzenie: Lewandowski to jest gość, człowiek sukcesu, świetny piłkarz. Jeśli sztucznie i eksperymentalnie grupie ludzie damy teraz do wyboru telefony o identycznych parametrach, to większość wybierze ten z Lewandowskim. Część oczywiście zrobi na przekór, a część będzie wybierać czysto losowo.

Teraz jeśli do wyboru masz wiele produktów, to im więcej ich będzie, tym silniej będzie przyciągał zareklamowany produkt
  • Odpowiedz
@FELIX90: tak jak wcześniej wspominali ludzie, zwykle chodzi o budowanie marki, w końcu ktoś kto nie zna się za bardzo w temacie (zdecydowana większość) pójdzie do sklepu, to będzie wybierać telewizor marek które zna - właśnie przez te lata reklam, bilbordów ze znanymi twarzami. Wybierze Samsunga albo LG, bo to dobre marki, a obok można postawić w tej samej cenie Ricoha, gdzie normalna cena może wynosić 40k, ale większość nawet
  • Odpowiedz
@FELIX90 to jest wbijanie do głowy marki. Ludzie bardziej zapamiętują produkty reklamowane przez gwiazdy. Kto by wiedział o skupie alternatorow gdyby nie Jachimowicz?
  • Odpowiedz
@ppiasq: No oczywiście, ze by tego nie robili, dlatego nie ogarniam jak duża korzyść musi przynosić taki zabieg marketingowy pomimo ogromnych kosztów

Kobiety raczej nie badają parametrów technicznych tylko kupują to co reklamują gwiazdy i ma ładne opakowanie. Widzę to po kobietach wokół siebie. Poza tym nawet ja jak chce szybko coś kupić to nie weryfikuje każdej jednej rzeczy tylko wychodzę z założenia że jak stać ich na lewego to
  • Odpowiedz
@FELIX90: Też mnie to zastanawia. Zawsze patrzę na walory użytkowe, parametry techniczne przedmiotu który zamierzam kupić a to czy w tym chodzi Messi czy Lewy używa to mi zwisa i powiewa.

@dzieju41: tak Ci sie tylko wydaje, najlepiej manipuluje sie ludźmi, ktorzy myślą, ze są „ponad to”
  • Odpowiedz