Wpis z mikrobloga

rzadko doliczane są media "z liczników".

@triada: chyba jeszcze tylko na wsiach, gdzie liczników nie ma, albo tam, gdzie są liczniki prepaidowe. Wiesz, ile trzeba zapłacić za miesięczne zużycie prądu przy kopaniu kryptowalut? Dużo więcej, niż można zarobić na wynajmie mieszkania...
  • Odpowiedz
No ale masz zmienne te oplaty za ogrzewanie? Przez caly rok placi sie ta sama zaliczke

@dzikdzikdzik: i co, jak za rok opłaty się podniosą to będziesz aneksowal umowę z lokatorem?

Jak liczysz czynsz + opłaty to przerzucasz ryzyko związane ze zmianą cen mediów na lokatora, dla wynajmującego to dobry deal więc i tak piszą umowy.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@xetrov: a widziałeś co wpisują w umowach? Tak się składa że akurat zarządzam lokalalami użytkowymi i biurowymi - oferta to jedno, a umowa to drugie. W umowie cena najmu potrafi bić rozbita np. na 4 składowe:

- czynsz najmu
- ryczałt za media
- opłatę eksploatacyjną
- opłatę za utrzymanie
  • Odpowiedz
Tak się składa że akurat zarządzam lokalalami użytkowymi i biurowymi - oferta to jedno, a umowa to drugie.

@staryhaliny: i w jaki sposób stoi to na przeszkodzie aby zawrzeć tę kwotę w ogłoszeniu?

Poza tym ten zabieg pozwala też na obniżenie prowizji dla pośrednika w najmie. Takie zawodowe myczki.

@staryhaliny: to nie ma nic wspólnego z tworzeniem kosztów, chodzi tylko i wyłącznie o wypozycjonowanie ogłoszenia wśród tańszych ofert.
  • Odpowiedz
@kaarp: z tym ostatnim się nie zgodzę. Często się przeprowadzam, za prąd teraz płacę 150zl/miesiac, w innym 60zl/miesiąc (nie zmieniając metrażu, elektroniki ani przyzwyczajeń). Często też mam narzucone opłaty ryczałtem, w jednym mieszkaniu za wodę dopłacałam, w innym dostawałam zwrot. Kiedyś szukałam współlokatorki do pokoju, podałam cenę 350zl + rachunki. Dziewczyna pytała, ile średnio te rachunki wychodzą, to powiedziałam, że prąd na osobę ok 50zl/2 miesiace, internet 20zl, woda po
  • Odpowiedz
Prawda to. Co z tego, że cena wynajmu to 1000 zl jak drugi to czynsz plus media wg licznika xdd tutaj chodzi tylko o lepszą wyszukiwalność.

Nikt nie czepia się mediów, w przypadku olx ten ich szablon ogłoszeń jest po prostu nieprzyjazny użytkownikowi, to powinno działać jak sortowanie na allegro wg ceny z przesyłką tutaj ceny wynajmu z czynszem a reszta w treści.
  • Odpowiedz
  • 0
@xetrov: ale przecież gość napisał w ogłoszeniu, że czynsz (odstępne) 750 a 250 to opłaty za media. Czy nie?

Poza tym opłaty często podawane są orientacyjnie - średnia z ostatnich kilku miesięcy i to z opłat wygenerowanych przez dotychczasowych najemców. Rozliczasz się ze zużycia (prócz zaliczek do wspólnoty/spółdzielni, które są ustalane raz na pół roku zazwyczaj). Więc co ma ci gość napisać w ogłoszeniu? Napisze, że 900 złotych, a potem
  • Odpowiedz
  • 0
@xetrov:

Pretensje miej do tych co tworzą szablony do ogłoszeń. Powinno być pole "średnie opłaty dodatkowe" i jak na allegro opłaty za przesyłkę, powinny się pokazywać też zsumowane z czynszem
  • Odpowiedz
@gnomos ale to dlaczego on wie ile ten czynsz i opłaty będąbwynosily w ogłoszeniu, a w tytule już nie xd skoro zależy od zużycia? niech sobie wyjaśnia w opisie za co są opaty w tytule powinno być za co się płaci w całości.
  • Odpowiedz
  • 1
@xetrov: no więc w polu "czynsz" masz wpisane 750, a resztę w treści ogłoszenia. Poza tym zawsze możesz zadzwonić i dopytać. A jak się nie podoba, to zamykasz kartę i przechodzisz do kolejnego ogłoszenia.

Napisałem ci już: pretensje do twórców formularza zgłoszeniowego!!!
  • Odpowiedz
Prawda jest taka, że obliczenie średnich miesięcznych opłat nie jest w żaden sposób problematyczne.

@kaarp: ale czasami wartość średnich opłat jest traktowana jako opłata stałą. Więc w zimie kaloryfery na maxa, okna otwarte (trzeba przewietrzyć ... no i jest gorąco) a do tego może coś posadzić albo pokopać

Chyba nie doceniasz kreatywności studentów
  • Odpowiedz