Wpis z mikrobloga

@gansevudei: może dlatego, że opłaty są uzależnione od zużycia mediów? Wystarczy mieć włączonego kompa 24/7 do tego ogrzewanie w zimie na maksa bo ktoś lubi ciepełko i już opłaty są wyższe.
  • Odpowiedz
@gnomos Czynsz nie jest uzalezniony i to o niego glownie chodzi.

@dzikdzikdzik: No właśnie nie, opłaty to opłaty, uwzględniają wszelkie media + czynsz. Zresztą w czynszu masz często opłaty za wodę, ogrzewanie, wywóz śmieci, podatki. Cena za wynajem (te 750) jest tym co idzie właścicielowi do kieszeni.
  • Odpowiedz
@gnomos No ale masz zmienne te oplaty za ogrzewanie? Przez caly rok placi sie ta sama zaliczke. Jesli za wode sa zmienne oplaty to juz mozna to rozliczac jak prad i gaz nie jako czynsz. Wywoz smieci tez jest ta sama oplata niezaleznie ile wyrzucisz, co Ty tu probujesz mi wmowic?
  • Odpowiedz
@dzikdzikdzik: ale wiesz, że istnieją też inne systemy ogrzewania niż miejskie? Np. gazowe, albo elektryczne i wtedy płacisz tyle ile zużywasz. Zresztą te mityczne opłaty dotyczą właśnie głównie opłat licznikowych woda/gaz/prąd i z tego mogą wychodzić różnice do kilkudziesięciu PLN miesięcznie. Do tego zazwyczaj internet/kablówka, którą możesz mieć albo nie. I zazwyczaj w ofercie jest wyraźnie zaznaczone ile dla właściciela ile na opłaty. Ja rozumiem, gdyby wysokość opłat była podawana
  • Odpowiedz
@gnomos: Tutaj chodzi tylko i wyłącznie o to, żeby ogłoszenie było wyżej jak sortujesz po cenie. Prawda jest taka, że obliczenie średnich miesięcznych opłat nie jest w żaden sposób problematyczne.
  • Odpowiedz
@gnomos Nie o to chodzi zeby dodac dwie liczby do siebie, tylko zmiescic sie w budzecie, rownie dobrze ceny w ogloszeniu mogloby nie byc. Dobrze wiesz jak to dziala. Rachunki osobno, oplaty stale osobno to kompromis na ktory niektorzy tepi wlasciciele mieszkan nie chca przystac.
  • Odpowiedz
@kaarp: typowe tanie zagranie marketingowe, ceny sa stale, wystarczy napisac 900 zl + doplata w razie przekroczenia, ale..

wtedy cena bylaby wyzsza i juz nie tak atrakcyjna, a ludzie to egoisci z natury i maja w------e w innych ( ͡º ͜ʖ͡º)

wynajem mieszkania to jest j----y dramat jesli nie jestes z wysokiej klasy sredniej lub wyzej
  • Odpowiedz
  • 1
@gnomos rzadko doliczane są media "z liczników". Teraz to raczej standardem jest pisanie ogłoszeń w stylu np 750zl czynszu plus stała kwota za media 150zl WIESZ ZA CO PŁACISZ ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@gansevudei: Tylko to nie jest wina wynajmujących ale serwisów ogłoszeniowych. Wynajmujący musi tak robić ponieważ chcąc być uczciwym nikt nie kliknie na jego ogłoszenie.
  • Odpowiedz
Prawda jest taka, że obliczenie średnich miesięcznych opłat nie jest w żaden sposób problematyczne.

@kaarp: poważnie? Zużycie prądu, wody, gazu zależy od zachowania lokatora, nie od właściciela. Inaczej te opłaty będą wyglądały u kopiącego bitcoiny, inaczej u pracujacego po 20 godzin na dobę i inaczej u freelancerów. Podasz jedną średnią miesięczną dla wszystkich?
  • Odpowiedz
Prawda jest taka, że obliczenie średnich miesięcznych opłat nie jest w żaden sposób problematyczne

@kaarp: miesieczne oplaty to rak, bo kazdy mysli ze miesiac to 4 tygodnie, a tak naprawde jest tylko jeden miesiac w roku ktory trwa przez rowno 4 tygodnie.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 8
Czytać się odechciewa. Nie do pojęcia jest dla mnie to, iż dorośli ludzie, spośród których przynajmniej część mieszka już "na swoim", nie potrafią zrozumieć, dlaczego prawie nigdzie nie podaje się wysokości opłat, a jedynie sam czynsz. Pozostaje cierpliwie czekać, aż ktoś zacznie mieć realne pretensje do lokalnej Biedronki o to, że nie pozwala Wam opłacać ryczałtem codziennych zakupów.
  • Odpowiedz
@Nieszkodnik: @Lord_Gerwazy: Wynajmowałem mieszkanie już jakieś 5 razy. Zawsze podczas rozmowy pytałem ile średnio wychodzi opłat i zawsze w przybliżeniu się zgadzały. Poza tym gdyby średnie opłaty było aż tak ciężko obliczyć to nie widziałbyś średnich opłat od razu po kliknięciu w ogłoszenie.
  • Odpowiedz
@kaarp opłaty można bez problemu wyliczyć na podstawie zużycia poprzednich lokatorów, ale skąd właściciel ma mieć pewność, że ty też będziesz generował podobne koszta?
Jak poda koszt za pokój całkowity z opłatami, a ty będziesz kopał bitcoiny albo hodował kwiatki ( ͡° ͜ʖ ͡°) to kto mu zapłaci za nadmierne zużycie i na jakiej podstawie skoro już się umówili na takie opłaty w cenie?
  • Odpowiedz
Wynajmowałem mieszkanie już jakieś 5 razy.

@kaarp: więc lapiesz się w średnią. Ale jest mnóstwo ludzi, których opłaty eksploatacyjne będą się różnić. Na przykład większość różowych będzie miała wyższe zużycie wody niż wynosi średnia dla niebieskich. Przykłady wymieniłem wcześniej.
  • Odpowiedz