@magiczny_kotek no to drukuj tego cheatsheeta albo szukaj w Google np "how to run Java program intellij", oni mają wszystkie funkcjonalności bardzo dobrze opisane na necie
@magiczny_kotek nie wiem o co ci chodzi, jak masz funkcje public static void main() To po lewej stronie na marginesie powinieneś mieć przycisk zielony w stylu "play" który Ci uruchomi program, ten sam przycisk jest w pycharmie wiec pewnie i w clion itd
@magiczny_kotek: .class to są skompilowane klasy. Jeśli chcesz jara to najlepiej chyba użyć odpowiedniego pluginu do gradle albo maven. Ewentualnie można to wyklikać, File -> Project Structure -> Artifacts -> zielony plus -> Jar -> From module ... -> Ustawiasz Main class -> Ok -> Zaznaczasz Include in project build. Potem po zbudowaniu projektu(CTRL+F9) będzie w katalogu out/artifacts
@magiczny_kotek: Ogólnie to polecam używanie jakiegoś build toola, np Gradle. Takie rzeczy jak budowanie jara to dopisanie 2 rzeczy do skryptu. Dodatkowo znacznie upraszczają używanie dodatkowych bibliotek i nie musisz sam ściągać JARów z internetu. Idea potrafi sama wygenerować projekt gradle. potem trzeba tylko do pliku build.gradle dodać plugin idea i application i ustawić mainClassName na twoją klasę z mainem. Building Java Applications. Jeśli używasz też dodatkowych bibliotek i
@magiczny_kotek: Nie wiem jak jest w Eclipse. Build toole takie jak Gradle czy Maven to jest standard w świecie Javy. Dzięki nim jesteś niezależny od IDE. Możesz sobie nawet w notatniku wtedy pisać i odpalać z konsoli Możesz też zaimportować projekt do idei lub eclipse, a takie rzeczy jak budowanie jarów, javadoców czy pobieranie zależności załatwia za ciebie build tool. I najlepsze jest to ze konfigurujesz to raz, a IDE
Dlaczego ludzie dziękują zatrzymującym się samochodom na pasach, przecież to nie jest żaden akt łaski tylko gdyby nie ten obowiązek wprowadzony ileś tam lat temu to byłby dalej dziki zachód jak był kiedyś
Na razie testowałem netbeam i tam nic nie działało, a teraz IntelliJ IDEA, ale nie ogarniam go i nie umiem skompilować pliku ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#pytanie #it
public static void main()
To po lewej stronie na marginesie powinieneś mieć przycisk zielony w stylu "play" który Ci uruchomi program, ten sam przycisk jest w pycharmie wiec pewnie i w clion itd
A nie da się jakoś prościej, jak w c++ jednym kliknięciem?
jak coś to mogę pytać na pw?
@magiczny_kotek: na screenie masz 4 sposoby na uruchomienie programu, a jest ich duzo wiecej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: comment_KcEyuywd02g0HRCf6QgawHL8DL4axBDj.jpg
Pobierz