Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 198
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Zabrakło im najważniejszych makroskładników tzn. białka i tłuszczu. Życie na samych węglowodanach, to nie mogło się dobrze skończyć.

@Cojestpiec: heh. Czytałem po kolei komentarze szukając czy ktoś czegoś takiego nie napisał. Tłuszcze są potrzebne bo to właściwie one stanowią magazyn energii. Węglowodanami człowiek się głównie napcha ale nadwyżka po prostu przeleci. Białka też są potrzebne do budowania tkanek ale wszystko musi być zbilansowane. Żarcie samego białka grozi tzw. rabbit starvation.
  • Odpowiedz
@LuckyLuciano: chciano zobaczyć, jak zmienia się człowiek od wpływem głodu, co konkretnie niedożywienie robi człowiekowi i jak można pomóc ludziom w różnym stadium umierania.

Polecam wszystkim książkę "Choroba głodowa: badania kliniczne nad głodem wykonane w getcie warszawskim z roku 1942", do znalezienia za darmo na internecie, jakaś polska uczelnia udostępniła skanym Niestety badania w samym getcie zostały przerwane przez likwidację getta.
  • Odpowiedz
@Flypho: Debilu, te 1800 kcal to może jak leżysz i nic nie robisz poza oddychaniem xD CPM wyjdzie ci koło 3k kcal, do tego dołóż jakąś aktywnośc fizyczną to zobaczysz, że baaaardzo mocno zmniejszyli im kaloryczność posiłków
  • Odpowiedz
Warto dodać, że jednym z efektów takich eksperymentów, były nowe racje żywnościowe.
Był projekt FFM (food for milion), gdzie po raz pierwszy opracowano baton energetyczny. Nie taki z kofeiną, tylko odpowiednio dobrane proporcje białko-tłuszcz-węglowodany-witaminy, tak aby można się żywić samymi batonami.
Dosłownie dwa tygodnie temu robiłem trzydniowy test, na żywności Seven Ocean. To jest żywność która ma zapewnić bezwysiłkowe przetrwanie, stąd tylko 800kcal/dziennie.
Co ciekawe. O ile przy tym jak mi wypadnie posiłek,
  • Odpowiedz
  • 4
@riley24: @dwie_plaze: Dokładnie!Dla niedowiarków powiem, że sama byłam na diecie 1200, 1400, 1600 kcal...zanim miesiączki, wypadające włosy, wystające kości i anoreksja bulimiczna w prezencie...poczytaj sobie bloga, który riley umieściła w źródłach i nie wchodźcie w idiotyczne diety.
  • Odpowiedz
@Rzeznik124: Przecież ona nieudolnie tłumaczy te historyjki z amerykańskich brukowców - prawdy w nich tyle co w oświadczeniach polityków xD

@zygfryd0 Najpierw pisze, że podczas trwania eksperymentu byli wolni, a potem nagle się okazuje, że jednak nie - to niech napisze, że na początku eksperymentu mogli wychodzić, a potem już nie xD Strasznie te historie napisane na o-------l.
  • Odpowiedz