@kl4ma: Na początku zawsze jest taka lipa, ale po miesiącu, dwóch organizm się adaptuje, zaczynasz czuć się lepiej - im bardziej chudniesz tym mniejsze jest twoje zapotrzebowanie, więc deficyt też się zmniejsza, a z artykułu wynika, że uczestnicy czuli się coraz gorzej i gorzej.
Ludzie na tych dietach 1200-1600kcal nie liczą tego ze a to jedno ciasteczko se zjedzą a to banana a to szklanka coli, soku pomarańczowego itd XD nagle się robi 2200-2400
@Oskarek89: no chyba ty Oskarek i dlatego bęben nie spada bo a to setka cytrynówki na stadionie a to setka na nartach xD
@riley24 aż mnie ciarki przeszły, chyba każdy z historią zaburzeń odżywiania potwierdzi że opisy stanu psychicznego ochotników z tego wpisu są jak najbardziej prawdziwe.
Rozpoczął się trzymiesięczny okres kontrolny, podczas którego wszyscy ochotnicy jedli po 3200 kcal. Każdy z nich miał uzyskać idealną dla siebie wagę. Za grubi mieli trochę schudnąć, a za chudzi trochę przytyć.
@riley24: Skoro wszyscy jedli po 3200 kcal to jak jedni mogli schudnąć a inni utyć?
@riley24: To tak mi przypomina pewien wpis w książce o bitwie stalingradzkiej. Kiedy było wiadomo, że kocioł stalingradzki ma przesrane i jakie racje żywnościowe otrzymywali żołnierze którzy tam utknęli, jeden z generałów Wehrmachtu (którego imienia nie przytoczę, bo w rozjazdach trochę jestem i tej książki nie posiadam przy sobie) w akcie solidarności z żołnierzami postanowił jeść tyle samo co oni. Podobno po zaledwie paru tygodniach generał wyraźnie stracił na wadzę
@Obserwator_z_ramienia_ONZ: ograniczyłeś węgle i dodałeś więcej białka i tłuszczy, badani wprost przeciwnie, zwiększyli węgle a ograniczyli białka i tłuszcze
@ranunculus: no masz rację, ja u nich bym tez stawiał po prostu na bardzo uboga dietę a nie tylko to że było mało kalorii. Dlatego były tak złe efekty.
@Obserwator_z_ramienia_ONZ: generalnie dobrze byłoby dokładnie wczytać się w to badanie, ale mi się nie chce ( ͡°͜ʖ͡°) zastanawia mnie ich aktywność, w poście jest podane czego wymagano od nich, ale to nie znaczy że poza tym tylko siedzieli na dupie
@kl4ma: większość ludzi myśląca, że je 1600 kcal tak naprawdę je 3600 kcal. Ludzie nie liczą kalorii i nie maja pojęcia ile kcal ma kromka chleba z masłem i szybką i paczka lays'ow (około 1100 kcal)
Na początku zawsze jest taka lipa, ale po miesiącu, dwóch organizm się adaptuje, zaczynasz czuć się lepiej - im bardziej chudniesz tym mniejsze jest twoje zapotrzebowanie, więc deficyt też się zmniejsza, a z artykułu wynika, że uczestnicy czuli się coraz gorzej i gorzej.
@Oskarek89: no chyba ty Oskarek i dlatego bęben nie spada bo a to setka cytrynówki na stadionie a to setka na nartach xD
@riley24: Skoro wszyscy jedli po 3200 kcal to jak jedni mogli schudnąć a inni utyć?
Ludzie nie liczą kalorii i nie maja pojęcia ile kcal ma kromka chleba z masłem i szybką i paczka lays'ow (około 1100 kcal)