Wpis z mikrobloga

Tym razem specjalnie dla was wjeżdża na stół schab dojrzewający. Jest łagodniejszy w smaku niż wołowina z poprzedniego wpisu i zdecydowanie łatwiej się go kroi. Standardowo częstować się, a ja polewam ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A oto przepis:

Nie podaję gramatury, gdyż wszystko robię orientacyjnie.

Wybieramy kawałek ładnego schabu takiej wielkości aby zmieścił się w jakimś zamykanym pudełku . U mnie te rolę spełnił pojemnik do żywności.

1 dnia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem nasze mięsko. Zasypujemy obficie cukrem (nie żałować, ja zuzylem na to 1kg) i w zamkniętym pojemniku wstawiamy do lodówki.

2 dnia wylewamy soki, które puscilo mięso i je obracamy, po czym ponownie wkładamy do lodówki.

3 dnia wyjmujemy mięso, myjemy dokładnie wodą i osuszamy ręcznikiem. Pojemnik myjemy i także dokładnie suszymy. Następnie zasypujemy obficie solą i wkładamy do lodówki.

4 dnia odlewamy soki, które jeszcze mięso puscilo (na tym etapie jest to minimalna ilość bądź w ogóle) i obracamy mięso, po czym wkładamy je do lodówki.

5 dnia wyjmujemy nasz schab z pojemnika, myjemy go woda, osuszamy ręcznikiem.

Na tym etapie obtaczamy mięso przyprawami i tutaj tak naprawdę wszystko zależy od waszych preferencji. Ja użyłem papryki chilli, papryki słodkiej, pieprzu czarnego, majeranku, czosnku, zmielonego jałowca.

Schab owijamy gazą lub bandażem, obwiazujemy jak umiemy nicią bądź cienkim sznurkiem i wieszamy gdzieś w kuchni. Od teraz mięso powinno suszyć się kilka dni, do tygodnia. Ja zdjalem go tygodniu, bo już robiło się za suche i włożyłem do lodówki. Po dwóch tygodniach zacząłem już kroic i był w zasadzie gotowy do spożycia. Wiadomo - im dłużej leży tym jeszcze lepszy, ale ciężko się powstrzymać ( ͡º ͜ʖ͡º)

Kroić bardzo cienko bo w takiej postaci najlepiej smakuje. Smacznego!

#chwalesie #gotujzwykopem #jedzzwykopem #gzw #foodporn
Tryggvason - Tym razem specjalnie dla was wjeżdża na stół schab dojrzewający. Jest ła...

źródło: comment_49TJ389xGjQiPllO5gZn4PeuyYHjnfWm.jpg

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Narobiłes mi smaki, dzis zrobię :) a próbowałeś tego przepisu ale z poledwicą wieprzową? Myślę, ze byłoby tez idealne
  • Odpowiedz
@Tryggvason Mireczku, mięso po zasoleniu nie zepsuje się w trakcie suszenia przy obecnej pogodzie? Też zamierzam zrobić takie coś i zastanawiam się czy szlag go nie trafi. W sumie to nie powinien bo sól niby konserwuje...
  • Odpowiedz
  • 1
@Jontek6 mięso cały proces konserwacji przechodzi w lodówce, aż do przyprawienia. Jak jeszcze podsuszysz to będzie zakonserwowane na amen ( ͡° ͜ʖ ͡°) No i jest tak jak napisałeś - sól zabija bakterie w wyniku wysokiego ciśnienia osmotycznego które wytwarza się w mięsku. Ja mam w pracbazie czasami ponad 30 stopni i jeszcze nigdy mi się nie zepsuło
  • Odpowiedz
  • 0
@dumpmuzgu ja kupuje w osiedlowym mięsnym, ale w markecie też dostaniesz w dziale mięsnym coś konkretnego. Tylko pytaj koniecznie czy mięso, które cie interesuje jest na pewno świeże
  • Odpowiedz