Wpis z mikrobloga

Od chemików, ludzi w żywnościówce, lub ludzi na tzw zdrowej diecie, chciałbym się dowiedzieć, wiecie co zawierają pozostałe węglowodany ?

Przykład
Mączka z banana : węgle 80% (w tym 35% odpornej skrobii, 0% cukru ) a reszta?

I nie chodzi mu o konkretną firmę tylko o co tam najczęściej się znajduje?

#zywnosc #paleo #zdrowazywnosc #chemia #weglowodany #zdrowie #mikrokoksy
GreaterManchesterbusroute58 - Od chemików, ludzi w żywnościówce, lub ludzi na tzw zdr...

źródło: comment_iV0CySBOGTV2ZPneMcwXA57772tr9gEd.jpg

Pobierz
  • 21
@Greater_Manchester_bus_route_58: no to stawiałbym na fruktozę bo to w końcu owoc xD a że fruktoza gorsza od cukru w dużych ilościach to raczej mało dietetyczny produkt. A 0% cukru to pewnie mają na myśli że 0% dosypki bo to lepsze niż napisanie 65% naturalnego cukru/fruktozy xD
@rindo

Mączka z banana : węgle 80% (w tym 35% odpornej skrobii, 0% cukru ) a reszta?

W sensie reszta węgli, jaki rodzaj

Bo dobrze wiedzieć np, że maltrodeksyna do cukru na etykiecie się nie wlicza (liczona jako węgle-carbs), ale efektywnie ma działanie jak cukier. O tym koksy będą wiedzieć i cukrzycy.

-----------—-------------

Fruktoza jest chyba zaliczana na etykiecie do cukrów, więc te 45% to nie to
@suckmyduck
Czyli jeżeli firma nie poda co jest w rych 45% to można założyć że z grubsza rozkłada się to na to wszystko co podałeś w linku NCBI - JEŚLI produkt jest niemodyfikowany czy 100% naturalny... Ale jeśli producent nie zaznaczy że niemodyfikowany... To mógł coś dorzucić... Wiesz może dlaczego producenci nie podają składu reszty tych 45%? Czy koszt analizy raz na rok nie jest jakiś astronomiczny?

+ Determinants of total dietary
@suckmyduck
Chyba jedynym powodem dla którego producenckie dodają cukier jest poprawa smaku.

Wyobraź sobie taką maczkę bananową, którą ja pije w trakcie posiłku, ale urabiam ją sobie z cytryną i stevią. Lemoniada bo samo smakuje raczej przeciętnie.

Ale jeśli ktoś nie posłodzi, to może zdrowe odżywianie może mu się znudzić, popyt spadnie, biznes nie zarabia tyle ile może.

I teraz producent myśli: nikt nie podaje składu pozostałych węglowodanów... Dodajmy maltodekstrozy, poprawi się
@Greater_Manchester_bus_route_58: możesz zrobić zdjęcie tej mąki (mam na myśli skład, opis, czy co tam jest na opakowaniu), bo teraz sam jestem ciekaw ;P

Ogólnie wiadomo, mogą coś dodać, ale to raczej niszowy produkt wiec osoba która kupuje wie czego się spodziewać. Nigdy tez nie słyszałem, żadnej afery żeby do maki coś dodawali, nawet nie wiem czy da się w procesie produkcji. Jedynie skladniki może być jakoś modyfikowany, ale tego to już
Tylko tyle moge wrzucić
Na opakowaniu nic innego nie ma.
Generalnie z tego co czytałem żeby wyczuć przekręt można sobie policzyć trochu samemu.
Odporna skrobia to:
2kcal/g
Cukier :
4kcal/g

351kcal podają na 100g
351/4 = 87.75
( ͡º ͜ʖ͡º)
Podają 87g węglowodanów na 100g

Czyli wychodzi na to że nie ma w tym prawie RS (resistant starch), tak jak w poprzednim produkcie

Zgłosił się do mnie
GreaterManchesterbusroute58 - Tylko tyle moge wrzucić
Na opakowaniu nic innego nie ma...

źródło: comment_tkrcWlE2PdieVrBj6tBUhHGuMMhs65lI.jpg

Pobierz
@Greater_Manchester_bus_route_58 Generalnie z dokładnością cukrów też bywa różnie, są produkty, których dosładzanie w jakikolwiek sposób jest prawnie zakazane (jak soki 100%) a są takie, gdzie producent może sobie trochę tego cukru dorzucić poza tą dawką, która jest uwzględniona w tabeli i potem wychodzi to w analizie :D (analogowo w napojach można sypnąć troszkę cukru np., bo nie jest to prawnie zakazane). Jeszcze jak to jest produkt spoza Polski i jeszcze jakiś dietetyczny,