Aktywne Wpisy
takiMirek29 +6
Warto #!$%@?ć za kasą kosztem braku czasu wolnego? Ile można tak wytrzymać? Ktoś zjechał psychicznie po dłuższym czasie intensywnej pracy i teraz żałuje? Albo ktoś robil OE i nie siadły mu godziny pracy i z czasem się wypalił?
Skąd się bierze taka chęć do szybkiego dorobienia się po trupach?
30lvl here
#programista15k #pracait #pracbaza
Skąd się bierze taka chęć do szybkiego dorobienia się po trupach?
30lvl here
#programista15k #pracait #pracbaza
![MakaronowyStwor](https://wykop.pl/cdn/c0834752/75199b8eb2b5eb89e5813cf86e6d432fb38542db98ff34a8ca964d3e6ea06a5d,q60.png)
Przykład
Mączka z banana : węgle 80% (w tym 35% odpornej skrobii, 0% cukru ) a reszta?
I nie chodzi mu o konkretną firmę tylko o co tam najczęściej się znajduje?
#zywnosc #paleo #zdrowazywnosc #chemia #weglowodany #zdrowie #mikrokoksy
źródło: comment_iV0CySBOGTV2ZPneMcwXA57772tr9gEd.jpg
PobierzMączka z banana : węgle 80% (w tym 35% odpornej skrobii, 0% cukru ) a reszta?
W sensie reszta węgli, jaki rodzaj
Bo dobrze wiedzieć np, że maltrodeksyna do cukru na etykiecie się nie wlicza, ale efektywnie ma działanie jak cukier. O tym koksy będą wiedzieć.
Zerknij na wikipedię do hasła węglowodany. Jest o tym podrozdział.
Mączka z banana : węgle 80% (w tym 35% odpornej skrobii, 0% cukru ) a reszta?
W sensie reszta węgli, jaki rodzaj
Bo dobrze wiedzieć np, że maltrodeksyna do cukru na etykiecie się nie wlicza (liczona jako węgle-carbs), ale efektywnie ma działanie jak cukier. O tym koksy będą wiedzieć i cukrzycy.
-----------—-------------
Fruktoza jest chyba zaliczana na etykiecie do cukrów, więc te 45% to nie to
Czyli jeżeli firma nie poda co jest w rych 45% to można założyć że z grubsza rozkłada się to na to wszystko co podałeś w linku NCBI - JEŚLI produkt jest niemodyfikowany czy 100% naturalny... Ale jeśli producent nie zaznaczy że niemodyfikowany... To mógł coś dorzucić... Wiesz może dlaczego producenci nie podają składu reszty tych 45%? Czy koszt analizy raz na rok nie jest jakiś astronomiczny?
+ Determinants of total dietary
Musiałbyś mówić na konkretnym przykładzie, bo patrząc na maki jakie mam w domu to widzę skład np. Mąka z cieciorki 100% no i tabela wartości odżywczych z podziałem na BWT
@Greater_Manchester_bus_route_58: co za nowomowa i sorry, ale #!$%@?. jakby skrobia nie była cukrem.
Jeśli wszystko jest cukrem to co to są węglowodany
Chyba jedynym powodem dla którego producenckie dodają cukier jest poprawa smaku.
Wyobraź sobie taką maczkę bananową, którą ja pije w trakcie posiłku, ale urabiam ją sobie z cytryną i stevią. Lemoniada bo samo smakuje raczej przeciętnie.
Ale jeśli ktoś nie posłodzi, to może zdrowe odżywianie może mu się znudzić, popyt spadnie, biznes nie zarabia tyle ile może.
I teraz producent myśli: nikt nie podaje składu pozostałych węglowodanów... Dodajmy maltodekstrozy, poprawi się
Ogólnie wiadomo, mogą coś dodać, ale to raczej niszowy produkt wiec osoba która kupuje wie czego się spodziewać. Nigdy tez nie słyszałem, żadnej afery żeby do maki coś dodawali, nawet nie wiem czy da się w procesie produkcji. Jedynie skladniki może być jakoś modyfikowany, ale tego to już
Mam nawet certyfikat analizy od producenta, bo pakuje pośrednik. Co ciekawe certyfikat nawet nie mówi o ilości odpornej skrobii ale pakowacz już tak...
Ale resztę wrzucę ci jutro.
https://www.nutriseed.co.uk/products/organic-banana-powder
Carbohydrate 81g
of which sugars 74g
to najgorsza mączka bananowa na jaką trafiłem do tej pory, ale za to jaka reklama i cena!
źródło: comment_4r1fkJikjmjoa6nigHHQFisWwLyZrx0Y.jpg
PobierzNa opakowaniu nic innego nie ma.
Generalnie z tego co czytałem żeby wyczuć przekręt można sobie policzyć trochu samemu.
Odporna skrobia to:
2kcal/g
Cukier :
4kcal/g
351kcal podają na 100g
351/4 = 87.75
( ͡º ͜ʖ͡º)
Podają 87g węglowodanów na 100g
Czyli wychodzi na to że nie ma w tym prawie RS (resistant starch), tak jak w poprzednim produkcie
Zgłosił się do mnie
źródło: comment_tkrcWlE2PdieVrBj6tBUhHGuMMhs65lI.jpg
PobierzWęglowodany to niekoniecznie to samo co cukry, choć mogą się na nie rozkładać. Definicje używane w przemyśle spożywczym są czasem dziwne.
to jest tak, że jak węglowodany się nie rozkładają to wtedy trafiają do opisu skrobii odpornej. Nawet te modyfikowane zaliczają się do RS / SO.
Czyli będą w tej lub tej kategorii.