Czy jest tu jakiś ortopeda albo ktoś znający się na urazach kolana? Wywróciłem się na nartach czego efektem jest 'złamanie kolana', a konretniej: "Złamanie bocznej części kłykcia bocznego kości piszczelowej, ... złamanie obejmuje także powierzchnię stawową, bez przemieszczenia odłamów" To jest wynik tomografii komputerowej konsultowanej z ortopedą (oczywiście noga w pełnej szynie nieruchoma). Pytałem się co z wiązadłami, że może warto zrobić rezonans (prywatnie nawet), żeby sprawdzić też wiązania, ścięgna itp. Ale lekarz powiedział, że najpierw złamanie musi się zrosnąć (jakieś 2 miesiące około) a potem będzie się myśleć o reszcie jeżeli, będzie taka potrzeba. Słyszałem z kolei od znajomego, że jak wiązania są zerwane to korzystnie jest je w miarę od razu operacyjnie zreperować, bo z czasem się 'kurczą' i ciężko je zreperować. Iść prywatnie do jakiegoś innego ortopedy z tą całą sytuacją, prosić o rezonans i liczyć, że trafię na kogoś kto przepisze? Czy faktycznie czekać te +- 2 miesiące aż kolano się zrośnie? #pytanie #medycyna #lekarz #ortopedia #kolano
@LeopoldStuff: do lekarza. Nie słyszałem jeszcze żeby po złamaniu wiązadła się kurczyly.... Chyba że.ktos z atrofią pomylił. Tak czy owak kontrola wskazana.
@BionicA: Wypadek miałem 2 tyg temu i dzisiaj byłem drugi raz u tego samego ortopedy do kontroli. Zlecił tylko rtg kontrolnie żeby sprawdzić jak się zrasta, ale na temat rezonansu i wiązadeł odpowiedział to co pisałem powyżej. Dlatego zastawiam się czy nie iść do kogoś innego, czy może faktycznie nie ma sensu panikować i lepiej poczekać aż się zrośnie a potem ewentualnie sprawdzać wiązadła i robić rezonans.
@LeopoldStuff Ortopedą nie jestem, ale tak na chłopski rozum, to ciężko operować więzadła jak coś, do czego je przyczepiasz (kość) lata wszędzie, bo jest złamana. Ale to na mój chłopski medyczny rozum.
@dr_zajac: no niby jakaś logika w tym jest - na usprawiedliwienie powiem że złamanie bez przemieszczenia żadnego i wszystko się tam trzyma na swoim miejscu (ala pęknięcie). Ale pewnie faktycznie lepiej poczekać. Bałem się że, urwane wiązadła w porę nie zreperowane rezultują potem jakimiś problemami
@LeopoldStuff: więzadła jeśli są zerwane to i tak ich się nie wykorzystuje do rekonstrukcji tylko używa ścięgien z miejsc z kończyny dolnej gdzie są "mniej potrzebne" tak bardzo ogólnikowo mówiąc . Więc spokojnie, nic się nie skurczy, z rekonstrukcja można śmiało poczekać kilka msc
Nie mialem operacji. Kolano sie w miarę zrosło. Po ściągnięciu gipsu mialem razonans i z tego co pamietam nie wykazał konieczności poprawek hirurgicznych ale idealnie też nie było. Mialem zleconą rehabilitacje (jakies prądy, zimna, ćwiczenia itp), ale to zaniedbałem i ostatecznie jej nie robiłem. Ty nie popelnij tego błędu! Kolano odczuwałem przez jakies 3 lata a potem przeszło gdy zacząłem regularnie kucać tak jak to robia np hindusi gdy pracują na ziemi,
#wykopaka Czy wypada parze która chce jeść zdrowo i zrzucić kilka kg zrobić trolllowo pieroga z filcu? ( ͡º͜ʖ͡º) Kuwa, obiecałam że będzie moje rękodzieło w paczce i będzie (╯°□°)╯︵┻━┻
Wywróciłem się na nartach czego efektem jest 'złamanie kolana', a konretniej:
"Złamanie bocznej części kłykcia bocznego kości piszczelowej, ... złamanie obejmuje także powierzchnię stawową, bez przemieszczenia odłamów"
To jest wynik tomografii komputerowej konsultowanej z ortopedą (oczywiście noga w pełnej szynie nieruchoma). Pytałem się co z wiązadłami, że może warto zrobić rezonans (prywatnie nawet), żeby sprawdzić też wiązania, ścięgna itp. Ale lekarz powiedział, że najpierw złamanie musi się zrosnąć (jakieś 2 miesiące około) a potem będzie się myśleć o reszcie jeżeli, będzie taka potrzeba.
Słyszałem z kolei od znajomego, że jak wiązania są zerwane to korzystnie jest je w miarę od razu operacyjnie zreperować, bo z czasem się 'kurczą' i ciężko je zreperować.
Iść prywatnie do jakiegoś innego ortopedy z tą całą sytuacją, prosić o rezonans i liczyć, że trafię na kogoś kto przepisze? Czy faktycznie czekać te +- 2 miesiące aż kolano się zrośnie?
#pytanie #medycyna #lekarz #ortopedia #kolano
Mialem zleconą rehabilitacje (jakies prądy, zimna, ćwiczenia itp), ale to zaniedbałem i ostatecznie jej nie robiłem. Ty nie popelnij tego błędu!
Kolano odczuwałem przez jakies 3 lata a potem przeszło gdy zacząłem regularnie kucać tak jak to robia np hindusi gdy pracują na ziemi,