Aktywne Wpisy

michal-panicz +70
źródło: temp_file118440627767015163
Pobierz
SzubiDubiDu +574
W robocie siedziałem w pokoju bab, ale to było nieszczęście, codziennie słuchać o ich dzieciakach, przepisach na ciasto i planach na wakacje. Też wypytywanka co u ciebie, a jak tam, a co ty taki nierozmowny? Ciekawe co mam mówić jak dzieci brak, kasy na wakacje brak a blacha na ciasto zerdzewiała 20 lat temu xD
Przesadzili mnie do pokoju gdzie 90% ludzi jest w delegacjach i siedzę z jednym gościem. Nazwijmy go
Przesadzili mnie do pokoju gdzie 90% ludzi jest w delegacjach i siedzę z jednym gościem. Nazwijmy go

czemu tablica (ta pythonowa w sensie, rezultat funkcji znajdujacej sie w ostatnim akapicie) jest caly czas pusta jak wyciagam wartosc z xpatha za pomoca lxml?
Mozna przejsc do ostatniego akapitu i wrocic tutaj po przeczytaniu, mozliwe ze robie cos zle i nie wymaga to zbednego analizowania danych.
tutaj orientacyjne sciezki xpath do danych ktore chce wyciagnac, na stronie jest tabela:
sciezka1 = '.../table/tbody/tr[1]/td[3]/span[1]/a'
sciezka2 = '.../table/tbody/tr[1]/td[3]/span[2]/a'
sciezka3 = '.../table/tbody/tr[3]/td[3]/span[1]/a'
zauwazylem ze nowy wiersz tabeli to ta czesc:
a nowa kolumna to:
html komorki w duzym uproszczeniu w duzym uproszczeniu:
waznystring
Na ta chwile chce wyciagnac dane z jednej komorki, bo wiem ze zeby przeskanowalo wszystko to (chyba) musze dac cos w stylu:
'.../table/tbody/tr/td[3]/span/a'
uzywam tej funkcji (tylko na koncu sciezki jest albo /text() albo [text()], wartosci i tak sie nie wyswietlaja)
value = tree.xpath(tutajsciezka)
Co robie zle?
Komentarz usunięty przez moderatora
to w jaki sposob inaczej wyciagac dane?
https://www.crummy.com/software/BeautifulSoup/bs4/doc/
źródło: comment_n58RRRyTzKPJ7rv7YONawcQx1w6Pj5dg.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez moderatora
@venomik
@kimikini nie odpisałem już, ale mi się udało.
Kod pisałem na szybko tak żeby ogarnąć co I jak, dzisiaj będę się zajmował estetyczna strona kodu
Ogólnie co zrobiłem to zapisałem lxmlem html do pliku i bs4 wyciągnąłem wszystko czego potrzebowałem. Prawdopodobnie dzisiaj bede to odczytywać bez zapisywania do pliku ale to już wyjdzie w praniu.
@Czeggu a jak inaczej bez sesji zalogować się na stronę (jeden