Wpis z mikrobloga

@rbk17: Prawda jest taka, że 1-2% populacji ma celiakię, czyli ciężkie uczulenie na gluten. Reszta to sobie wmawia. Przy czym trzeba zaznaczyć, że wysokoglutenowa dieta jest bardzo nieoptymalna dla układu trawiennego, więc ma to minimalny sens.
  • Odpowiedz
@Maglev: np. mój brat ma wątpię aby oszukiwał bo jest aktywny fizycznie, zwyczajnie rok temu zaczął czuć się słabo i to nie ustępowało. Poszedł do lekarza, porobili testy i wyszło żeby nie jadł glutenu. Teraz jak go nie spożywa wrócił do pełni sił. Nawet zaczął biegać i zrobił w półmaratonie 1:40:00 a o nie jest łatwe zadanie dla początkujących.
  • Odpowiedz
@rbk17: W moim przypadku uczulenia na gluten nie ma, ale chleba nie jem jeśli nie upiekę sama, bo piekarze dorzucają syf do niego. Mogłabym zapłacić 20zł za mały bochenek, ale niestety piekarze wolą robić # oszukujo.
  • Odpowiedz
@rbk17: celiakia, nieceliakalna nietolerancja (NCGS) i choroby, przy których powinno się glutenu unikać + nadmiar nikomu nie służy, a dzisiejsza pszenica to nie ta sama co lata temu + gluten nie posiada żadnych wartości odżywczych. A wmawianie ludziom, że dieta bezglutenowa jest szkodliwa jest niesamowitym aktem ignorancji. Głupota jest szkodliwa, a nie brak glutenu w diecie.
Tak w skrócie.
  • Odpowiedz
@Maglev: @rbk17: Nie do końca, można też mieć nietolerancję pokarmowa glutenu bez objawów celiaki czyli degradacji kosmków jelitowych. Jakby mi ktoś powiedział że sobie wmawiam nietolerancję to bym go p---------a w łeb, kazała zjeść kebab z ostrym sosem i zapić kawą dla szerszego zrozumienia problemu ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@dr_Batman: Pomijam wszelkie nietolerancje, drażliwe jelita, etc. - to są cechy osobnicze i dość zmienne, zależą od wielu czynników. Mantra bezglutenowców opiera się głównie na dziwnych, trochę nawiedzonych przesłankach, jak u antyszczepionkowców - nie ma to nic wspólnego z alergiami i nietolerancjami.
  • Odpowiedz
Jak to jest naprawdę?

@rbk17: Nie chodzi tu tylko o gluten. Prawda jest taka, ze pieczywo to gnoj. W zaleznosci od pochodzenia, ten gnoj pojawia sie juz na etapie maki. Odstaw chleb i inne, podobne na 6-12 miesiecy, a pozniej do nich wroc z dnia na dzien. Problemy z ukladem pokarmowym gwarantowane.
  • Odpowiedz
celiakię, czyli ciężkie uczulenie na gluten

@Maglev: doczytaj kolego czym jest celiakia zanim się wypowiesz

Uwielbiam ból dupska ludzi, którzy "cisną bekę" diety bezglutenowej. Mnie ta moda zajebiście cieszy, bo taki osobnik chory na celiakię jak ja ma więcej możliwości zjedzenia czegoś w restauracjach.
  • Odpowiedz
@miszczu_blady: Twój komentarz jest protekcjonalny, a nie widzę ku niemu powodów.

Za Wiki:

choroba uwarunkowana odpowiedzią immunologiczną organizmu wywołaną przez gluten

Ta definicja podpada pod ogólne rozumienie alergii, chociaż celiakia (jako choroba) uaktywnia się dopiero przy styczności z glutenem. Masz jeszcze jakieś rady?
  • Odpowiedz
@Maglev: z innego źródła:

Celiakia (choroba trzewna) to trwająca całe życie immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu, białka zapasowego zawartego w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie*).

celiakia.pl
  • Odpowiedz
@matra: dieta bezglutenowa nie jest szkodliwa? To wytłumacz mi jedną rzecz: moja siostra ma celiakię. Kiedy zostało to u niej zdiagnozowane, padło pytanie - czy z powodów czysto ekonomicznych wszyscy w domu mogą przejść na dietę bezglutenową? Poza tym dziecku będzie raźniej. Odpowiedź zespołu lekarskiego była jednoznaczna - nie, w żadnym wypadku, bo taka dieta dla osób niezmagających się z nietolerancją glutenu jest szkodliwa i w dłuższej perspektywie prowadzi do
  • Odpowiedz
Niemożliwy może być też powrót do zwykłej diety.

@Ojcomitam: wierutne bzdury.
Mam to gdzieś czy będzie mi ufał jakiś random czy nie, naprawdę. Gluten nie posiada żadnych wartości odżywczych ani niczego, co jest Ci niezbędne i niezastąpione. Wiesz dlaczego taka dieta jest uznana za niezdrową? Bo ludzie są zbyt niedorozwinięci, żeby samemu ogarnąć, że bezglutenowa to nie gotowe produkty Schara, Bezglutenu czy innego Celiko wypchanego kukurydzą i innym śmieciem. Wybacz, ale nikt
  • Odpowiedz
@rbk17: @Maglev: moze tylko 1-2% ma celiakie ale ta reszta osob ktore sobie cos 'wmawia' tak naparwde ma problem z lektynami czy kwasem fitowym, zboze powinno byc wczesniej fermentowane aby zmiejszyc zawrtaosc lektyn i kwasu fitowego dlatego przez te 5000 jedzenia chleba zawsze robilimsy chleb na zakwasie.

@Ojcomitam: gadanie, ze dieta beglutenowa jest szkodliwa jest kompletnie bezpodstawne. Chcialbym dowiedziec sie szcezgolow dlaczego takowa jest szkodliwa? sam
  • Odpowiedz