Wpis z mikrobloga

@spere: Chwytacze wyzwalane są przez specjalną dźwignię na kabinie która jest jak by podłączona przez cięgna z czujnikiem zwisu lin (dużo tłumaczenia) ale jak sama nazwa wskazuje, czujnik (mechaniczny) wykrywa zerwanie lub zmniejszenie naciągu jednej z lin. A druga rzecz to ogranicznik prędkości, ta dźwignia o której wcześniej mówiłem jest połączona z linką ogranicznika prędkości. Przy przekroczeniu prędkości ogranicznik blokuje linkę, która normalnie jeździ razem z kabiną, i pociąga za
m.....o - @spere: Chwytacze wyzwalane są przez specjalną dźwignię na kabinie która je...

źródło: comment_dqfGu5AlgjTRrKMjKD6HAJkZa3wXaOq2.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@mrmydlo: @sh2dov: @strand: @CptYolo:

Mirki windowe, od małego chciałem się dowiedzieć paru rzeczy o windach. Czekałem 10 lat na taką okazję ( ͡° ͜ʖ ͡°)

1) U mnie w budynku są 3 windy, ich ruch sygnalizowany jest strzałeczkami na guziku do wezwania windy. Zauważyłem, że gdy wcisnę guzik wezwania kiedy wszystkie 3 windy są w ruchu (w momencie, kiedy włączona jest mrugająca dioda) to
  • Odpowiedz
2. Rezerwacja
3. Jest tryb pozarowy czyli parkowanie i wypad z windy. Predkosc sie nie zmienia, nie mozna uzywac wind podczas pozaru.
1. Windy jak rozumiem jezdza na triplexie, nie powinno byc zadnych roznic
  • Odpowiedz
@sh2dov: Co masz na myśli z "rezerwacja"?

Jeszcze mi się tak przypomniało, że parę razy właśnie jak wcisnąłem guzik w nieodpowiednim momencie to musiałem schodzić piętro niżej żeby wezwać windę, bo u mnie się świeciło, że wezwana a wszystkie windy miały mnie w dupie. Od tamtej pory staram się wyczuć odpowiedni moment kiedy widzę, że wszystkie 3 są w ruchu xd

"Pożarowy" specjalnie napisałem w cudzysłowie, bo też wydawało mi
  • Odpowiedz
@Cash1337:
1. To akurat zależy pewnie od sterownika i zaprogramowania.

2. W niektórych windach masz "stacyjkę" i przekręcasz kluczyk i wtedy winda nie przyjmuje wezwań, tylko tam gdzie wciśniesz dyspozycję to tam pojedziesz.

3. No a 3 tak jak kolega wyżej napisał.
  • Odpowiedz
@CptYolo: Dzięki! A istnieje jakaś inna opcja, gdy nie masz kluczyka? Jakaś kombinacja przycisków?

Rozkminiłem już, że jak np. ktoś z moich ukochanych sąsiadów wciśnie złe piętro to jak będę bardzo szybko naciskał przycisk zamykania drzwi do windy to wtedy ona się zatrzyma na piętrze i ruszy dosłownie 2 sekundy później bez otwierania drzwi :)
  • Odpowiedz