Wpis z mikrobloga

Pytanie z fizyki, jesteś w windzie, winda zaczęła spadać z ok 6 piętra w dół, co robić?

@SanFable: Jak na moje to położyć się na plecach. Wtedy przyśpieszenie przy uderzeniu będzie najmniej szkodliwe. Bo skąd zamknięty w puszcze będziesz wiedział kiedy podskoczyć?
Problemem tylko może być nieważkość podczas spadania windy, ale liczyłbym na jednak jakieś działanie sił oporu, chociażby powietrza w szybie.
  • Odpowiedz
@mrmydlo: @sh2dov: @CptYolo: A ja mam do Was pytanie, spece od wind. Dlaczego jak w bloku albo gdziekolwiek wstawią nowy dźwig to jest on taki wolny? Te stare windy jeżdzą o wiele szybciej. To jest wina tego, że sterowanie nowoczesnym dźwigiem jest zrobione w inny sposób, czy same dźwigi działają inaczej?
  • Odpowiedz
Naprawiam dla was windę żebyście mogli wjeżdżać, zjeżdżać itd.

@mrmydlo: Takie skojarzenie:
- Tato!!! Nie wychodź znowu!!!
- Muszę synku, muszę...
- Ale dlaczego?! Przecież pani w szkole powiedziała, że konserwatorzy dźwigów wind to brudasy i nie są nikomu potrzebni.
- Muszę właśnie po to, by ta pani mogła wjeżdżać, zjeżdżać itd.
  • Odpowiedz
@Krukosz: Nie wiem jak u innych, ale u nas nowe dźwigi mają zazwyczaj prędkość 1m/s i szybciej. Stare windy mają zazwyczaj prędkość 0,6m/s, a takie wrażenie możesz mieć dlatego ze stare windy (dwubiegi, jednobiegi) ruszają z biegu szybkiego, a dopiero jak dojeżdża do przystanku to przechodzi na wolniejszy. Nowe windy mają napęd falownikowy czyli mają płynną regulację obrotów, i dla tego nie czuć tak prędkości.
  • Odpowiedz