Wpis z mikrobloga

Jak wykryć boreliozę? Czy taki test:
Borelioza IgM - test potwierdzenia Western Blot
lub takie dwa:
Borelioza IGG oraz Borelioza IGM dają wiarygodny wynik? Zakładamy sytuacje gdy osoba badana miała kontakt z kleszczem ma objawy wskazujące na możliwość zarażenia boreliozą.
#borelioza #zdrowie
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lokibb: a nie lepiej iść do lekarza po prostu i się zapytać - przecież i tak on daje skierowanie. Mój ojciec od razu pobiegł do lekarza jak pojawiło mu się coś rumieniowatego na nodze.
  • Odpowiedz
@rainkiller: tak nie do konca. Lekarze dają skierowania na test ELISA, który ma skuteczność w granicach 30%. A prywatnie robisz test, który wykrywa chorobę a nie jest najtańszy. I wtedy do lekarza by wdrożył leczenie. Ja bym tak zrobiła.
  • Odpowiedz
@Shisan: metoda PCR jest skuteczna tylko na wczesne zakażenie, tj jak jeszcze krętki znajdują się w układzie krwionośnym.
@lokibb: ELISA ma małą skuteczność.
Western Blot paskowy już jest jest dokładniejszy (około 250zl za obie klasy) wynik około 5 dni roboczych
LTT bardzo dokładny ale też najdroższy (coś około 500zl chyba), długi czas oczekiwania 14dni (krew wysyłają do Niemiec), krew do tego badania pobierają w konkretnych dniach.
ELISA i WB jak będziesz
  • Odpowiedz
@lokibb: Elisa ma mala dokladnosc, ale w tych dwoch klasach (igg,igm) kosztuje to 80-100 zl. Western Blot, ktory przewaznie w laboratorium chca robic dopiero po Elisie,kosztuje normalnie 200 zl w tych dwóch klasach.
Te testy to prościzna jeśli chodzi o ogarnianie tej choroby.
Jak nie masz objawów, to ciężko cokolwiek stwierdzić, bo jest duży problem diagnostyczny. Zioło czystek do picia to koszt 12 zł, a tak czy siak warto mieć
  • Odpowiedz
@lokibb: A jakie są objawy?
Mamy XXI wiek, a w PL to dopiero słabo sobie radzą z tym paskudztwem. Kto tego nie miał ten nie zrozumie, a jeszcze kretyni lekarze chca zapchac człowieka antybiotykiem na odczep się, albo skierować do psychiatry na starcie.
  • Odpowiedz
@lokibb: Ja zrobiłem prywatnie elisa i czekam na wyniki bo kleszcz ugryzl mnie 5 tygodni temu. Dostalem 3 tabletki azycyny i krople do oczu i przeszło na 5 dni a teraz znów gorączka i ból głowy.
  • Odpowiedz