Wpis z mikrobloga

Polska Wikipedia, a jej angielska wersja na pojedynczym, wyłapanym przeze mnie, przykładzie.

https://pl.wikipedia.org/wiki/CRISPR
vs
https://en.wikipedia.org/wiki/CRISPR

Sami oceńcie. Kiedyś, kiedyś w zamierzchłych czasach Internetu polska Wiki plasowała się wysoko, a dziś?

Trochę retorycznie: w którym momencie nastąpił taki rozrzut?

PS
Nie żebym gloryfikował tu Wikipedię, ponieważ to jedynie wstęp do wstępu (poszukiwania źródeł), a i to co tam się znajduje często nie jest zgodne z prawdą.

#gruparatowaniapoziomu #liganauki #wikipedia #nauka

oraz pozwolę sobie zawołać @Ardai @dkm17 @AAA90 @LukaszLamza @Al_Ganonim
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ragnarokk: Znaczy mam poszukać innych haseł? Uwierz mi jest ich mnóstwo np. z informatyki. To w/w dotyczyło biologii, w tej dziedzinie nie mam obycia językowego, więc szukałem po polsku i... zonk.
  • Odpowiedz
@marcinst: Cóż rzec mogę. To jaka Wikipedia jest, zależy przede wszystkim od społeczeństwa. W Polsce się przyjęło nie traktować jej zbyt poważnie, toteż osoby posiadające kwalifikacje rzadko kiedy pomyślą, żeby samemu coś poprawić lub napisać, i tak otrzymujemy zamknięte koło. Sam, swojego czasu stworzyłem kilka artykułów dotyczących prawa rzymskiego, ale przyznaję, że zapału nie starczyło na długo.
  • Odpowiedz
@AAA90: Szkoda, naprawdę. Były chyba jakieś projekty, żeby abstrakty w ramach mgr. wrzucać, i na tem się skończyło było. Osobiście nie mam problemu z angielskim, niemniej w dziedzinach w których nie poruszam się codziennie mam już kłopot.
  • Odpowiedz
@marcinst: Jako student fizyki muszę potwierdzić. To samo z matematyką i fizyką. W większości niestety hasła na polskiej wiki są poskracane, a w przypadku matmy często strasznie niedbale opisane.
  • Odpowiedz
@marcinst: Cóż, prawda jest taka, że zrobienie porządnego artykułu to mnóstwo roboty, a na dzisiejszym etapie rozwoju Wikipedii spodziewamy się naprawdę wysokiej jakości treści na szczegółowe tematy. Pamiętam jeszcze polską Wikipedię z czasów, kiedy artykuł "Zwierzęta" miał 4 akapity tekstu. Wtedy można było w jeden wieczór zrobić potężny krok do przodu; kiedyś utworzyłem na raz bodaj z 10 artykułów o głównych typach zwierząt; po prostu w ogóle ich nie było!
  • Odpowiedz
@marcinst: Ojtam. Dopiero warta przedyskutowania, może. ;) Wystarczy teraz wykorzystać tę energię i pchnąć do przodu jakiś godny tego artykuł, zamiast tak stać i zrzędzić jak cieć przy hałdzie żwiru. ;)
[oho. busted]
  • Odpowiedz
@LukaszLamza: heh, i co to ma być ja się pytam? -> status [oczekuje na przejrzenie]
Tak zawsze było? OIDP to nawet anonimowo wnosząc poprawki nie było takich numerów.
Być może to skutek gimbusiarskich zabaw i/lub politycznych wojenek.

Ponownie dziękuję, zmotywuj prof. Fikus :)
  • Odpowiedz
@marcinst: A napisałem coś takiego:

CRISPR (ang. Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats) – system obrony organizmów prokariotycznych (bakterii i archeonów) przed egzogennymi elementami genetycznymi (np. bakteriofagami czy plazmidami). System ten opiera się na przechowywaniu w genomie fragmentów "obcego" (egzogennego) DNA, pozyskiwanego np. w trakcie infekcji wirusowej, aby możliwe było w przyszłości wykrycie takiej sekwencji, czemu towarzyszyć będzie zniszczenie (za sprawą enzymów tnących nić DNA, czyli nukleaz) obcego elementu genetycznego.

System CRISPR
  • Odpowiedz