Wpis z mikrobloga

Polska Wikipedia, a jej angielska wersja na pojedynczym, wyłapanym przeze mnie, przykładzie.

https://pl.wikipedia.org/wiki/CRISPR
vs
https://en.wikipedia.org/wiki/CRISPR

Sami oceńcie. Kiedyś, kiedyś w zamierzchłych czasach Internetu polska Wiki plasowała się wysoko, a dziś?

Trochę retorycznie: w którym momencie nastąpił taki rozrzut?

PS
Nie żebym gloryfikował tu Wikipedię, ponieważ to jedynie wstęp do wstępu (poszukiwania źródeł), a i to co tam się znajduje często nie jest zgodne z prawdą.

#gruparatowaniapoziomu #liganauki #wikipedia #nauka

oraz pozwolę sobie zawołać @Ardai @dkm17 @AAA90 @LukaszLamza @Al_Ganonim
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Wystarczy porównać ilość użytkowników języka angielskiego do ilości użytkowników polskiego i odpowiedź nasuwa się sama xD

@Asterling: Jakiś Ty "mondry xd". Patrząc z tej perspektywy najobszerniejsza powinna być Wiki w mandaryńskim. Był okres, gdy polska wersja dorównywała angielskiej, natomiast dziś pozostała daleko z tyłu i o to tu chodzi.
  • Odpowiedz
Myślę, nawiasem mówiąc, że polscy wykładowcy mogliby znacznie częściej zaliczać na podstawie tego typu pracy.

@LukaszLamza: Idea słuszna i takie projekty się odbywają. Niestety bardzo często prowadzący albo nauczyciel w szkole każe napisać "coś" samemu na Wikipedii się nie znając, student robi na o-------l i potem jest płacz że artykuł został usunięty. Chęć współpracy jest ale warto się zgłosić do PSiA

o jest postawienie idei Wikipedii na głowie, przecież to
  • Odpowiedz
@plushy: Idea założycielska Wiki nie opierała się na tym, co powyżej opisujesz. Ja mam pewnie więcej niż 150 edycji, ale nigdy nie zakładałem tam konta. Bo po co? Nie opracowywałem całych terminów, niemniej nanosiłem poprawki.
Nie ma innych sposobów na wandalizmy, niż grupa nadzorcza?
  • Odpowiedz
Uprawnienia redaktora jest zdobyć bardzo łatwo a redaktorzy dbają głównie o to by nie było wandalizmów, artykuł trzymał się technicznie i by nie wprowadzać nie uźródłowionych informacji do artykułów.

@plushy: słuszna idea, ale problem w tym, że z jednej strony potrafią robić takie cyrki jak wspomniane wyżej nie uznawanie renomowanego źródła czy mieszać się w politykę, a z drugiej potrafią puścić bubla - sam poprawiałem jak działa line lock w
  • Odpowiedz
@plushy: Nie słyszałem o PSiA, dzięki za link, przejrzę. Tak, mam >150 edycji, ale nigdy nie myślałem o tym, żeby być redaktorem... mam gazylion obowiązków, wolałbym się nie zobowiązywać do czegoś, nie wiedząc, czy mogę się z tego wywiązać... jak znajdę wolną chwilkę, wolę coś skrobnąć. Mam dużą słabość do Wikipedii.
  • Odpowiedz
Tak, mam >150 edycji, ale nigdy nie myślałem o tym, żeby być redaktorem... mam gazylion obowiązków, wolałbym się nie zobowiązywać do czegoś, nie wiedząc, czy mogę się z tego wywiązać...

@LukaszLamza: Ale to nie jest zobowiązanie, jak jesteś ogarniętym użytkownikiem i można ci zaufać to dostajesz uprawnienia, nikt cię nie rozlicza z tego co robisz, nikt cię nie zmusza do niczego, jak nie chcesz to nie musisz zatwierdzać edycji dokonywanych
  • Odpowiedz
Kiedyś, kiedyś w zamierzchłych czasach Internetu polska Wiki plasowała się wysoko, a dziś?

@marcinst: Niby kiedy? Na en wiki zawsze było dużo więcej treści, zwłaszcza w tematach niszowych. Może po prostu 'kiedyś' byłeś młodszy, mniej wykształcony, bariera językowa była większa i do treści, które Cię interesowały polska wiki starczała?
  • Odpowiedz
@Dralax: Kiedy byłem młodszy to zgłębiałem assemblera, a później przykładowe man grep, a www nie istniało, nie wspominając o jakiejkolwiek Wiki i polskojęzycznych źródłach/opracowaniach w dziedzinie informatyki. Ad rem: polska Wiki była na poziomie angielskiej w okolicy 2004 (jakość, a nie ilość haseł).
  • Odpowiedz
@marcinst: W 2004 na pl wiki było <50k haseł. O takim CRISPR, na który teraz narzekasz to nikt nawet nie myślał. Zresztą zweryfikuj sobie swoje sentymentalne wspominki porównując jak wyglądały jakieś przykładowe artykuły w 2004 - nawet wtedy pl wiki wyraźnie odstawało od en w większości artykułów.
  • Odpowiedz