Wpis z mikrobloga

to, że tak robili nie oznacza, że taki ma być ich zamysł. Ich wynalazca stworzył je by szybciej się przemieszczać, a nie jeszcze wolniej

@Meeeedea: to mógł zaprojektować stopnie tak, żeby nie trzeba było zadzierać kolana pod brodę xD
  • Odpowiedz
@m1a1: Jak mnie to w-----a że ktoś się wpycha nawet po mojej lewej na wąskich schodach z zakupami nie jestem jakoś mega gruby ale też nie za chudy oczywiście komuś się śpieszy na naszych wąskich schodach w polsce bo oszczędzi 5 sekund.
  • Odpowiedz
Czy wiesz, że znaczna większość Polaków nie wie, że po ruchomych schodach można chodzić?

@m1a1: Jeszcze więcej nie wie, że można iść pod prąd... tylko po co?
  • Odpowiedz
no ale akurat te schody troche zbyt waskie do wyprzedzania, nie? Czy po prostu lubisz sie przepychac na sile?

@pffflstlss: No akurat te schody na zdjęciu to są w sam raz, aby dwie osoby mogły się minąć...
  • Odpowiedz
@Meeeedea powiedz jeszcze że ruchome schody nie mają wyższych stopni niż normalne i że wchodzi się po nich wygodnie. Rozumiem że można mieć własne przekonanie na jakiś temat ale faktów się nie zmieni.
  • Odpowiedz
napiszę tak: g---o Ci do tego, dlaczego mi się spieszy. Zasady współżycia ustala większość, a zauważyłeś już zapewne, że na schodach do metra większość stoi po prawej, zostawiając lewą dla osób idących, więc nie rżnij Wielkiego Sprawiedliwego, tylko się dostosuj. Zasada ta jest zresztą już nawet usankcjonowana obrazkiem na początku schodów informującym, żeby stać po prawej, lewą zostawiając wolną.

To tobie g---o do tego czy ktoś stoi na schodach czy nie, co
  • Odpowiedz
@Meeeedea:
wysokość stopni h=14-19 cm (schody bardzo wygodne – 15 cm, wygodne – 16 cm, przeciętne – 17 cm, podrzędne – 19 cm);

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury, nie wiem czy aktualnie bo mnie to nie interesuje. W budynkach jednorodzinnych maksymalna wysokość stopni 19 cm, w wielorodzinnych 17,5 w budynkach użyteczności publicznej 15 cm.
http://chodor-projekt.net/encyclopedia/graniczne-wymiary-schdow-stalych/

Schody ruchome natomiast mają stopnie wysokości 20 cm, czyli nawet nie mieszczą się w podanej u
  • Odpowiedz
@Dutch: No chyba Cię p------o z tymi dwiema minutami, większość linii autobusowych kursuje co 10-15 czy nawet 20 minut poza szczytem lub w weekendy.
  • Odpowiedz
@m1a1: Nie masz większych problemów? Mogło mu się nie spieszyć, mógł mieć chore serce (takim osobom nie zaleca się nawet wchodzić po schodach, serio), mógł mieć dopiero co zaleczony zwichnięty staw - mogło być milion powodów. Nie oceniaj. Ja bym się czepił tylko stania po środku, bo powinno się stać zawsze po prawej stronie.
  • Odpowiedz