Wpis z mikrobloga

Wczoraj pierwszy raz od lat zrobiłem wiosłowanie hantlą z kolanem na ławeczce, do tego spory ciężar na ostatnich seriach jak na mnie (38 kg). I dzisiaj coś mnie mocno napieprza po bokach brzucha przy skręcaniu tułowiem i kasłaniu. Tak jakby mięsnie poprzeczne brzucha coś mocno oberwały.. To możliwe po ciężkim wiosłowaniu hantlą ?

#mikrokoksy #silownia
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@snapp: Jaki? nie wiem ile wazy autor, ale 38kg dla faceta ktory sie potrafi choc raz podciagnac to nie jest duzy ciezar na wioslowanie. Choc wiem, ze na silowniach panuje jaka dziwna moda i widuje ze mnostwo osob uzywa tam jakis 20 paru kg.. Tam lekko powinno sie brac co najmniej 50% wagi ciala.
  • Odpowiedz
@bst: lol spoko możesz i 100kg wziąć ale co z tego skoro cały ruch to skręt tłowia, podciągnięcie czworobocznym i bicepsem i do tego bujanie. Właśnie tak się kończy branie ciężaru, który nie jest dla ciebie. Niech weźmie mniej, ciężar powoli, bez zarzucania, skrętu tłowia i z zatrzymaniem i powolnym opuszczaniem. To nie zarzut.
  • Odpowiedz
@bst: Dokładnie. Machanie 12 razy 24kg hantlem z idealną techniką dało sporo mniej niż 45kg x5 z poprawną techniką.
@ethics: Racja, bez przesady z ciężarem, ale takie machanie jest bez sensu. To nie jest izolacja, to nadal ćwiczenie wielostawne.
  • Odpowiedz
@ethics: Akurat w wioslowaniu liczy sie ciezar, to nie rozpietki. Nie da sie duzego ciezaru w tym cwiczeniu ciagnac bicepsem, tu wlasnie duzy ciezar wymusza poprawna technike. Jak ktos uzywa 20kg+ to moze ciagnac bicepsem, jak zalozy 50 to juz na pewno nie. W wersji bez pdparcia o lawke a z reka oparta o kolano powinno sie uzywac ciezaru o wielkosci 1/2 martwego ciagu. Mozna wiecej ale jezeli nie bedziemy
  • Odpowiedz
@bst: Na hantle połowę ciężaru ciała? Rozumiem, że jakbyś ważył 100 kg to hantlą 50 conajmniej wiosłujesz?
Wszystko zależy od planu treningowego i co kto chce osiągnąć, ale po przerwie moim zdaniem ciężar powinien być stosunkowo mały.
  • Odpowiedz
@snapp: waze obecnie jakies 94kg, polsztanga wiosluje o wadze 100kg (4 talerze 25, bez wagi gryfu) robiac 5 powtorzen (drugie cwiczenie po martwym ciagu). Teraz jak robie wioslowanie hantlem jako ostatnie cwiczenie plecow (po podciaganiu na drazku, wiosle w opadzie, sciaganiu na hummerze), to biore 60kg (bo ciezszych nie ma) i robie 12 powtorzen z 4 sekundowa faza negatywna. Jezeli ktos wazy 80kg, podciaga sie na drazku te 8 razy,
  • Odpowiedz
@snapp: Jezeli nie jest to roczny off od treningow to dlaczego nie? pewnie adaptacja byla by mniejsza, ale raczej po roku jestem silniejszy niz slabszy.
  • Odpowiedz
@bst: facet ktory sienpotrafi raz podiagnac bedzie mial problemy z wioslowaniem hantla o polowie wagi swojego ciala.

Podciagajac sie podnosimy niemal cala wage swojego ciala (oprocz przedramion) wiec oczywistym jest ze jak ktos podciagnie sie sie max 2-3 razy to wioslujac hanltem o polowie swojej wagi tez bedzie mial z nia mega problem i pewnie podniesie z 2 razy
  • Odpowiedz
@bst: czyli jak waze ~79-80 i podciągam sie 8 razy z pwłnwgo zwisu to powinienem zrobić 8 albo więcej powtórzeń wiisłowania z hantlem 40 kg?

Szczerze mowiac to chyb zalezy od tego o jakik wioslowaniu nowa - bo przy szarpaniu calym cialem to mkze i bym dal rade, ale takik izilowanym ruchu nie
  • Odpowiedz
  • 1
@In_thrust_we_trust w oparciu kolanem o lawke. Wiec izolacja. Wiekszosc ludzi bedzie tu silniejsza niz w podciaganiu. Jak nie sa to ciagna bicepsem a nie najszerszym.
Sprobuj. Zaloz paski i ciagnij do brzucha.
  • Odpowiedz
@bst: robiłem dzisiaj wioslowanie hantlen 35 kg

Niby szło ok , zrobilem w dwoch ostdtncih seriach na 10 ppqtorzen chyba. Tylko nie wiem czy takie wioslowanie silowe jest technicznie ok

Uwazasz ze skoro ppdciagne sie z 10 razy (waga 76-77 kg) to powinienem machac spokojnie hantla 40 kg na wioslowaniu?
  • Odpowiedz