Jeżdżę regularnie tramwajami i zastanawiam się czy ZTM Gdańsk nie mógłby popracować nad tym by sprawdzanie biletów przez jego kontrolerów było bardziej ludzkie i stosowne do XXI wieku.
To co się czasami o--------a w tych tramwajach przypomina sceny z najlepszych filmów akcji.
SWAT i służby specjalne mogłyby się uczyć od tutejszych kontrolerów przeprowadzania nalotów czy konspiracji.
Np. kontrolerzy udający pasażerów stojących na przystanku wskakują do tramwaju w ostatniej chwili tj. gdy motorniczy zamyka już drzwi.
Taka zmyłka dla "gapowiczów" że niby kanary wsiądą do następnego tramwaju, a tutaj proszę ...
Zaznaczam że wskakują trzema różnymi drzwiami więc synchronizacja "wskoku do tramwaju" w ostatniej chwili jest opanowana do perfekcji.
Inny zajebisty numer to ten gdy udają w jadącym tramwaju normalnych pasażerów. Mają schowane plakietki i jadą dwa czy trzy przystanki w całkowitej konspiracji po to by uśpić czujność potencjalnych gapowiczów ... a nagle jak jeden mąż w trzech odległych miejscach w tramwaju wstają z siedzeń i "... kontrola biletów".
I jeszcze te rozbiegane oczka szukające potencjalnego gapowicza. Zauważyłem że najbardziej p--------e mają zawsze osoby stojące koło drzwi (bo pewnie tam stoją by uciec w razie kontroli).
Ra myślałem że mam do czynienia ze złodziejami. Sprawdzałem coś na telefonie i nagle zauważyłem że jakoś rosły gościu cały czas się na mnie patrzy i kiwa głową do drugiego gościa stojącego za mną. Identyfikatory mieli ukryte więc nie widziałem że to kontrolerzy. Oni pewnie myśleli że zrobiłem się taki nerwowy bo nie mam biletu i będę chciał uciec jak tylko tramwaj się zatrzyma. Jeden chłopak ruszył na mnie więc schowałem telefon by nie wyrwał i czekam na rozwój akcji... a ten wyjmuje identyfikator i prosi pokazać bilet. No ja p------ę ...
Ja rozumiem że mają płacone zapewne od złapanego gapia ale czy naprawdę miasto Gdańsk godzi się na o-----------e takich show?
Dlaczego kontrolerzy nie mają obowiązku noszenia jakiegoś konkretnego ubrania by być rozpoznawalnym? Wystarczą czarne spodnie i biała koszula. Do tego non stop widoczny identyfikator nawet podczas przesiadania.
Rozumiem że przez to złapią mniej gapowiczów ale jednak byłby to jakiś skok cywilizacyjny i ludzie tacy jak ja nie musieliby oglądać dzień w dzień tego typu cyrków.
@Boipuso: W zeszłym roku, kiedy jechałem tramwajem przez #wroclaw, wsiadły dwie trzymające się za ręce dziewczyny. Tramwaj ruszył, one usiadły i zaczęły się przytulać. Rzuciłem okiem w ich stronę, a jedna z nich to zauważyła. Kiedy wstała i zaczęła iść w moją stronę, wiele myśli przebiegło mi po głowie.
@Boipuso: Współczuję wam w tym trójmieście. W #walbrzych odkąd jest nowa flota autobusów (już z 5 lat będzie) to kontrolerzy mają uniformy, i pomimo to rzetelnie i kulturalnie sprawdzają bilety
@Boipuso: przecież mają taki sam ubiór. Wszyscy chodzą w sztruksach. Jak widzę na przystanku gościa w sztruksach, to od razu wyjmuje legitymacje studencka, bo wiem, ze i tak zaraz będzie sprawdzana.
@Boipuso: Najlepsze jest to, że mężczyźni w przeciętnym wieku kontrolera to najrzadziej występująca grupa w komunikacji. Jak stoją w parze lub w trójce to można być prawie pewnym, że to kontrolerzy.
@Boipuso: W Krakowie już można zobaczyć kanarów w mundurach. Ps: taka akcja, kiedyś moja mama szedła na przystanek i tramwaj stał, jakiś nieznany gościu wychodzi(jechał na gapę) a kanarowie go złapali za fraki i szarpią się i chcą go złapać, gościu sparaliżowany, mama podbiega i n--------a kanarów torebką mówiąc że to jej syn a oni go puścili, wyszarpnął się i s--------ł a ona i tak nie szedła na tramwajxD
@namiot666: I odzywają się wspomnienia... Oni tak skaczą od miasta do miasta chyba już od 20 lat. Dwa lata żniw, masa krytyczna skarg przekroczona i nie przedłużenie umowy przez ZbiorKom. I do następnego miasta na strzyżenie owieczek ( ͡°͜ʖ͡°)
@Joz: Należy dodać, że we Wrocławiu oficjalnie ogłaszane jest w jakich liniach będą kontrole biletów i potencjalny złodziej ma dwa wyjścia - albo nie jechać, albo kupić bilet.
@Boipuso: mi ostatnio ( w innym mieście) chcieli mandać wlepić bo nie zdążyłem kupić biletu przez komórke. Powiadomienia z wykopu po włączeniu neta, przyszły takim hurtem, że mi telefon zlagowało. xd
To co się czasami o--------a w tych tramwajach przypomina sceny z najlepszych filmów akcji.
SWAT i służby specjalne mogłyby się uczyć od tutejszych kontrolerów przeprowadzania nalotów czy konspiracji.
Np. kontrolerzy udający pasażerów stojących na przystanku wskakują do tramwaju w ostatniej chwili tj. gdy motorniczy zamyka już drzwi.
Taka zmyłka dla "gapowiczów" że niby kanary wsiądą do następnego tramwaju, a tutaj proszę ...
Zaznaczam że wskakują trzema różnymi drzwiami więc synchronizacja "wskoku do tramwaju" w ostatniej chwili jest opanowana do perfekcji.
Inny zajebisty numer to ten gdy udają w jadącym tramwaju normalnych pasażerów. Mają schowane plakietki i jadą dwa czy trzy przystanki w całkowitej konspiracji po to by uśpić czujność potencjalnych gapowiczów ... a nagle jak jeden mąż w trzech odległych miejscach w tramwaju wstają z siedzeń i "... kontrola biletów".
I jeszcze te rozbiegane oczka szukające potencjalnego gapowicza. Zauważyłem że najbardziej p--------e mają zawsze osoby stojące koło drzwi (bo pewnie tam stoją by uciec w razie kontroli).
Ra myślałem że mam do czynienia ze złodziejami. Sprawdzałem coś na telefonie i nagle zauważyłem że jakoś rosły gościu cały czas się na mnie patrzy i kiwa głową do drugiego gościa stojącego za mną. Identyfikatory mieli ukryte więc nie widziałem że to kontrolerzy. Oni pewnie myśleli że zrobiłem się taki nerwowy bo nie mam biletu i będę chciał uciec jak tylko tramwaj się zatrzyma. Jeden chłopak ruszył na mnie więc schowałem telefon by nie wyrwał i czekam na rozwój akcji... a ten wyjmuje identyfikator i prosi pokazać bilet. No ja p------ę ...
Ja rozumiem że mają płacone zapewne od złapanego gapia ale czy naprawdę miasto Gdańsk godzi się na o-----------e takich show?
Dlaczego kontrolerzy nie mają obowiązku noszenia jakiegoś konkretnego ubrania by być rozpoznawalnym? Wystarczą czarne spodnie i biała koszula. Do tego non stop widoczny identyfikator nawet podczas przesiadania.
Rozumiem że przez to złapią mniej gapowiczów ale jednak byłby to jakiś skok cywilizacyjny i ludzie tacy jak ja nie musieliby oglądać dzień w dzień tego typu cyrków.
#ztm #gdansk #kanary #trojmiasto
#truestory #o------------------------------------t
Ps: taka akcja, kiedyś moja mama szedła na przystanek i tramwaj stał, jakiś nieznany gościu wychodzi(jechał na gapę) a kanarowie go złapali za fraki i szarpią się i chcą go złapać, gościu sparaliżowany, mama podbiega i n--------a kanarów torebką mówiąc że to jej syn a oni go puścili, wyszarpnął się i s--------ł a ona i tak nie szedła na tramwajxD
@namiot666: I odzywają się wspomnienia... Oni tak skaczą od miasta do miasta chyba już od 20 lat. Dwa lata żniw, masa krytyczna skarg przekroczona i nie przedłużenie umowy przez ZbiorKom. I do następnego miasta na strzyżenie owieczek ( ͡° ͜ʖ ͡°)
posiadacz semestralnego here ( ͡° ͜ʖ ͡°)