Wpis z mikrobloga

#programowanie #cpp #praca

Mirki, gdzie warto szukać na ten moment pracy w IT? Chodzi mi między innymi o strony z ofertami. Pytanie też jakie mi się nasuwa, to czy powinienem dalej iść w stronę C++, czy zacząć próbować Javy, bo znaczna większość ofert jakie widuję to Java.
  • 19
@anonim1133: Ale C++ i Java to praktycznie to samo z tego co pamiętam. Składnia niemal identyczna. Tylko w C++ trzeba o większej ilości rzeczy pamiętać, bo wycieki albo inne access violation.
@Nicarim: C# to już w ogóle prawie nie widziałem. Po prostu pewne przykłady są w Javie czasem pokazywane i wyglądała podobnie. Prawdopodobnie dlatego, że rzadko tam się wchodziło w obiektowość.
@Khaine: Oba te języki należą do rodziny clike. Dlatego mogłeś skojarzyć. Anyway jeżeli jest tak jak mówię, to chyba jeszcze za wcześnie na szukanie pracy w cpp. Rób to co Ci się podoba, najlepiej rozwijaj jakiś porządny projekt, żebyś miał czym się pochwalić pracodawcy.
@Viters: Nie no, przez pół roku robiłem magisterkę w C++, więc tym się miałem okazję już dosyć dużo bawić. Javy nie dotykałem nigdy z braku potrzeby, czasem po prostu widziałem fragmenty kodu i wyglądało to podobnie do C++. A i wszyscy naokoło mówią, że znając C++ nauczenie się Javy jest proste.
rzez pół roku robiłem magisterkę w C++, więc tym się miałem okazję już dosyć dużo bawić

@Khaine: Ha ha ha, kolejny zartownis na wykopie. Musisz koniecznie zalozyc swoj kanal na youtube i dzielic sie takimi przemysleniami, dodatkowo koniecznie twitter, grupe na facebooku i snaptacht.
@Trytka: Na wykopie to serio jest strach cokolwiek o programowaniu napisać, bo się nerdy muszą zaraz zlecieć i czepiać każdego słowa. OHOHO NO CO ZA KOMEDIA PANOWIE, POWIEDZIAŁ ŻE PÓŁ ROKU TO DUŻO, EHH CORAZ WIĘCEJ AMATORÓW SIĘ PCHA DO ZABAWY. No ja #!$%@?, ludzie. Serio, porównanie was do polskich hobbystów jest tutaj nieprzypadkowe.
@Khaine: Faktycznie znawco po pol roku to ty juz przerastasz wiedza wszystkich seniorow. I masz 100% racji java i c++ to to samo, tylko wszyscy sie ciebie bezpodstawnie czepiaja.

Normalnie kisne..
@Trytka: Wszyscy wyżej już mi zwrócili uwagę na różnice, których wcześniej nie zgłębiałem, bo nie miałem potrzeby. Widzę, że postanowiłeś połączyć to kreatywnie z #!$%@? się o skrót myślowy, że pół roku to dużo xD Załóż swój kanał na youtube, gdzie będziesz robił takie rzeczy i pokazywał je światu.
@Khaine: Hah, w porządku, zwracam honor. Po nauczeniu się cpp chyba wszystko jest już proste. Niektórzy uważają go za najtrudniejszy język. Anyway podtrzymuje to, żebyś robił to co lubisz.