Aktywne Wpisy

moll +18
Powieje trochę paranoją zapewne, ale szukam #ksiazki dla preppersów, do survivalu czy innego bushcraftu - takiej jak dla debila, totalnie od podstaw, która pozwoli na "przetrwanie" w razie wojny albo innego kataklizmu. Najlepiej jakby było to w formacie, który można zapakować do plecaka ewakuacyjnego po lekturze.
Ktoś? Coś?
Taguję #preppers #bushcraft #survival dla większych zasięgów, pewnie wiecie co warto przeczytać i co się sprawdzi
Ktoś? Coś?
Taguję #preppers #bushcraft #survival dla większych zasięgów, pewnie wiecie co warto przeczytać i co się sprawdzi

mleko3-2procent +514
W akcie oskarżenia jakie usłyszał Matecki ws. fikcyjnego zatrudnienia w Centrum Informacyjnym Lasów Państwowych czytamy, że w ciągu 31 mc. pracy, był w niej widziany 5 razy, logował się 8 razy, pobierał comiesięczną pensję, łącznie ponad 320 tys. zł. + nagrody, wziął dofinansowanie na zakup okularów i uwaga! - ekwiwalent za niewykorzystany urlop.
Z zeznań świadków wynika, że Matecki nic nie robił, nie pracował, nie przedstawiał wymaganych rapotów z prac jakie wykonywał,
Z zeznań świadków wynika, że Matecki nic nie robił, nie pracował, nie przedstawiał wymaganych rapotów z prac jakie wykonywał,
źródło: 1000014183
Pobierz

Mirki, mam pewien pomysł i nie wiem jak go ugryźć.
Mam Banana Pi + dysk 2,5", działa to sobie tak jak powinno ale chce to zabezpieczyć w razie braku zasilania. Banana Pi ma możliwość zasilania bateryjnego więc tym się nie martwię. Gorsza sprawa jest z dyskiem, a już raz przez brak zasilania straciłem dane.
Myślałem żeby dysk zasilać z dwóch podłączonych w szereg ogniw 18650 wraz z przetwornicą step-down. Do każdego z ogniw równolegle podłączony układ ładowania, każdy pilnowałby napięcia swojego ogniwa (jak na schemacie).
Tak chciałbym to zrobić ponieważ dysk w trakcie pracy pobiera ~1A, zasilenie go z jednego ogniwa 18650 + przetwornica step-up + układ ładowania może nie nadążyć z utrzymaniem prawidłowego napięcia ogniwa a na pewno będzie się cały czas grzał (moduły ładowania dają przeważnie max 1A). Dodatkowo ciężko jest znaleźć tanią i wydajną przetwornicę step-up w porównaniu do step-down.
Czy takie coś ma prawo działać, ewentualnie co innego mogę z zrobić?
Jeszcze jedno pytanie: równoległe połączenie kilku ogniw + tyle samo modułów ładowania tak żeby szybciej to naładować (każde ogniwo powinno mieć mniej więcej prąd ładowania na poziomie wydajności jednego modułu). Stosuje się takie coś, czy jednak kwestie związane z różnicami w parametrach poszczególnych ogniw na to nie pozwalają?
źródło: comment_Z451UBUngHnaMqNyterIy9gskKC8oKze.jpg
Pobierzzrobisz to w 5 minut i podziala minimum 4-5 lat
Musisz pamiętać ze w tych modułach ladowania masa wejściowa jest polaczona z wyjsciową.
źródło: comment_zOLUkYxtRAz5iIKXLX3uzwNV0CTJxzbF.jpg
PobierzZ tym zasilaczem buforowym byłoby ok tylko rozmiary mi nie bardzo odpowiadają, sam zasilacz jest ok ale akumulator zdecydowanie za duży - wystarczy mi kilka minut, tak żebym zdążył pozapisywać wszystkie dane i spokojnie wyłączyć dysk i banana pi. Jakieś inne wyjścia są możliwe?
źródło: comment_Om9BhqoJ0tnFvfkkN4jiKEzZQnwKdSYM.jpg
Pobierz