Włączam kierunkowskaz, żeby nikt mnie nie omijał lewą stroną, żeby pokazać, że można mnie wyprzedzać prawą stroną i żeby kierowcy z przeciwka się spodziewali, że przejadę przez ich pas.
Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.
dla tych co uważają, że jak się zjeżdża z głównej na podporządkowaną to się to sygnalizuje, powiedzcie mi jaki tutaj kierunkowskaz chcecie włączyć ? ( ͡°͜ʖ͡°) (jedziecie tak jak pokazuje czerwona strzałka )
@beep: no właśnie :) To teraz odpowiedz mi, czy przypadkiem zjeżdżając z głównej nie zmieniam pasa ruchu? Znaczy powinienem go zasygnalizować.
A tak ogólnie to jest piękny przykład niedoskonałości i masy sprzeczności w naszym PoRD (prym wiedzie tutaj chyba regulacja, a w zasadzie całkowity jej brak, zasad poruszania się po skrzyżowaniach z ruchem okrężnym - popularnych rond, w przypadku, gdy mamy więcej niż jeden pas) . Bo definicji kierunku ruchu nie
@artur1792: Kierunkowskazy na skrzyżowaniach z ustalonym pierwszeństwem w zasadzie mają tylko funkcję ułatwiającą jazdę pojazdom z podporządkowanych i ewentualnie informacja dla tych z tyłu "uwaga, będę zwalniał".
W sytuacji z Twojego obrazka ja sygnalizuję zależnie od sytuacji. W ogólności na wprost nie "migam" aby np nie wprowadzić w błąd pojazdu z "prawej podporządkowanej". Jeśli jednak z góry z podporządkowanej ktoś by jechał i sygnalizował by skręt w jego prawo lub
@beep: Tak jeszcze do tematu migania przy zjeździe z głównej. Daje to informację tym z tyłu "uwaga, będę zwalniał, zatrzymywał się" co też poprawia bezpieczeństwo.
Strona główna Allegro na święta 2006, czyli 19 lat temu. Tak, to jest cała strona główna portalu bez żadnych zablokowanych reklam. No i komu kuźwa przeszkadzał taki internet? xD #allegro #internet #webdev #nostalgia #kiedystobylo
Czy jesli jadę na wprost na tym skrzyżowaniu to
źródło: comment_bRL4IiP9UJhNZ6MdAH5ZjLU3ZBxN1hKB.jpg
PobierzJesli jadę na wprost opuszczając drogę z pierwszeństwem przejazdu to
Komentarz usunięty przez autora
@predator82: Co? Masz prawo jazdy? Jak tak to pomyśl nad jakimś kursem doszkalającym albo przypomnij sobie przepisy.
Ustawa Prawo o ruchu drogowym, art 22, pkt 5
źródło: comment_TzCfxcwGf2RhTbfIz1LVnGUbyoY9gANB.jpg
PobierzA tak ogólnie to jest piękny przykład niedoskonałości i masy sprzeczności w naszym PoRD (prym wiedzie tutaj chyba regulacja, a w zasadzie całkowity jej brak, zasad poruszania się po skrzyżowaniach z ruchem okrężnym - popularnych rond, w przypadku, gdy mamy więcej niż jeden pas) . Bo definicji kierunku ruchu nie
W sytuacji z Twojego obrazka ja sygnalizuję zależnie od sytuacji. W ogólności na wprost nie "migam" aby np nie wprowadzić w błąd pojazdu z "prawej podporządkowanej". Jeśli jednak z góry z podporządkowanej ktoś by jechał i sygnalizował by skręt w jego prawo lub