Wpis z mikrobloga

@Jakis_ja:

Ustawa Prawo o ruchu drogowym, art 22, pkt 5

Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.
@beep: no właśnie :) To teraz odpowiedz mi, czy przypadkiem zjeżdżając z głównej nie zmieniam pasa ruchu? Znaczy powinienem go zasygnalizować.

A tak ogólnie to jest piękny przykład niedoskonałości i masy sprzeczności w naszym PoRD (prym wiedzie tutaj chyba regulacja, a w zasadzie całkowity jej brak, zasad poruszania się po skrzyżowaniach z ruchem okrężnym - popularnych rond, w przypadku, gdy mamy więcej niż jeden pas) . Bo definicji kierunku ruchu nie
@artur1792: Kierunkowskazy na skrzyżowaniach z ustalonym pierwszeństwem w zasadzie mają tylko funkcję ułatwiającą jazdę pojazdom z podporządkowanych i ewentualnie informacja dla tych z tyłu "uwaga, będę zwalniał".

W sytuacji z Twojego obrazka ja sygnalizuję zależnie od sytuacji. W ogólności na wprost nie "migam" aby np nie wprowadzić w błąd pojazdu z "prawej podporządkowanej". Jeśli jednak z góry z podporządkowanej ktoś by jechał i sygnalizował by skręt w jego prawo lub jazdę