Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 269
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Howea: ja mam umiarkowane poglądy. Niech sobie maja geje swoje związki. W dupie to mam, tak jak wiele innych rzeczy którymi się tu prsejmujecie. Ale o----------e się od dnia matki/ojca. Proponuje też inne swieta: dni wiosny (Wielkanoc), dni karpia (boże Narodzenie). Nie obchodze świat, nie jestem katolikiem a te nazwy i te dni wolne sprawiają że jestem smutny, bo czuję się dyskryminowany. W-----a mnie też dziej dziecka. Nie mam bachora
  • Odpowiedz
@Howea: Po co związek partnerski osobom heteroseksualnym, skoro mogą wziąć ślub cywilny? A jeśli nie chcą brać takowego wystarczy iść do natariusza i w kilka minut podpisać odpowiednie papiery
  • Odpowiedz
@Howea: Gdzieś czytałem, że autorka Roty, niejaka Konopnicka żyła w związku partnerskim z Dulębianką.
Ciekawe czy narodowcy i prawilniaki śpiewając rotę mają to na uwadze?
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@papyl Nikt nie chce likwidować Dnia Matki. Chodzi tylko o oficjalne obchody. Jeśli w przedszkolu organizowana jest uroczystość i zapraszane są mamy, a część dzieci nie ma mam, bo mieszkają z ojcami, babciami czy ciotkami to co w ten dzień niby mają robić? Jeśli mają przyjść z innymi opiekunami niż mamy to jaki sens jest nazywać to Dniem Matki? Jeśli w grupie wszystkie dzieci mają mamę to nie ma problemu, ale
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@halfmaniac Ja bym skorzystała ze związku partnerskiego, bo ślub mam zaplanowany dopiero za rok, ale wolałabym żeby sprawy formalne były już teraz uporządkowane. Podpisanie takiej umowy partnerskiej to przecież by było coś na zasadzie umowy notarialnej tylko regulowałoby kilka spraw jednocześnie i byłoby prostsze w realizacji. Po prostu to mogłoby być ułatwienie dla niektórych osób i tyle. Gotowa umowa, która reguluje niektóre sprawy. Kto by chciał ten by skorzystał.
  • Odpowiedz
@Szarozielony: a co z zachówkiem? Rodzice się nie zgadzają na zrzeczenie się dziedziczenia ustawowego, a wydziedziczenie raczej nie wchodzi w grę, bo nie wyczerpuje żadnego punktu z art. 1008 KC. Z tego wychodzi, że 20% idzie na podatek (III grupa), do tego 50% majątku na rodziców ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
jest teraz jakiś zakaz wpisania geja do testamentu?

@stan-tookie-1: Jak ja kocham laików wypowiadających się o prawie spadkowym nie mając o nim żadnej wiedzy. "Wpisz go do testamentu, tego geja".

Nie, nie jest zakazane wpisanie geja do testamentu, ale on zapłaci wyższy podatek niż żona/mąż, a po drodze będzie musiał powalczyć z spadkobiercami ustawowymi.
  • Odpowiedz
@Howea: o to jest ok, w żaden sposób nie popieram homo, ale też nie hejtuje. Ale te związki wam się należą, nawet w tak kato kraju. Ale zamiana świat itp? A co z dziećmi z domu dziecka? Jest ich ok 20k w Polsce, pewnie rodzice niektórych żyją, inne nie chcą znać ich. Ale co z nimi? Nie będzie im przykro jak będzie dzień rodziny? Wydaje mi się ze większość dzieci
  • Odpowiedz