Wpis z mikrobloga

#lisp #commonlisp #programowanie #livecoding #tworczoscwlasna #naukaprogramowania
Mireczki i Mirkówny, zapraszam na ciąg drobnych sesji livecodingu prezentujących i uczących Common Lispa! Niniejszym zaklepuję na moją serię tag #kraklisp od nazwy grupy lisperskiej, którą reprezentuję.

Załączam pierwszy film, prezentujący w dwadzieścia minut prototypowanie małego silnika rąbania potworów przez bohaterów oraz opisujący działanie i zastosowanie do niego funkcji reduce - wszystko interaktywnie i na żywo w REPLu Common Lispa.

phoe - #lisp #commonlisp #programowanie #livecoding #tworczoscwlasna #naukaprogramowa...
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ufik78: w najprostszy możliwy sposób.
chcesz zmutować, to mutujesz, piszesz program mutujący i korzystasz z mutujących metod.
nie chcesz mutować, to nie mutujesz, piszesz program funkcyjnie i korzystasz z metod bez efektów ubocznych.
chcesz mieszać te dwie metody, to mieszasz je dowolnie.

Haskell Ci na to nie pozwoli. :D
  • Odpowiedz
@phoe: Hej, mam pytania - czy również Ty stoisz za spotkaniamy lambdalongue w Krakowie? Gdyż teraz numerki spotkań są dość wysokie, chętnie bym się przeszedł, natomiast jestem zupełnie zielony z Lispa (Haskella w stopniu dostatecznym ogarniam).
  • Odpowiedz
@navaro: Na Meetupie Lambda Lounge się jedynie reklamujemy, jesteśmy rozdzielnymi grupami; nie zmienia to faktu, że zapraszam na spotkania kraklispa, piątki (czyt. dzisiaj też), 16:15 w sali 1160 na WMiI UJ na Łojasiewicza 6.
  • Odpowiedz