Aktywne Wpisy
Jacek12 +85
Dzisiaj odebrałem zaświadczenie o niepełnosprawności córki ze względu na #autyzm Wiąże się to zasiłkiem niecałe 3000 zł - niby spoko ale w dupie mam te pieniądze. Córka ma ponad 7 lat i nie mówi, ma parę lat młodszą siostrę która rozwija się mega super. Widzę jakby to było gdyby starsza córka też była normalna. Mega zazdroszczę innym rodzicom. Bardzo ciężko mi się na to patrzy i już nie mam na
Mireczki i Mirkówny, zapraszam na ciąg drobnych sesji livecodingu prezentujących i uczących Common Lispa! Niniejszym zaklepuję na moją serię tag #kraklisp od nazwy grupy lisperskiej, którą reprezentuję.
Załączam pierwszy film, prezentujący w dwadzieścia minut prototypowanie małego silnika rąbania potworów przez bohaterów oraz opisujący działanie i zastosowanie do niego funkcji
reduce
- wszystko interaktywnie i na żywo w REPLu Common Lispa.Komentarz usunięty przez autora
Myślisz, że warto uczyć się CL? Co jest w nim lepszego niż w innych Lispach? Do jakich zastosowań nadaje się lepiej niż inne języki?
ELisp jest całkiem podobny do CLa, Clojure się świadomie wyłamał z części lispowych tradycji; uważam, że warto, bo czemu i nie. :D może i ja
("Srogi Barbarzyńca" 1)
może być tam dowolny obiekt, a CLOS jest akurat naprawdę *przepięknym* systemem obiektowym - chociażby metody nie należą do klas, tylko się na nich specjalizują, a to pozwala Ci dowolnie je kombinować ze sobą.i imperatywów też nie ma się co bać, szczególnie przy konstrukcji języka programowania, który, jakby nie patrzeć, operuje na implementacji maszyny von Neumanna.
różnica jest taka, że w Clojure to język decyduje, czy wolno Ci mutować listę, czy nie; w CLu decyduje o tym programista, a wszystkie funkcje standardowe mówią Ci wprost, czy funkcja ma skutki uboczne i ewentualnie jakie.
jeśli chcesz mutować dane, to bez problemu napiszesz program w tym stylu. jeżeli nie chcesz ich zmutować, to bez problemu napiszesz program bez ani jednej mutacji. Common Lisp nie
@phoe: Piękna sprawa - przypomina mi trochę Haskella. To jeszcze się zastanowię, bo z drugiej strony inwestycja w elispa może być bardziej praktyczna.
gdy programujesz w Haskellu, to Haskell jest Bogiem; gdy programujesz w Lispie, Bogiem jesteś Ty.