Wpis z mikrobloga

#gielda #gielda tak sobie sprawdziłem i ETF na emerging markets zrobił w rok 40%, bez żadnej spiny, skakania po śmieciuchach, kombinowania czy co tam jeszcze wymyślicie. I wiem że ta sporą część jego wyniku to tsmc, Samsung i hynix ale właśnie dlatego że to ETF nie musisz ich znaleźć wcześnie, trzymać diamond hands itp po prostu co miesiąc sobie dokupujesz, a jak zmienia się koniunktura to przeskakujesz na inny etf (gem). Coraz bardziej rozważam czy by nie przenieść wszystkich swoich środków do etfów albo po prostu wszystkie nowe wpłaty tam pakować i się nie przejmować, tylko obserwować jak pojedyncze akcje to coraz mniejszy % portfela... Czy to dojrzałość jako inwestor?
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@HAMSKLOSS89: pierwszy zakup mam z pazdziernika 2025 i za 43.76€. Łącznie 68 "akcji" tego cuda. Co prawda boli usrednianie ciągle w górę xD No ale tak, żre to mocno i to mój najlepszy etf jak do tej pory
  • Odpowiedz
  • 0
@Milanek93: po prostu sprawdziłem sobie i mam niewiele większą stopę zwrotu za rok a co się naskakałem to moje, a że nie mam 15 lat nie rusza mnie (jak mówi cyferka w nicku), nie rusza mnie "zostanie gejem"
  • Odpowiedz
  • 2
@HAMSKLOSS89 Emerging markets historycznie robiło mniejszy zwrot niż all world. Ja doszedłem do wniosku, że bazą powinien być zawsze all world czyli ogólny rynek. No i teraz zależy jaki zakład byś chciał obstawić. Jeśli uważasz, że kraje rozwijające się będą wyciągać lepszy wzrost niż kraje rozwinięte, to kupujesz takiego etfa. Ale pytanie dlaczego akurat taki zakład i czy potrafiłbyś go wybronić jakby ktoś zapytał. Odpowiedź "bo rośnie szybciej" to nie odpowiedź.
  • Odpowiedz
  • 1
@Milanek93: nie no zostać cwelem w oczach randoma z internetu to najgorzej xd

@krash nie przebił, pokazuje 27%, przynajmniej dla 1Y

@mimik739 @njay nie mówię że nie, ale mi chodzi o strategie GEM gdzie przerzucasz śledzisz trendy i ewentualnie przerzucasz środki, polecam tag #gem, tam @ossprime wrzuca podsumowanie co miesiąc
  • Odpowiedz
  • 1
@njay: z tego co mi się wydaje (ale mogę się c---a znać xd) to ten ETF wybiera spółki pod względem momentum a GEM bierze całe sektory/ETFy? I z tego co widzę to ETF który wkleiłeś ma 30% RdR a w tym czasie ten co ja wkleiłem ma 40%. Kolejny raz wychodzi na to że cherry picking jest gorszy niż szeroki indeks
  • Odpowiedz