Wpis z mikrobloga

Robiłem ostatnio parę rozmów kwalifikacyjnych w #webdev #programowanie i mam ciekawy wniosek - praktycznie żaden kandydat nie ogarnia matmy (zadaję nietrudne pytanie o liczbę zer na końcu 100 silnia i albo nie wiedzą co to silnia, albo nie potrafią nawet się zabrać za liczenie tego). I żeby nie było - ludzie po studiach informatycznych, z tytułami i w ogóle. W związku z tym pytanie - czy jak jesteście kilka/kilkanaście lat w zawodzie to pamiętacie chociaż absolutne podstawy matmy ze studiów (albo z sumie nawet z liceum, gimnazjum)?

Czy pamiętacie coś z matmy na studiach/w liceum?

• tak 43.5% (896)
  • nie 38.6% (794)
  • sprawdzam 17.9% (369)

Oddanych głosów: 2059

• 88
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SikorskiKrzysztof: Po co zadawac tego typu pytania na rekrutacji? Sam kilka razy szukalem ludzi do zespolu i zazwyczaj wystarczy zamienic pare zdan i wiadomo z kim ma sie do czynienia, zadajac pytania typu 100! bym tylko tracil czas.
  • Odpowiedz
@SikorskiKrzysztof:

zadaję nietrudne pytanie o liczbę zer na końcu 100 silnia

Jeden z podstawowych błędów ludzi zajmujących się rekrutacją, które zapalają u lepszych kandydatów czerwoną lampkę z informacją "nie idź do tej firmy" - pytania nie mające sensu. Lepiej byś ich zapytał jak napisali by silnię z użyciem OOP.
  • Odpowiedz
@SikorskiKrzysztof: Przecież to instant 96/4. Bo 100 zapisane w piątkowym to 400 czyli suma liczb 4, czyli 100-4 dzielimy przez 5-1, tak mi się przynajmniej wydaje, gdybym nie znał odpowiedzi to bym się chyba chwilę zastanawiał czy to nie da wszystkich zer, a potem czy to nie po prostu fart, że działa.( ͡° ͜ʖ ͡°) Zawsze zostaje policzenie normalne, tutaj ktoś może się pomylić czy ze
  • Odpowiedz
Przecież nikt tu nie mówi o liczeniu silni. Wystarczy każdy składnik rozłożyć na liczby pierwsze w głowie, posortować i policzyć piątki.

meh, prościej jest zauważyć że każdy składnik postaci a x 5 i b x 5^2, etc. wnosi po dokładnie jednej piątce, czyli że

liczbazer(n!) = n div 5 + n div 5^2 + n div 5^3 + ...
  • Odpowiedz
pokażę mu jaki jestem mądry, bo wiem ile zer ma 100!

borze, tak, OP na pewno wie ile zer mają na końcu potęgi różnych liczb i takiej samej wiedzy wymaga od kandydata xDDD

@d_kwi
  • Odpowiedz
@Chodtok: przecież programiści w zdecydowanej większości to sa właśnie robotnicy XXI wieku. Programista nie musi być specjalnie bystry, byle idiotę nauczysz w pare miesięcy roboty. Ja nie szukam ludzi do NASA tylko do klepania prostego kodu. A jak napotka większy problem to niech szuka w Google.
  • Odpowiedz
@Chodtok: pojęcie silni tak, to pamiętam że było w liceum. Ale liczba zer w wyniku silni, czy wzór na to - nigdy.
I nie chodzi mi o "sam tego nie wymyślę" tylko OP powołuje się na szkolne "podstawy matematyki", a więc?

A edukacja jest c-----a na maksa, jakbyś nie zauważył. Samodzielne myślenie to ostatnia rzecz, którą się ćwiczy.
  • Odpowiedz
@SikorskiKrzysztof: Sorry, ale trzeba być p-------m żeby zadawać takie pytania. Raz, że nikt nigdy nie będzie potrzebował wartości tej liczby w programowaniu, a dwa że można sobie to wygooglować w sekundę.

Przeprowadziłem wiele rekrutacji dla programistów front-end i zawsze liczyły się dla mnie tylko 4 rzecz:
1. Czy kandydat jest bystry
2. Czy ma dobre źródła podnoszenia swoich kwalifikacji
3. Czy lubi to,
  • Odpowiedz
z resztą w pytaniu nie chodzi o to żeby podać rozwiązanie tylko pokazać że umiesz się zabrać za rozwiązywanie, szukasz jak znaleźć odpowiedź.

@splesnialakanapkazplecaka: Równie dobrze mógłbyś spytać z czego były wykonane pióropusze centurionów rzymskich, bo ktoś może kombinować że wyglądają jak szczotka ale są długie to pewnie z włosia końskiego. Tyle samo to będzie miało z wykonywaniem zawodu programisty. #januszerekrutacji #bekazpodludzi #pseudointeligenci
  • Odpowiedz
no ta, pytanko z majcy na poziomie licbazy to "podnoszenie samooceny" xD

@Chodtok: za to zadawanie pytań nie związanych z przyszłą pracą na pewno dobrze świadczy o rekrutującym i firmie ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
przecież programiści w zdecydowanej większości to sa właśnie robotnicy XXI wieku.

Raczej rzemieślnicy, niż robotnicy ale co do zasady zgoda.

Programista nie musi być specjalnie bystry,

Z tym się nie zgodzę. Znaczy się, jak w każdym innym zawodzie wymagającym myślenia, znajdziesz takich co bystrzy nie są, a jednak się tym zajmują. Tylko, że są kiepscy.
Przy czym nie stawiałbym za miarę bystrości rozwalania zadanek matemtycznych w pamięci.
  • Odpowiedz
@Porana123:

Przecież to instant 96/4. Bo 100 zapisane w piątkowym to 400 czyli suma liczb 4, czyli 100-4 dzielimy przez 5-1

Aaa, no tak. Przecież to hehe oczywiste. I to są niby podstawy matematyki, tak? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Mnie trochę bardziej niepokoi, że ludzie tu piszą 'na co to komu we front-endzie, liczenie takich liczb w pamięci'. Wy serio sobie nie zdajecie sprawy, że tu
  • Odpowiedz
@SikorskiKrzysztof: Zalosny jestes, najlepiej wroc do komputera i nie przeprowadzaj takich konwersacji z ludzmi, za duzo promieniowania od monitora daje sie we znaki.
Zadajac takie pytania pewnie mysla ze maja do czynienia z jakims koniobijca z kompleksami - i slusznie. To jest tak zasadne jak te z cyklu: "gdybys znalazl sie na bezludnej wyspie....".
  • Odpowiedz