Aktywne Wpisy

shark93 +427
marcin-kolecki +11
#tinder jak sobie psychicznie poradzić z tym że dziewczyna po dwóch latach związku, zerwaniu z jej inicjatywy. Następnego dnia już skakała po innym? A teraz po dwóch miesiącach wróciła i jojczy?

Witam was Mirosławy, obu płci.
Czytam sobie was od jakiegoś czasu i wiem że wy będziecie wiedzieć lepiej.
Mieszkam za granicą od 3 lat bez przerwy, wcześniej wyjeżdżałem i wracałem od 2000 roku, większość mojego dorosłego życia spędziłem poza naszą kochaną Polską. I bardzo mi się chce wrócić, ale nie wiem czy jest sens.
Tutaj mam ogarnięte całe życie, #pracbaza 8-16 nie powala na kolana ale daje przeżyć na wystarczającym poziomie w niestresującym środowisku, z tym że już zostanie tak do końca życia (nie ma możliwości awansu, pensja rośnie co rok jedynie).
Poza tu tym mam znajomych, hobby, czas spędzam na rzeczach które lubię robić, powinienem być (i raczej jestem) szczęśliwy. Ale ciągle jest ta myśl z tyłu głowy - wracaj. Jesteś z Polski, tylko tam możesz coś osiągnąć (lvl 35 stuknął czyli ostatnia szansa na zmianę) tam jesteś w 100% u siebie, zawsze ci ktoś pomoże, wyższy poziom życia, dotacje sracje itd.
I teraz tak, pracy raczej nie znajdę w tym co robię tutaj. Ogarniam pomału, uczę się robienia stron www, skończyłem PHP, javascript, cssy i html w codecademy, #udemy też teraz zaczynam robić, opanowałem wordpressa, wypróbowałem setki thesów i pluginwów, dostosowywałem je do swoich potrzeb, grzebałem w kodzie - ogólnie to też lubię robić i mam trochę pojęcia, ale nie mam doświadczenia w #korposwiat. Nie będę tu swoich projektów wrzucał bo nie o tym jest ten post.
Ten post jest o tym czy wracać czy nie. Sytuacja finansowa - bez kredytów, jedynie -6000 na karcie, w PL mam auto, wynajęte mieszkanie +1000, upadający biznes +1000, dwa #gowniak +1000 (są ze mną ale jak wrócę to 2 x 500+) ( ͡° ͜ʖ ͡°), i mam gdzie mieszkać (dom na zapadłej wsi). Jestem w stanie ogarnąć jeszcze życie w Polsce czy lepiej zostać gdzie tam gdzie jestem?
Z góry dzieki za wszytskie głosy i opinie.
Wracać czy nie wracać?
@zikomdc: Za dużo wykopu i juz człowiek myśli że w PL to sami programisci za 15k ;)
Sprawdź sobie ile naprawdę zarobisz w PL i bierz pod uwage że zawsze podawane jest brutto:
http://www.regiopraca.pl/portal/rynek-pracy/zarobki/zarobki-w-it-w-2014-roku-najwyzsze-w-woj-mazowieckim-najnizsze-w-swietokrzyskim
Jakbys trafił tak z zagranicy do mojej byłej smiesznej firmy na dzial IT pod kierownika naziste, to on by za honor sobie postawił, żeby udowodnic wszystkim w firmie, że nic nie umiesz. Czyli by Cie meczył niespodziewanymi problemami, pytaniami,
Komentarz usunięty przez autora
Ja wróciłem zza granicy ponad 10 lat temu, od wtedy mam firmę i żyje mi się teraz dobrze. Początki firmy były trudne, pracowałem po 60 godzin w tygodniu. Teraz ze stałymi klientami i odpowiednim doświadczeniem jest o wiele luźniej, ale to wymagało pracy. No i przyznaję, że
@walictowszystkozajete też nigdy nie wyjeżdżałem na stałe, ale teraz mam coraz bardziej poukładane życie tutaj, mogę wrócić ale i mam jakieś zabezpieczenie finansowe na wegetacje, ale @Mordeusz zero oszczędności, nie da rady tutaj nic odłożyć, jeszcze jest ostateczna opcja kredyt i otwarcie restauracji tajskiej ale tu nowu wracamy do
#!$%@?ło mnie to :D
Poza tym praca tylko 8h.. to jest luksus w Polsce, jeżeli chcesz już