Wpis z mikrobloga

#studia #nauka #matematyka #informatyka #chemia #studbaza
Potrzebuję porady. Kończę szkołę średnią i przewiduję napisać maturę dość dobrze (z matematyki, chemii, angielskiego), ale nie jestem pewien, co do wyboru studiów. Chciałbym się dowiedzieć od was, czego unikać przy wyborze kierunku i jakieś tipy.
A skoro dałem tagi to po kolei:
#informatyka : Dam radę utrzymać się na #agh ogarniając dobrze matematykę? Czy warto?
#matematyka : Lubię matematykę, ale słyszałem, że nie znajdę po tym pracy (matematyka stosowana), a poza tym ostro cisną - prawda?
#chemia : Jest praca po inżynierii chemicznej?
Jest ktoś tu może po tych kierunkach lub podobnych?
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Dam radę utrzymać się na #agh ogarniając dobrze matematykę? Czy warto?

@jimmyvan: studia nie sa dla madrych tylko dla wytrwalych. Infa na aghu to 90% pracy wlasnej. Tez mialem isc na infe, na szczescie (patrzac na to z perspektywy czasu) wybralem inny kierunek z ktorego jestem zadowolony.

Chemia, matma stosowana = bezrobocie (z tego co ja sie orientuje).
Cytujac moja nauczycielke matmy z licbazy: "Tylko na milosc boska
  • Odpowiedz
@jimmyvan: idż na infe, ale musisz się tym zajawić - co mam na myśli - będziesz musiał zacząć się tym interesować i zacząć lubić to robić/uczyć się na własną rękę. Matma do przejścia, na 3. semestrze prawie jej już nie ma :D I polecam od początku uczyć się dosyć solidnie bo jak zaczniesz porządnie uczyć się samemu to i tak czy tak wiedza, którą myślałem, że się nie przyda (!=
  • Odpowiedz
@jimmyvan: kasogenne to raz. Ale rynek jest też duży i chłonny, zapotrzebowanie bedzie zawsze bo zawsze cos sie buduje nowego; łączy też się to troche z budownictwem (zreszta bede mial specjalizacje "geologia inżynierska z geotechniką") no i zarobki też niczego sobie (jak to na inżynierów przystalo zreszta ( ͡° ͜ʖ ͡°)). Swoją drogą nawet mam taki zarys planow zeby w swoim regionie kiedys w dalekiej przyszlosci
  • Odpowiedz
@notrzeba: nie wiem czy slyszales ale 100% osob po ms na agh znajduje zatrudnienie. A stereotyp ze studia matematyczne = nauczyciel w lo to mozesz wlozyc miedzy bajki
  • Odpowiedz