Wpis z mikrobloga

@fervi: Nie jestem jeszcze tak hardkorowy, żeby przesiąść się na i3, albo coś podobnego, a ten WM to Gnome 3, tylko w wersji Flashback, tj. zbliżonej wizualnie do Gnome 2. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@list86: zaczynając od lewej: tomboy, spotify, dropbox, my-weather-indicator, system load indicator, hardware sensors indicator, połączenie z siecią po kablu, język, bluetooth, powiadomienia (m.in. mail), bateria, dźwięk, data i czas, wyłączanie systemu. Jeśli masz na myśli zestaw ikonek, to jest to Numix Circle.
  • Odpowiedz
@zdrepcevakrv: Może kiedyś w wolnej chwili pobawię się tymi window managerami. Muszę najpierw o tym więcej poczytać, bo obsługa i konfiguracja tego typu WM-ów nie jest intuicyjna i trzeba na to poświęcić więcej czasu, niż na takiego Gnoma.
  • Odpowiedz
@Speedy: moim zdaniem szkoda czasu na te dwm itp. sprawiają też masę problemów np. przy wielookienkowych aplikacjach jak gimp, są niewygodne. Sprawdzają się jedynie do klepania w konsoli ;) ale "poważniejsze" wm-y też potrafią rozmieścić okienka obok siebie ;)

Fluxbox jest natomiast godny polecenia, używa się go bardzo wygodnie, konfiguracja banalna, nie wkurza jakimiś ograniczeniami. fluxbox + pcmanfm i jakiś lepszy panel (tint2, pypanel) + jakiś dock z aplikacjami (awn,
  • Odpowiedz
@zdrepcevakrv: Dzięki. Pewnie kiedyś to sprawdzę na początek na jakiejś wirtualce :). Odpaliłem kiedyś na próbę i3 i nie potrafiłem tego obsługiwać. Później sobie doczytałem o tilingu i potrafiłem zrobić parę prostych rzeczy, ale nie chciało mi się wczytywać w dokumentację. Na razie Gnome Flashback spełnia moje oczekiwania. Poza terminalem używam też "normalnych" aplikacji i zależy mi na tym, żeby one też działały dobrze. Sprawdzałem też Xfce, ale pamiętam, że
  • Odpowiedz
moim zdaniem szkoda czasu na te dwm itp. sprawiają też masę problemów np. przy wielookienkowych aplikacjach jak gimp, są niewygodne.

@Speedy: Kwestia konfiguracji - wystarczy kilka linijek w configu by odpowiednio nadawać zachowanie konkretnym aplikacjom. Niektóre WM (jak np. i3) wykrywają gimpa "out of the box", i nie rozmieszczają okienek na całym pulpicie.

Możliwość obsługi całego OS wyłącznie przy użyciu klawiatury moim zdaniem jest szalene wygodne, i jeżeli komuś by
  • Odpowiedz
@zerozero7: Na pewno jest to fajne, tylko zajmuje sporo czasu i trzeba się tego nauczyć. Konfiguracja, to pewnie to jest jedna lub dwie linijki, ale trzeba trochę rozeznać temat, żeby wiedzieć, co wklepać ;-). Druga sprawa, to pytanie, czy i3 dobrze współpracuje ze wszystkimi graficznymi aplikacjami.
  • Odpowiedz
@Speedy: i3 ma problemy z otwartymi sterownikami do ATI (przynajmniej u mnie) i źle wychwytuje okienka, ale tak to nie zauważyłem żadnych problemów - a używam m.in. Spotify, Gimpa, Unity3d i Steama
  • Odpowiedz