Wpis z mikrobloga

@hadrian3: nie, tu przykład z mojego osiedla.
Takie same skrzyzowanie tylko z normalnymi ulicami.
https://www.google.pl/maps/dir/52.2689209,21.0555624//@52.2690653,21.0533703,17z/data=!3m1!4b1?hl=pl

jadąc od strony michała ossowskiego i skręcić możesz w lewo w myszkowską, wrzucasz kierunek w lewo. Jadąc prosto, nic nie wrzucasz, a skręcając w prawo wrzucasz w prawo. proste
O.....9 - @hadrian3: nie, tu przykład z mojego osiedla. 
Takie same skrzyzowanie tyl...

źródło: comment_CK1zFne3GLe92bHwzhPPsBNXfsxvF6Dp.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Oskarek89: serio nie rozumiesz tego co piszesz? Napisałeś "Widzisz chyba jak prowadzi droga po pasach, zjeżdżasz z drogi wiec wrzucasz kierunek w prawo." powiększ sobie twoje zdjęcie i też zobaczysz twoją drogę główną wytyczoną przez pasy.
  • Odpowiedz
@Oskarek89: Cieszy mnie jak ktoś ogarnięty tłumaczy innym prawidłowe zachowanie na drodze. Im więcej świadomych kierowców tym lepiej.
Niestety, jeśli kierowca jadący z pierwszeństwem skręca w lewo nadal jadąc główną, i nie włączy kierunkowskazu, a Ty wyjeżdżając z Barkocińskiej podporządkowanej w niego uderzysz (chociaż sygnalizował jazdę prosto), to mandat dostaniesz Ty za nie ustąpienie pierwszeństwa.
  • Odpowiedz
@m4rtinus: > Wg mnie tak bo zmieniasz kierunek jazdy względem drogi z pierwszeństwem przejazdu. No chyba żartujesz, poczytaj w kodeksie czym jest zmiana kierunku jazdy... a prawko do sejfu schowaj
  • Odpowiedz
@eragonn14: No ale ja to wiem, jestem na drodze gdzie mam ustąpić pierwszeństwa i jeśli nie będę miał nagranego że nie wrzucił kierunku to mu tego nie udowodnie i zapłacę mandat. Mam prawko juz z 8 lat i nie musi mnie nikt uczyć jeździć. Po prostu za głowe się łapię jak widzę jakie niektóre osoby tu mają problemy z bardzo prostymi sytuacjami.
@hadrian3: To teraz pomyśl że na
O.....9 - @eragonn14: No ale ja to wiem, jestem na drodze gdzie mam ustąpić pierwszeń...

źródło: comment_Kor7jJDd1VlnlPlD57oLntItmjatyJp3.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Oskarek89: Właśnie problem w tym, że nawet jeśli nagrasz że kierowca źle zasygnalizował tor jazdy, to i tak wina po Twojej stronie.
On dostanie 100zł mandatu za złe używanie kierunkowskazów, a Ty dostaniesz 500zł mandatu za nie ustąpienie pierwszeństwa i spowodowanie wypadku. OC oczywiście z Twojego pójdzie.
  • Odpowiedz
@hadrian3: Jak dla mnie sytuacja A, B, C i D wygląda identycznie. Co innego A2 i B2 - tutaj widać całkiem inne skrzyżowania.
Ogólnie sytuacja jak na A występuje bardzo rzadko, bo z reguły takie skrzyżowania mają oznakowania poziome.
  • Odpowiedz
@Oskarek89: poczytałem trochę na forum i w przypadkach B D i B2 zmieniasz PAS JAZDY i pownieneś według niektórych włączyć kierunkowskaz. Jakiś koleś pisał, że złapała go drogówka i policjanci mieli różne zdania co do tego. Serio to nie wiem sam, jeden z policjantow zasugerował podobno, że nieraz lepiej włączyć ten jeden kierunkowskaz więcej i może tego trzeba się trzymać w tych przypadkach.
  • Odpowiedz
@hadrian3: B i D tak, ale jak możesz wrzucić kierunek na B2... Przeciez jak wrzucisz w lewo to skrecasz w lewo, a jak w prawo to w prawo a prosto to prosto. Nie mozesz wrzucic w lewo i jechac prosto
  • Odpowiedz